Δημοσιεύτηκε στις 03 Ιουνίου 2021
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει σε ηχογραφημένη ανάγνωση τη ραψωδία σ («Ὀδυσσέως καὶ Ἴρου πυγμή») της Οδύσσειας του Ομήρου, στη σπουδαία μετάφραση του διακεκριμένου φιλολόγου Δ. Ν. Μαρωνίτη.
Τη ραψωδία διαβάζει η ηθοποιός Ιωάννα Σιαφκάλη.
Μουσική επιμέλεια: Μαριάννα Γαλίδη
Ηχοληψία, μοντάζ και μείξη ήχου: Νικόλας Προκοπίου
Το podcast της ραψωδίας σ μπορείτε να ακούσετε ΕΔΩ.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ο Ίρος, ένας ζητιάνος γνωστός στην Ιθάκη, εισβάλλει στην αίθουσα του παλατιού και αντικρίζει τον Οδυσσέα. Ενοχλημένος από την παρουσία του άλλου «ζητιάνου», τον προκαλεί να παλέψουν. Ο Οδυσσέας προσπαθεί να τον αποφύγει, όμως ο Αντίνοος τους προτρέπει να πυγμαχήσουν και υπόσχεται να ανταμείψει τον νικητή, ορίζοντας ως έπαθλο μια ψημένη γιδίσια κοιλιά και το αποκλειστικό δικαίωμα της ζητιανιάς στο παλάτι. Γύρω τους οι υπόλοιποι μνηστήρες απολαμβάνουν το θέαμα και διασκεδάζουν.
Ο Οδυσσέας βγαίνει νικητής και ο Αμφίνομος τον καλωσορίζει και τον περιποιείται ιδιαίτερα. Ο Οδυσσέας δέχεται την καλοσύνη του και του εκμυστηρεύεται την επιστροφή του βασιλιά. Τον παρακινεί να γυρίσει στο σπίτι του για να αποφύγει την επικείμενη σφαγή, αλλά ο Αμφίνομος δεν δίνει βάση στα λεγόμενά του.
Στο μεταξύ η Αθηνά υποβάλλει στην Πηνελόπη την ιδέα να κάνει την εμφάνισή της ενώπιον των μνηστήρων και να δηλώσει πως θέλει να παντρευτεί ξανά. Δέχεται τα δώρα τους και κατόπιν αποσύρεται στην κάμαρά της.
Στήνονται τότε τρεις πυροστάτες για φωτισμό και ο Οδυσσέας σπεύδει να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Οι μνηστήρες όμως δεν σταματούν τις προσβολές τους.

Σχετικά
Ο Νοέμβριος επί σκηνής: 20 παραστάσεις σε όλη την Κύπρο
Πρεμιέρες, επαναλήψεις και παραγωγές από την Ελλάδα γεμίζουν τις σκηνές της Κύπρου με κωμωδίες, δυνατά δράματα και ιστορίες που αξίζει να ανακαλύψουμε
Η Οικογένεια Άνταμς – The Musical έρχεται σε Λεμεσό και Λευκωσία για να μας χαρίσει μια μοναδική θεατρική εμπειρία!
Άρχισε η προπώληση εισιτηρίων
Η Κοκκινοσκουφίτσα του ΘΟΚ τον Νοέμβριο ταξιδεύει σε Πάφο, Λεμεσό και Λάρνακα
Η Κοκκινοσκουφίτσα ανεβαίνει σε μια σύγχρονη διασκευή της Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Φώτη Νικολάου
«Τάκκουνοι εν δράσει»: Η Λυσιστράτη μιλά κυπριακά στη Λεμεσό
Η κωμωδία των Θεατρικών Παραγωγών Φοίνικας έρχεται στο Θέατρο Συνεργείο στις 31 Οκτωβρίου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Νικολέττας Μήτσιου.
«Ημερολόγιο Φρανκενστάιν»: Πέντε γυναίκες μέσα στο ίδιο μυαλό, για 3 μόνο παραστάσεις
Το έργο της Λένας Κιτσοπούλου ανεβαίνει στην Πάνω Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Ελένης Αναστασίου.
All of It: Μια ολόκληρη ζωή μέσα από την καθηλωτική ερμηνεία της Αντωνίας Χαραλάμπους
Ο απαιτητικός μονόλογος του Άλιστερ ΜακΝτάουαλ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ιόλης Καρολίδου, γίνεται μια παράσταση που ταράζει με την απλότητα της ιστορίας της και τη δύναμη της πρωταγωνίστριάς της Αντωνίας Χαραλάμπους
Η «Οικογένεια Άνταμς» έρχεται στην Κύπρο με τον Νίκο Μουτσινά και τη Μαρία Σολωμού
Το μιούζικαλ σε σκηνοθεσία Θέμιδας Μαρσέλλου ανεβαίνει σε Λεμεσό και Λευκωσία τον Φεβρουάριο του 2027, με πολυμελή θίασο και ζωντανή ορχήστρα.
«Το Όνειρο ενός Γελοίου» του Ντοστογιέφσκι στη Λευκωσία για δύο παραστάσεις
Ο Βασίλης Λάβρικωφ ερμηνεύει τον μονόλογο σε σκηνοθεσία Τάκη Χριστοφάκη, στις 30 και 31 Οκτωβρίου στο Θεατράκι ΡΙΚ — μια διαδρομή από την απόγνωση στην ελπίδα και τη δύναμη της αγάπης.
«Για πάντα δικός μου», μια διασκευή του έργου «Μητέρα» του Φλοριάν Ζελέρ.
Στο Flea Theatre τον Νοέμβριο
Μαραθώνιος Θεατρικών Αναγνώσεων…της Αλεξίας
12 νέα θεατρικά έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό
«Το Παπούτσι το Μονό» για τη στήριξη του TELETHON Κύπρου
Μια τρυφερή και διαδραστική παιδική θεατρική παράσταση, γεμάτη φαντασία, μουσική και χιούμορ, παρουσιάζεται στο πλαίσιο των φιλανθρωπικών εκδηλώσεων του TELETHON 2026.
«Με Δύναμη από την Κηφισιά»: Δύο βραδιές θεάτρου με ελεύθερη είσοδο στη Λεμεσό
Το Θέατρο Versus παρουσιάζει το έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά σε μορφή θεατρικού αναλογίου, σε σκηνοθεσία Λουκά Ζήκου.