Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουνίου 2021
Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι, κατόπιν σημερινής του απόφασης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τις αλλαγές στο τροποποιημένο Σχέδιο Δράσης για τη σταδιακή επανέναρξη των πτήσεων προς και από τους Αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου.
Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τις νεότερες παραμέτρους αναφορικά με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό (EU Digital COVID Certificate (EUDCC)), που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2021, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, για σκοπούς ομαλής εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού και διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των ευρωπαίων πολιτών και εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως εφαρμόζονται τα ακόλουθα:
Θα επιτρέπεται η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία σε όσα πρόσωπα, θα κατέχουν έγκυρο και σε ισχύ ψηφιακό πιστοποιητικό (EU Digital COVID Certificate (EUDCC)) από τις αρμόδιες δημόσιες Aρχές των κρατών μελών, περιλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, νοουμένου ότι πρόκειται για:
i) Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, στο οποίο έχει ολοκληρωθεί το εμβολιαστικό σχήμα αναφορικά με τον απαιτούμενο αριθμό δόσεων και έχει παρέλθει ο καθορισμένος, από το Υπουργείο Υγείας, αριθμός ημερών μεταξύ της χορήγησης της τελευταίας δόσης (αναλόγως του εμβολίου που τους έχει χορηγηθεί) και της ημερομηνίας ταξιδιού. Επιπρόσθετα θα είναι αποδεκτά μόνο τα εμβόλια που είναι αδειοδοτημένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθώς και τα εμβόλια Sputnik V ή Sinopharm (BBIBP COVID-19).
ii) Πιστοποιητικό εμβολιασμού στο οποίο αναφέρεται εμβολιασμός με μία δόση αποδεκτού εμβολίου δύο δόσεων (εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ή Sputnik V ή Sinopharm) και επιπρόσθετα αναγράφει ότι το άτομο έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.
Επισημαίνεται ότι αναμένεται να παραχωρηθεί στα κράτη μέλη, μέσω του Κανονισμού, μεταβατική περίοδος έξι εβδομάδων από την έναρξη ισχύος του, για όσα κράτη δεν θα είναι ακόμη έτοιμα να εκδώσουν ψηφιακά πιστοποιητικά.
Κατ’ επέκταση οι κάτοχοι μη ψηφιακών πιστοποιητικών από εκείνα τα κράτη, που θα κάνουν χρήση της προβλεπόμενης μεταβατικής περιόδου και δεν θα έχουν εκδώσει από την 1η Ιουλίου ψηφιακά πιστοποιητικά, θα επιτρέπεται να εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέχρι και την έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών από τα κράτη τους. Νοείται ότι με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, σε ότι αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από τα εν λόγω κράτη, η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία θα επιτρέπεται μόνο σε κατόχους ψηφιακών πιστοποιητικών.
iii) Πιστοποιητικό ανάρρωσης κατόπιν παρόδου 14 ημερών από την ημερομηνία δειγματοληψίας του θετικού με RT-PCR αποτελέσματος με διάρκεια ισχύος 180 ημέρες από την ημερομηνία δειγματοληψίας.
Στην περίπτωση των πιστοποιητικών ανάρρωσης θα γίνονται αποδεκτά μόνο τα ευρωπαϊκά ψηφιακά πιστοποιητικά ανάρρωσης από τις δημόσιες αρχές των κρατών μελών περιλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και της Ελβετίας.
iv) Πιστοποιητικό εργαστηριακής εξέτασης PCR – RT, με την δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 72 ωρών πριν το ταξίδι για την Κυπριακή Δημοκρατία, που να αποδεικνύει αρνητικό PCR για COVID-19.
Σημειώνεται ότι ήδη με το υφιστάμενο Σχέδιο Δράσης Επανέναρξης των πτήσεων έχουν γίνει αποδεκτά τα πιστοποιητικά εργαστηριακής εξέτασης PCR – RT, με την δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 72 ωρών πριν το ταξίδι για την Κυπριακή Δημοκρατία. Η διαφοροποίηση με την έναρξη εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού είναι ότι τα εν λόγω πιστοποιητικά θα εκδίδονται σε ψηφιακή μορφή, διασφαλίζοντας την αυθεντικότητα τους.
Αναφορικά με τους κάτοχους πιστοποιητικών εργαστηριακής εξέτασης PCR, είτε ψηφιακών ή μη θα ακολουθείται η υφιστάμενη διαδικασία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα CyprusFlightPass που σχετίζεται με την κατηγοριοποίηση των χωρών (πράσινη, πορτοκαλί, κόκκινη και γκρι κατηγορία).
Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υγείας, εκεί όπου κρίνει απαραίτητο, θα προβαίνει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους και κανένας επιβάτης δεν εξαιρείται των δειγματοληπτικών ελέγχων.
Τέλος, διευκρινίζεται ότι οι επιβάτες που θα ταξιδεύουν προς την Κύπρο θα πρέπει να αναρτούν το ψηφιακό πιστοποιητικό τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Cyprus Flight Pass.
Σχετικά
Διπλή επιτυχία για την Pafilia στα European Property Awards 2026–2027
Το Minthis ενισχύει τη διεθνή του αναγνώριση με το βραβείο πέντε αστέρων στην κατηγορία Best Mixed Use Development στην Κύπρο, ενώ το Elysia Blu διακρίνεται στην κατηγορία Residential Development 20+ Units
Αυτή αναδείχθηκε λέξη της χρονιάς για το 2026 σύμφωνα με το λεξικό Collins του Ηνωμένου Βασιλείου
Η λέξη της χρονιάς για το 2025 ήταν το «vibe coding», η δημιουργία μιας εφαρμογής μέσω περιγραφών σε εργαλεία AI
Το νέο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο της Λάρνακας που θα γίνει talk of the town
Με 47 δωμάτια και σχεδιασμό εμπνευσμένο από τη Μεσόγειο, το πλήρως ανακαινισμένο ibis Styles Larnaca Finikoudes Beach προσθέτει μια νέα επιλογή διαμονής στο κέντρο της πόλης.
Χειμώνας στην Ευρώπη: 10 προορισμοί που αξίζει να ανακαλύψετε
Η Ευρώπη διαθέτει μια τεράστια ποικιλία προορισμών για να επισκεφθεί κανείς τον χειμώνα, είτε αναζητά χιονισμένες αποδράσεις, είτε παραθαλάσσιες διακοπές, είτε ιστορικές περιηγήσεις
Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πέφτει η θερμοκρασία
Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό
Javokhir Sindarov: Η μεγάλη επιστροφή στο Cap St Georges Hotel & Resort
Η επιστροφή του Javokhir Sindarov στο Cap St Georges Hotel & Resort έχει ιδιαίτερο συμβολισμό.
National Geographic: Οι 5 κορυφαίοι προορισμοί για ταξίδια τον Νοέμβριο
Ταξίδια τον Νοέμβριο προτείνει το National Geographic, ξεχωρίζοντας πέντε προορισμούς για ήλιο αλλά και για χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα
Χριστούγεννα στο ΚΠΙΣΝ από 29 Νοεμβρίου: Παγοδρόμιο, συναυλίες, παραστάσεις, σόου -Αλλαγή χρόνου με Καπουτζίδη
Αν θα βρεθείς Αθήνα τις ημέρες των γιορτών το Σταύρος Νιάρχος προσφέρει πολύ όμορφες γιορτινές επιλογές
Travel Tuesday: H «Black Friday» για τα αεροπορικά εισιτήρια -Πότε είναι
Σχεδιάζετε ταξίδι στο εξωτερικό; Περιμένετε την «Black Friday» για τα αεροπορικά εισιτήρια, για να πετύχετε τις καλύτερες προσφορές και απίστευτα χαμηλές τιμές
Ryanair: Αποδράσεις από €24,99 για ταξίδια μέχρι τα Χριστούγεννα
Η προσφορά «Escape the everyday» αφορά ταξίδια από 1 Νοεμβρίου έως 21 Δεκεμβρίου 2026, με κρατήσεις μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.
Νέα διπλή παγκόσμια διάκριση για διάσημο Beach Resort της Κύπρου στα LUXE Global Awards 2026
Κατέκτησε δύο βραβεία Global Winner για την πολυτελή φιλοξενία και τη βιώσιμη ανάπτυξη
5 ευρωπαϊκοί προορισμοί για ένα εναλλακτικό γιορτινό ταξίδι
Ιδανικοί προορισμοί για τα Χριστούγεννα με μαγευτική ατμόσφαιρα, υπέροχο φαγητό και παραμυθένιο στολισμό