Δημοσιεύτηκε στις 13 Μαΐου 2020
Μισό μήνα πριν το άνοιγμα τίθενται πολλά ερωτήματα ως προς τον τρόπο που θα λειτουργήσουν αλλά και το εάν είναι ασφαλείς οι εξορμήσεις στις παραλίες του νησιού.
Ως προς τον τρόπο λειτουργίας, φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί, παρά το γεγονός ότι μετά και την επιτρεπόμενη μετάβαση για κολύμπι, πλήθος κόσμου συρρέει στις παραλίες, ωστόσο στο παρόν στάδιο απαγορεύεται η παραμονή και/ή ξεκούραση στο χώρο της παραλίας, πριν και μετά την κολύμβηση, πλην για σκοπούς πρόσβασης στη θάλασσα, σύμφωνα και με το διάταγμα του Υπουργού Υγείας.
Όπως ανέφερε στο SigmaLive ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Λοϊζος Λοΐζου, τα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν στις παραλίες, η επιτροπή ήρθε σε επαφή με την Επιδημιολογική ομάδα, όπου και τους λέχθηκε πως η διατήρηση των αποστάσεων μεταξύ των λουόμενων θα είναι απαραίτητη.
Ο κ. Λοΐζου σημείωσε πως η νομοθεσία προβλέπει ότι σε μια οργανωμένη παραλία, τα κρεβατάκια και οι ομπρέλες θα πρέπει να καλύπτουν το 50% του χώρου και με αυτό τον τρόπο υπάρχει χώρος 8 τετραγωνικών μέτρων ανά άτομο.
Όσον αφορά στην επικινδυνότητα της παραλίας, ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Παθολόγος με εξειδίκευση στον έλεγχο Λοιμώξεων, Κωνσταντίνος Τσιούτης, εξήγησε ότι η στενή επαφή είναι που ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού και όχι οι παραλίες, προσθέτοντας ότι ο ιός είναι αρκετά ευαίσθητος σε περιβαλλοντικές συνθήκες και σε υψηλές θερμοκρασίες δεν θα επιβιώνει για περισσότερο από λίγα λεπτά.
Ο κ. Τσιούτης διαβεβαιώνει τους λουόμενους ότι η θάλασσα και οι πισίνες δεν είναι επικίνδυνες σε ό,τι αφορά το νερό, για να σημειώσει ότι η επικινδυνότητα έγκειται στο συνωστισμό, που προκαλείται σε τέτοιους χώρους και στη στενή επαφή των λουόμενων.
Ερωτηθείς εάν επιβιώνει ο ιός στην άμμο, ο κ. Τσιούτης εξήγησε πως ο ιός είναι αρκετά ευαίσθητος σε περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, προσθέτοντας ότι «επειδή στην άμμο δημιουργούνται υψηλές θερμοκρασίες και υπάρχει και η υπεριώδης ακτινοβολία, ο ιός δεν θα επιβιώνει για περισσότερο από λίγα λεπτά.
Ανέφερε ότι σε μελέτες που έχουν γίνει, οι επιστήμονες έχουν δοκιμάσει κατά πόσο επιβιώνουν σταγονίδια του ιού σε τέτοιες συνθήκες και έχει διαφανεί ότι δεν επιβιώνουν παρά μόνο λίγα λεπτά.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού ενέχεται, όπως σε όλους τους ανοικτούς χώρους, έτσι και στις παραλίες, από τη στενή επαφή των ανθρώπων.
Σε ερώτηση εάν οι ξαπλώστρες είναι επικίνδυνες και αν πρέπει ο κόσμος να τις αποφεύγει, ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου συστήνει στο κοινό να προτιμάει να έχει τις δικές του ξαπλώστρες.
Στους παροχείς υπηρεσιών στις παραλίες συστήνει να φροντίζουν να απολυμαίνουν τακτικά τις ξαπλώστρες που ενοικιάζουν στο κοινό.
Απαντώντας κατά πόσο οι πισίνες είναι επικίνδυνες και αν το χλώριο εξουδετερώνει τον ιό, ο κ. Τσιούτης ανέφερε πως «ο ιός είναι πολύ ευαίσθητο στο χλώριο γι’ αυτό και λέμε ότι και τα κοινά απολυμαντικά που έχουμε στο σπίτι, βασίζονται στη χλωρίνη και σκοτώνουν τον ιό και είναι επαρκεί».
Τόνισε ότι στις πισίνες ο κόσμος πρέπει να προσέχει από το συνωστισμό, για να προσθέσει πως οι πισίνες δεν είναι επικίνδυνες από το νερό, αλλά από το συνωστισμό.
Σχετικά

Tα 12 μέτρα στήριξης μετά τις φονικές πυρκαγιές που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
“Εκ μέρους της Πολιτείας απολογούμαι”.

Ένας οδηγός με τα 11+ καταδυτικά σημεία του Πρωταρά
Ένας οδηγός καταδυτικών εμπειριών από τον Δήμο Παραλιμνίου - Δερύνειας

Πότε θα γίνει η μεγαλύτερη έκλειψη Ηλίου όλων των εποχών – Σκοτάδι στη Γη για 7 λεπτά
Tην Κυριακή, 16 Ιουλίου, του … 2186, ο πλανήτης μας θα ζήσει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια έκλειψη ηλίου των τελευταίων 10.000 ετών

Τα 7 αρχαία μνημεία που υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά στην ορεινή Λεμεσού
Αυτοψία σε 62 χώρους από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ποια παρέμειναν άθικτα

10 συγκλονιστικές εικόνες από τη φονική πυρκαγιά της Λεμεσού
Όπως την "αποτύπωσε" ο Μιχάλης Μιχαήλ

Καμίνι η Κύπρος:Σε ισχύ πορτοκαλί προειδοποίηση-Στους 44 βαθμούς η θερμοκρασία
Αναλυτικά η πρόγνωση

Σημείο συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης στο My Mall Limassol για τους πληγέντες!
Mε στόχο τη στήριξη των οικογενειών που έχασαν τα σπίτια τους

«Άγγιξε» τους 40 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στον Καλοπαναγιώτη (ΒΙΝΤΕΟ)
Στο "κόκκινο" ο υδράργυρος στα ορεινά

Leonardo Hotels: Δυναμική είσοδος στη βόρεια Ελλάδα με το ΝΥΧ Hotel Thessaloniki
Ο Όμιλος Fattal House of Hotels, ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους ξενοδοχειακούς ομίλους στην Ευρώπη, συνεχίζει τη δυναμική του πορεία στην ελληνική αγορά, παρουσιάζοντας το NYX Hotel Thessaloniki

Χάθηκαν ή καταστράφηκαν οι αποσκευές σας; Αυτά μπορείτε να κάνετε
Ποιες ενέργειες να κάνουμε σε περίπτωση καταστροφής ή απώλειας αποσκευών.

Οινοποιείο Ζαμπάρτας: "Ανάμεσα στη στάχτη, συνεχίζουμε"
Η πύρινη λαίλαπα πέρασε ξυστά από την καρδιά του οινοποιείου στον Άγιο Αμβρόσιο

Χαμηλές βαθμολογίες αξιοπιστίας για μεγάλες ευρωπαϊκές αεροπορικές
Δες ποιές βρίσκονται στην λίστα