News , Guide

Τετραήμερη εργασία με... αποδοχές πενθήμερου!

Το επιτυχημένο πείραμα της Ισλανδίας

Δημοσιεύτηκε στις 07 Ιουλίου 2021

«Η πολύ δουλειά τρώει τον αφέντη» λέει ο σοφός λαός και μάλλον όχι άδικα, όπως αποδεικνύεται στην πράξη από εργασιακά «πειράματα» που εφαρμόζονται στην Ισλανδία. Οι δοκιμές αυτές είχαν ως στόχο να εξετάσουν κατά πόσο επηρεάζεται η παραγωγικότητα από την 4ήμερη εργασία των εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ 2015 – 2019, περισσότεροι από 2.500 εργαζόμενοι στη χώρα (αριθμός που αντιστοιχεί στο 1% του εργατικού της δυναμικού) μείωσαν τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας από 40 σε 35-36, ενώ παράλληλα ο μισθός τους παρέμεινε σταθερός. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όχι μόνο η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα παρουσίασε βελτίωση!

Όσον αφορά στους ίδιους τους εργαζόμενους, ανέφεραν ότι τόσο η υγεία τους όσο και η επαγγελματική τους ζωή άλλαξαν προς το καλύτερο, καθώς αισθάνονταν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και ένιωθαν ότι διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο εργασιακής εξάντλησης (το λεγόμενο burn out).

Τα πειράματα αυτά οδήγησαν σε επαναδιαπραγμάτευση με τα σωματεία για τα εργασιακά μοτίβα και, πλέον, το 86% των εργαζομένων στην Ισλανδία είτε έχει ήδη επιλέξει να εργάζεται λιγότερες ώρες με την ίδια αμοιβή, είτε θα αποκτήσει σύντομα το δικαίωμα, σύμφωνα με τους ίδιους ερευνητές.

Ανάλογες δοκιμές γίνονται στην Ισπανία, αλλά και στην Νέα Ζηλανδία από την Unilever, ενώ η ιδέα έχει βρει υποστηρικτές που επιθυμούν να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Γιατί όχι λοιπόν να μην μετέχει και η Κύπρος σε ανάλογα πρωτοποριακά «πειράματα» που όπως φαίνεται θα διαμορφώσουν τις εργασιακές συνθήκες του μέλλοντος;

 

Με πληροφορίες από Lifo

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close