Πάμε Ταξίδι , Guide

28 κρυμμένοι θησαυροί περιμένουν να τους ανακαλύψεις!

Σήμερα ανακαλύπτουμε τις Λευκωσία,Καστοριά,Σπέλλο καιΒαλέτα

Δημοσιεύτηκε στις 01 Ιουλίου 2021

Ένα ακόμα καλοκαίρι είναι εδώ! Κι εμείς σου προτείνουμε να ακολουθήσεις το Check in Cyprus στο διαδικτυακό του ταξίδι ανά την Ευρώπη, μαθαίνοντας για 28 κρυμμένους θησαυρούς τους οποίους μπορείς να ανακαλύψεις στις φετινές σου διακοπές!

Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που θα παρουσιαστούν έχουν λάβει συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της πολιτικής που στοχεύει στην ισότιμη ανάπτυξη όλων των περιφερειών της Ένωσης. 

•    Λευκωσία – Κύπρος
Ο αρχιτεκτονικός πλούτος της Λευκωσίας, ειδικά στην εντός των τειχών πόλη, αποτελεί αδιαμφησβήτητα έναν πόλο έλξης τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Έργα ανάπλασης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε ακμάζουσες κατά το παρελθόν συνοικίες έχουν ως στόχο την ανάδειξη του πλούτου της χώρας μας και την επαναδραστηριοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στις εν λόγω περιοχές. 

Χάρη στο έργο με τίτλο «Ας χτυπήσει η καρδιά μιας πόλης χωρισμένης στα δύο» το οποίο υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότησης των ταμείων της Πολιτικής Συνοχής και βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο της κατηγορίας «Αρχιτεκτονική Κληρονομιά» στο πλαίσιο του «Βραβείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά / Europa Nostra Award", πραγματοποιήθηκε η ανάπλαση της περιοχής Ομεριέ. Το πρόγραμμα περιλάμβανε σε πρώτο στάδιο την ανάπλαση της οδού Τυλληρίας και την αποκατάσταση των υποδομών (δίκτυο αποχέτευσης, οδικό δίκτυο κ.ά.). Στη συνέχεια, ανακαινίστηκε το παλαιό αρχιτεκτονικό σύνολο των Οθωμανικών Λουτρών (τέλη του 16ου αιώνα) και του περιβάλλοντος χώρου ενώ η παρέμβαση ολοκληρώθηκε με την ανακαίνιση της βόρειας πρόσοψης και των κήπων του τεμένους Ομεριέ, παλαιού μεσαιωνικού μοναστηριού.

Η περιοχή Ομεριέ (εικόνα) περιμένει τον επισκέπτη της για μία ξεχωριστή εμπειρία στην εντός των τειχών Λευκωσία!  

•    Καστοριά – Ελλάδα  
Η πόλη της Καστοριάς βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία, σε απόσταση περίπου δύο ωρών από την Θεσσαλονίκη και πληθυσμό 15.000 κατοίκων. Χτισμένη σε υψόμετρο 700 περίπου μέτρων ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο και πάνω στη λίμνη Ορεστιάδα, η Καστοριά προσφέρει στον επισκέπτη της ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τη βυζαντινή της παράδοση, τα αρχοντικά της και την τέχνη της γουναρικής η οποία ασκείται στην περιοχή ήδη από τον 16ο αιώνα. Δίπλα στα παραπάνω, η Καστοριά έχει να αναδείξει κι ένα πλήθος άλλων σημείων ενδιαφέροντος. 

Ένα από αυτά είναι το Σπήλαιο του Δράκου (εικόνα), που βρίσκεται στην όχθη της λίμνης Ορεστιάδα και φαίνεται ότι παρέμενε άγνωστο μέχρι την κατασκευή δρόμου γύρω από τη λίμνη τη δεκαετία του 1940. Διαθέτει επτά υπόγειες λίμνες, 10 θαλάμους και πέντε σήραγγες. Η θερμοκρασία παραμένει σταθερή στους 16-18 ºC όλον τον χρόνο, ενώ η υγρασία μπορεί να φτάσει το 90%. Διάφορα απολιθώματα έχουν βρεθεί στο σπήλαιο, με τα περισσότερα από αυτά να είναι οστά αρκούδων του σπηλαίου, οι οποίες εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Η διατήρηση του σπηλαίου και η αξιοποίηση του δυναμικού του για την προσέλκυση τουριστών αποτέλεσαν τους βασικούς στόχους του έργου «Εκμετάλλευση του Σπηλαίου του Δράκου» που έλαβε τη συγχρηματοδότηση τη Πολιτικής Συνοχής, και πιο συγκεκριμένα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. 

Το Σπήλαιο του Δράκου σε περιμένει για να ανακαλύψεις το μύθο του, τον πανέμορφο διάκοσμο σταλακτιτών και τις υπόγειες λίμνες του! 

•    Σπέλλο – Ιταλία  
Η πόλη Σπέλλο με πληθυσμό περίπου 8.500 κατοίκων βρίσκεται στην περιοχή της Ούμπρια στην Ιταλία σε κοντινή απόσταση από την Περούτζια με πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά. Η ιστορία της πόλης ανάγεται στα Ρωμαϊκά χρόνια ενώ το ένδοξο παρελθόν της είναι ευδιάκριτο σήμερα καθώς η ρωμαϊκή αρχιτεκτονική συνυπάρχει αρμονικά με τη μεσαιωνική και αυτή των μέσων χρόνων. 

Επιβλητικές πύλες κι αψίδες των Ρωμαϊκών χρόνων, καθολικές εκκλησίες και ένα πλήθος κτιρίων της μεσαιωνικής και μοντέρνας εποχής συνθέτουν ένα σχεδόν παραμυθένιο σκηνικό που μαγνητίζει τον κάθε επισκέπτη. Μέσα σε όλα αυτά, μόλις το 2005 ανακαλύφθηκε στην περιοχή Sant’Anna ένα Ρωμαϊκό κτίριο αποτελούμενο από είκοσι δωμάτια συνολικής έκτασης 500 τετραγωνικών μέτρων. Τα δέκα από αυτά διαθέτουν πολύχρωμα επιδαπέδια μωσαϊκά με διάφορες αναπαραστάσεις που χρονολογούνται από τον 3ο και 4ο μ.Χ. αιώνα. 

Με τη στήριξη της Πολιτικής Συνοχής και πιο συγκεκριμένα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, το εν λόγω κτίριο έχει μετατραπεί σ’ένα σύγχρονο μουσείο όπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα επιδαπέδια μωσαϊκά και τις πανέμορφες τοιχογραφίες, έχοντας επίσης τη δυνατότητα να περιηγηθούν εικονικά στην πόλη Hispellum (όπως αποκαλούνταν η πόλη στη διάρκεια της Ρωμαϊκής εποχής) όπως και να παρακολουθήσουν τρισδιάστατη απεικόνιση του αρχικού κτιρίου.

Η Villa dei Mosaici di Spello θα σου προσφέρει μία αξέχαστη εμπειρία! 

•    Βαλέτα – Μάλτα 
Η πόλη της Βαλέτα είναι η πρωτεύουσα και το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της Μάλτας με πληθυσμό περίπου 7.000 κατοίκων, όντας η μικρότερη πρωτεύουσα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χτισμένη στο νησί της Μάλτας από το Τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών της Ιερουσαλήμ το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα, η Βαλέτα αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο διαθέτοντας κτίρια κυρίως μπαρόκ αρχιτεκτονικού ρυθμού χάρη στα οποία αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. 

Ο επισκέπτης της «πόλης που χτίστηκε από ευγενείς για ευγενείς» μαγεύεται από το πλέγμα των στενών δρόμων και το σύνολο πανέμορφων κτιρίων, εκκλησιών και παλατιών. Ένα από αυτά είναι το Auberge d’Italie, κτίριο του 16ου αιώνα το οποίο σήμερα φιλοξενεί το Malta National Community Art Museum ή αλλιώς MUZA - Mużew Nazzjonali tal-Arti

Το Malta National Community Art Museum φιλοξενεί πλήθος έργων τέχνης τα οποία καλύπτουν γεωγραφικά ευρύτερα τη Μεσόγειο σε συνδυασμό με τη φιλοξενία έργων τέχνης Μαλτέζων καλλιτεχνών. Το ίδιο το κτίριο, το οποίο αποτέλεσε και τη βάση των Ιπποτών, με την υποστήριξη της Πολιτικής Συνοχής, αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής για το πώς ένα ιστορικό κτίριο μπορεί να προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις. Πιο συγκεκριμένα, το  Auberge d’Italie είναι φιλικό προς το περιβάλλον με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και ένα ολοκληρωμένο σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας (π.χ. φωτοβολταϊκά συστήματα, σύστημα χρήσης βρόχινου νερού κ.α.). 

Το MUZA - Mużew Nazzjonali tal-Arti σε περιμένει για να περιηγηθείς επίσης στην κυρίως αυλή του και να έχεις μία αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία στην καφετέρια και το εστιατόριό του! 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close