Εκδρομές να πας , Guide

Διακοπές εντός: Μήπως φέτος να κάνουμε καλοκαίρι στο χωριό;

Πού να πας, πού να μείνεις και πού να περάσεις καλά

Δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουνίου 2021

Να ξεκινήσουμε λέγοντας πόσο συγκλονιστικά μέρη έχει η Κύπρος μας, και πόσο μεγάλο αβαντάζ είναι το να γλιτώνεις από αεροδρόμια, εισιτήρια και συνωστισμούς σε ουρές για check-in, και να πηγαίνεις όπου θες ό,τι ώρα θες. Ειδικά το καλοκαίρι, αυτό φαντάζει ακόμα μεγαλύτερο προτέρημα! Εμείς τα «στριμώξαμε» και τα δύο σε μία πρόταση, για να σου πούμε πόσο ωραία ταιριάζουν οι καλοκαιρινές εξορμήσεις στο χωριό, και το χωριό στο καλοκαίρι. Αυτό το τελευταίο, θα το αναλύσουμε λιγάκι παραπάνω.

Το φετινό λοιπόν καλοκαίρι εξορμούμε στα γραφικά χωριουδάκια της Πάφου, που μας επιφυλάσσουν πολλά κρυμμένα μυστικά, πίνουμε καφεδάκι στην πλατεία και αναπνέουμε καθαρό αέρα. Εναλλακτικά, κάνουμε στάση στα ορεινά της Λάρνακας, βλέπουμε όλα όσα έχουν αλλάξει, απολαμβάνουμε αυθεντική κυπριακή κουζίνα και διανυκτερεύουμε σε ειδυλλιακά αγροτουριστικά καταλύματα.

Στην ορεινή Πάφο θα περάσεις υπέροχα! 
Στα δυτικά του νησιού, η επαρχία Πάφου διαθέτει γραφικά ορεινά χωριουδάκια, όπως η Αμαργέτη, το Γουδί, τα Ακουρδάλεια και η Χούλου, αλλά και περιοχές σπάνιας φυσικής ομορφιάς, όπως η χερσόνησος του Ακάμα, τα Λουτρά της Αφροδίτης, η Πέτρα του Ρωμιού, τα Λουτρά του Άδωνη, ο καταρράκτης της Κρήτου Τέρρα, το φαράγγι του Άβακα, το γεφύρι του Τζιελεφού κ.ά., τις οποίες αξίζει να ανακαλύψεις το φετινό καλοκαίρι! Εξάλλου, εδώ η ηρεμία και η φύση θα σε ανταμείψουν και με το παραπάνω, ενώ στους κρυμμένους «θησαυρούς» της περιοχής, μπορεί κάποιος ν’ ανακαλύψει ακόμα περισσότερη φυσική ομορφιά! 

Πού να (πρωτο)μείνω;
Η επαρχία Πάφου είναι ένα μαγευτικό μέρος, με δεκάδες χωριά σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Ποιο είναι όμως το ιδανικό σημείο για να μείνεις; Πάμε να εξερευνήσουμε μαζί την περιοχή και να απαντήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην απορία μας, πού να μείνω στην επαρχία Πάφου.

Το σπίτι της Χλόης - Πάνω Ακουρδάλεια 
Το Chloe's House, είναι ένα σπίτι που μετρά εκατοντάδες χρόνια ιστορίας και βρίσκεται σε μια ήσυχη τοποθεσία στο χωριό Πάνω Ακουρδάλεια της Πάφου. Αποτελείται από 3 παραδοσιακά στούντιο και ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, όλα γύρω από μία υπέροχη αυλή με πισίνα, ιδανική για καλοκαιρινές βουτιές. Όλες οι μονάδες στο Chloe's είναι ανακαινισμένες, διατηρώντας ωστόσο τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους και απλά διακοσμημένες με ξύλινα έπιπλα σε ζεστές αποχρώσεις. Περιλαμβάνουν όλες άρτια εξοπλισμένη κουζίνα με ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα και ηλεκτρικό βραστήρα. Παρέχουν επίσης καθιστικό και τηλεόραση με DVD player. Ορισμένες μονάδες είναι εξοπλισμένες σιδερένια κρεβάτια με ουρανό. Το καλύτερο ωστόσο σημείο για να απολαύσεις τις διακοπές σου είναι δίπλα στην εξωτερική της πισίνα!
Πληρ. 99355259 & 96354226.

Leonidas village housesΓουδί 
Στο γραφικό χωριό Γουδί, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πόλη της Πάφου, θα βρεις τα Leonidas village houses. Πρόκειται για σπίτια τα οποία χτίστηκαν αρχικά τον 18ο αιώνα ενώ πρόσφατα ανακαινίστηκαν με σεβασμό στο παρελθόν, διατηρώντας αναλλοίωτο τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και ατμόσφαιρα. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 5 κατοικιών, με τη χαρακτηριστική πέτρα στους τοίχους που διαθέτουν όλες τις ανέσεις για μία απόλυτα χαλαρή διαμονή. Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει, είναι η πισίνα στην υπέροχη αυλή του, η οποία επίσης είναι εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα! 
Πληρ. 26 955588.

ΜΑΘΕ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ...
Επιπρόσθετα στο χωριό υπάρχουν ακόμα 3 άλλα εξαιρετικά καταλύματα, ανάμεσά τους το Elpida's Stonebuilt houses (99800775), το Spanos House (99413244 & 99528965) και το Kostaris (99463813 & 99626672), τα οποία μπορούν να σε φιλοξενήσουν παρέχοντας σου όλες τις ανέσεις. 

Kaizer AgrotourismΑμαργέτη 
Το Kaizer Agrotourism είναι ένα κατάλυμα που έχει ανακαινισθεί προσεκτικά και έχει διακοσμηθεί με καλαισθησία. Διαθέτει εξωτερική πισίνα και δωμάτια που παντρεύουν το παραδοσιακό με το μοντέρνο, εξοπλισμένα μάλιστα με όλες τις απαραίτητες ανέσεις (κουζίνα, τηλεόραση, πετσέτες μπάνιου και πισίνας και δωρεάν WiFi στους κοινόχρηστους χώρους). Συγκεκριμένα, μπορείς να μείνεις σε μια από τις δύο σουίτες, ονόματι Ελένη και Δέσποινα, ή στα Friends room και το δωμάτιο του Νεόφυτου (όλα ονόματα των ανθρώπων της οικογένειας). Οι επισκέπτες μπορούν να ξεκινήσουν τη μέρα τους απολαμβάνοντας σπιτικό πρωινό, το οποίο τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού σερβίρεται καθημερινά στην όμορφη ιδιωτική αυλή, απολαμβάνοντας τη φιλοξενία και το χαμόγελο.
Tip: Χρησιμοποιήστε το ως βάση για εξορμήσεις, περνώντας μέσα από το Δάσος της Πάφου προς το ψαροχώρι του Πύργου Τηλλυρίας και όχι μόνο.
Πληρ. 99011169 & 99660539 & Facebook. 

Sappho manor houseΔρούσεια 
Το Sappho Manor House βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Δρούσεια. Το σπίτι χτίστηκε το 1912 και η αναπαλαίωσή του έγινε με τέτοιο τρόπο και υλικά, ώστε να παραμείνουν οι λεπτομέρειες της παραδοσιακής του αρχιτεκτονικής, αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις διαβίωσης. Το σπίτι αυτό, θεωρείται το κέντρο των διάφορων δραστηριοτήτων στο χωριό. Διαθέτει 7 διαμερίσματα, το καθένα με το μπάνιο και την κουζίνα του. Επιπρόσθετα, τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού υπάρχει κοινή πισίνα για δροσερές βουτιές και διασκέδαση στον ήλιο.
Tip: Χρησιμοποίησε το σπίτι σαν ορμητήριο για να εξερευνήσεις την χερσόνησο του Ακάμα ή απλά για παραδοσιακή χαλάρωση και ξεκούραση στην ύπαιθρο.
Πληρ. 99604010.

Karydhia Cottage - Πάνω Αρόδες
Είναι ένα σπίτι τριών υπνοδωματίων με 2 μπάνια, WiFi, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και μεγάλη πετρόκτιστη αυλή με πισίνα. Η καλύτερη τοποθεσία για να εξερευνήσεις την περιοχή του Ακάμα και την Πόλη της Πάφου.
Πληρ. 99659928 & 24634680.

Piskopos HouseΕπισκοπή Πάφου 
Στο χωριό της Επισκοπής Πάφου, το Piskopos House είναι ένα κατάλυμα 2 υπνοδωματίων. Βρίσκεται μέσα σε έναν κήπο με εσπεριδοειδή δέντρα και λουλούδια και διαθέτει ιδιωτική πισίνα, τζάκι και δωρεάν Wi-Fi. Προσφέρει θέα στο παραδοσιακό χωριό και στα βουνά του Τροόδους. Το Piskopos House είναι διακοσμημένο σε ρομαντικό στιλ, με σιδερένια κρεβάτια και τοπικά χειροτεχνήματα, και περιλαμβάνει κουζίνα με τραπεζαρία, φούρνο και ψυγείο. Το σαλόνι διαθέτει καναπέ, δορυφορική τηλεόραση LCD και DVD player. Οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν στη βεράντα με τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες, απολαμβάνοντας τη θέα στο καταπράσινο τοπίο. Παρέχονται εγκαταστάσεις μπάρμπεκιου στον κήπο, καθώς και υπαίθριος χώρος τραπεζαρίας και καθιστικού.
Πληρ. 99 619146.

ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Δίπλα βρίσκεται και το Androniki House όπου μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 8 άτομα σε τρία ανεξάρτητα πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα και όμορφη εσωτερική αυλή. Πληρ. 99619146.
 

Το απόλυτο ιαματικό θέρετρο
Σε μια καταπράσινη κοιλάδα, το θέρετρο Ayii Anargyri Healing Spa Resort στη Μηλιού (26814000) προσφέρει μια μοναδική απόδραση, έναν χώρο πλήρους ηρεμίας και τη δυνατότητα να απολαύσει κανείς τα ιαματικά λουτρά. Αυτό το ξενοδοχείο-μπουτίκ διαθέτει μόνο 56 (μοναδικά) δωμάτια, έχει ειδικές εγκαταστάσεις spa στο χώρο, μια εξωτερική πισίνα, εστιατόριο το οποίο διαθέτει τραπεζάκια γύρω από την πισίνα (σε ένα μαγευτικό περιβάλλον) και εστιατόριο κάβα όπου μπορείς να απολαύσεις τις γαστρονομικές δημιουργίες με φρέσκα, εποχιακά υλικά αλλά και εκλεκτά κρασιά προσεκτικά φτιαγμένα και διαλεγμένα για να χαρίσουν τον ουρανίσκο σου μοναδικές εμπειρίες. 

Σημείωσε στα «οπωσδήποτε»
Στην ορεινή Πάφο, πέρα από μία μοναδική εμπειρία διαμονής, μπορείς να απολαύσεις εκδρομές σε παραδεισένια τοπία, οι οποίες να συνοδεύονται από την απόλαυση των τοπικών κρασιών. Εξάλλου, τα οινοποιεία είναι πολλά, και εξίσου πολλές είναι και οι διαφορετικές απολαύσεις. Ένα από τα πιο όμορφα και φιλικά για επίσκεψη οινοποιεία είναι το Βασιλικό (26633999) στο χωριό Κάθηκας, το οποίο καινοτομεί δημιουργώντας ιδιαίτερες γεύσεις ενώ πρόσφατα, στο μπαλκόνι του οινοποιείου, λειτούργησε κι έναν όμορφο χώρο για χαλαρωτικές επισκέψεις, συνοδευμένες από καλό κρασί και φαγητό.

Στο οινοποιείο του κυρίου Αντρέα Κυριακίδη στο Βουνί Παναγιάς (26722770), από την άλλη, θα απολαύσεις τη φιλοξενία στο έπακρον. Ο κ. Ανδρέας, εδώ, έφτιαξε το πρώτο μικρό ιδιωτικό οινοποιείο, το οποίο με τα χρόνια ωρίμασε όπως το καλό κρασί, αποκτώντας εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας που εξασφαλίζουν ποιοτικούς οίνους! Εδώ, το καλό κρασί, η μαγευτική θέα μέχρι το φράγμα της Κανναβιούς και η ατμόσφαιρα θα σε κάνουν να νιώσεις σαν στο σπίτι σου! Και αν χρειάζεσαι περισσότερη... τροφή για σκέψη, μη χάσεις την ευκαιρία να καθίσεις στο εστιατόριο του οινοποιείου και να απολαύσεις τη νόστιμη παραδοσιακή εποχική κουζίνα.

Συνεχίζοντας το ταξίδι μας, επισκεπτόμαστε το οινοποιείο Μακαρούνας στη Λετύμπου (99791915). Το ξεχωριστό οινοποιείο μπορεί να είναι καινούργιο, όμως το όνομα Μακαρούνας μετρά ήδη τρεις γενιές αμπελουργικής παράδοσης. Ο νεαρός οινολόγος Θεόδωρος Μακαρούνας με γνώσεις μεράκι και κέφι οδηγεί το κρασί της οικογένειας του ένα βήμα παραπάνω.

Στάση, τέλος, αξίζει και στο χωριό Αμαργέτη, και συγκεκριμένα στο Mastros Traditional Products (99829398), όπου τρία αδέλφια έχουν δημιουργήσει μια μικρή επισκέψιμη μονάδα παραγωγής χαρουπόμελου. Επιθυμώντας να αναδείξουν το ιδιαίτερο αυτό φυσικό προϊόν, εξηγούν στον επισκέπτη τον τρόπο παραγωγής και τα οφέλη του και τον παροτρύνουν να το γευτεί. Διαθέτουν επίσης ποικιλία λικέρ δικής τους παραγωγής από τοπικά φρούτα, όπως παπουτσόσυκο, ρόδι κ.ά.

 Κάτω Δρυς

Η ορεινή Λάρνακα θα σε εκπλήξει ευχάριστα
Η ορεινή επαρχία Λάρνακας απαρτίζεται από 18 κοινότητες, ανάμεσά τους η Καλαβασός, ο Κάτω Δρυς, η Ορά, η Οδού, η Χοιροκοιτία, οι Άγιοι Βαβατσινιάς, ο Άγιος Θεόδωρος, η Βαβατσινιά, η Βάβλα, ο Δελίκηπος, η Κοφίνου, ο Κόρνος, η Λάγια, τα Πάνω και τα Κάτω Λεύκαρα, η Μελίνη, η Σκαρίνου και η Τόχνη. Η περιοχή έχει αναδειχθεί σε «Άριστο Ευρωπαϊκό Προορισμό στην Κύπρο», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος European Destinations of Excellence – EDEN 2017, «Cultural Tourism». Πρόκειται για μια πανέμορφη και αναδυόμενη τουριστικά περιοχή, με πολιτιστικό πλούτο και κρυμμένους πολιτιστικούς θησαυρούς, η οποία έχει διατηρήσει αναλλοίωτη τη φυσιογνωμία της και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Η βραβευμένη περιοχή διαθέτει μια μακρά πορεία ιστορικής και πολιτιστικής εξέλιξης και χαρακτηρίζεται από ένα πολιτισμικό «μωσαϊκό» που διαμορφώθηκε μέσα από τους αιώνες, αποτελούμενο από αρχαιολογικούς χώρους, εκκλησίες και μοναστήρια, παραδοσιακούς οικισμούς, παραδοσιακές τέχνες και επαγγέλματα. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η Λάρνακα είναι η αρχαιότερη πόλη της Κύπρου με ιστορία πέραν των 4.000 χρόνων και στην ευρύτερη περιοχή της βρίσκονται αξιόλογοι νεολιθικοί οικισμοί, όπως στη Χοιροκοιτία και στην Καλαβασό (Τέντα). 

Πού να (πρωτο)μείνω;
Η ορεινή Λάρνακας διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό αγροτουριστικών καταλυμάτων (τον μεγαλύτερο αριθμό παγκυπρίως), εστιατορίων, εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών και προσφέρει στον επισκέπτη πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες και θεματικές εκδηλώσεις. Ως εκ τούτου οι επιλογές που έχεις είναι πολλές και ποικίλες.

Porfyrios country house -  Χοιροκοιτία 
Το εξοχικό Porfyrios πήρε το όνομά του από τον Πορφύριο Δίκαιο, τον αρχαιολόγο που αποκάλυψε για πρώτη φορά τους θησαυρούς της Χοιροκοιτίας. Το σπίτι των 200 εκατό ετών ανακαινίστηκε και επανασχεδιάστηκε από τον ανιψιό του αρχαιολόγου - αρχιτέκτονα με πάθος για την αυθεντική αγροτική αρχιτεκτονική. Η κατοικία αποτελείται από 4 ευρύχωρα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, επιπλωμένα με γούστο και εξοπλισμένα με κλιματισμό, δορυφορική τηλεόραση, ασύρματο Internet, θυρίδα ασφαλείας, στεγνωτήρα μαλλιών, ποιοτικές συσκευές κουζίνας, ενώ διαθέτει και μία υπέροχη αυλή με πισίνα και όλα τα απαραίτητα. 
Πληρ. 99 520973.

Our House- Guesthouse - Βάβλα 
Το σπίτι αυτό στο χωριό Βάβλα είναι ένα παραδοσιακό κυπριακό πέτρινο σπίτι, που χτίστηκε αρχικά στις αρχές του 1900 και ανακαινίστηκε σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα σε σχέση με την παράδοση, τη λειτουργικότητα και την άνεση διατηρώντας τον αρχικό του χαρακτήρα και τη γοητεία. Αποτελείται από 3 διαμερίσματα, με ονόματα που παραπέμπουν στην αρχική του χρήση (το Shelonari, το Kellari και το Terratzo-Spito) τα οποία διαθέτουν ένα δίκλινο δωμάτιο. Κάθε δωμάτιο διαθέτει χειροποίητα έπιπλα-αντίκες, το κρεβάτι είναι διακοσμημένο με χειροποίητο κάλυμμα, ενδοδαπέδια θέρμανση, κλιματισμό και ανεμιστήρες οροφής. Τα δωμάτια ανοίγουν στη μεγάλη ιδιωτική κεντρική αυλή με τζακούζι. Εδώ θα απολαύσεις ακόμα το άνετο καθιστικό αλλά και το αίθριο στον τελευταίο όροφο όπου θα θαυμάσεις τη θέα, τις ζεστές ακτίνες του ήλιου, το δροσερό αεράκι και τον υπέροχο νυχτερινό ουρανό! 
Tip: Οι ιδιοκτήτες ετοιμάζουν, με πολύ μεράκι, πρόγευμα, γεύμα brunch και δείπνο για τους επισκέπτες που το επιθυμούν. 
Πληρ. 97 667198.

Vrakas House - Τόχνη
Πρόκειται για ένα πραγματικά όμορφο, παλιό αλλά πρόσφατα ανακαινισμένο κυπριακό σπίτι, που θα βρεις στο όμορφο χωριό Τόχνη και το οποίο θα σε ταξιδέψει με τη γοητεία του σε μία άλλη εποχή. Το σπίτι δεσπόζει μάλιστα στο υψηλότερο σημείο των ανατολικών λόφων, απολαμβάνοντας πανοραμική θέα της περιοχής, ενώ στη μέση της αυλής του ξεχωρίζει η ιδιωτική του πισίνα. Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού έχουν καταβάλει κάθε προσπάθεια σύμφωνα με το αρχικό στιλ, αλλά φροντίζουν να υπάρχουν όλες οι ανέσεις της σύγχρονης εποχής. Το σπίτι διαθέτει 4 δίκλινα υπνοδωμάτια πλήρως επιπλωμένα με τραπεζαρία και κουζίνα, μπάνιο, τουαλέτα και βεράντα. Επίσης παρέχει δωρεάν Wi-Fi.
Πληρ. 99468446.

RedBlueDoor - Λεύκαρα
Το RedBlueDoor βρίσκεται στο χωριό Λεύκαρα και προσφέρει πλήρως εξοπλισμένες πέτρινες κατοικίες που συνδυάζουν παραδοσιακές και μοντέρνες λεπτομέρειες. Παρέχεται δωρεάν Wi-Fi σε όλους τους χώρους, ενώ ορισμένες βίλες περιλαμβάνουν επίσης εγκαταστάσεις σπα. Οι 2 παραδοσιακές κατοικίες στο RedBlueDoor είναι διακοσμημένες σε φωτεινές αποχρώσεις και διαθέτουν μοντέρνα επίπλωση. Επίσης είναι κλιματιζόμενες και εξοπλισμένες με άρτια εξοπλισμένη κουζίνα με τραπεζαρία. Το ευρύχωρο καθιστικό περιλαμβάνει άνετους καναπέδες, παραδοσιακά χαλιά και δορυφορική τηλεόραση. Διαθέτει επίσης ιδιωτική πισίνα με όμορφη επιπλωμένη βεράντα. Ναι, η αυλή έχει μια πανέμορφη πισίνα, ενώ το Red Door διαθέτει σπα. 
Πληρ. 99605610. 

ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ: 
Στα Λεύκαρα υπάρχουν και άλλα αξιόλογα καταλύματα όπως το Ample Places (99613771) που είναι 2 κατοικίες δύο υπνοδωματίων, το Iosiphis Stonebuilt house (99790780) με πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα πρόσφατα ανακαινισμένα, το Lefkara View (96359101) με δύο διαμερίσματα για ζευγάρια ή οικογένειες και το Aunt Maria's (99356652) με πλήρως εξοπλισμένα στούντιο, στα οποία μπορείς να περάσεις αξέχαστα και κυρίως άνετα τις δικαοπές σου. 

Modus Vivendi - Ψεματισμένος
Ένας μοναδικός συνδυασμός παράδοσης και πολυτέλειας! Τοποθετημένο στο κέντρο του χωριού, είναι ιδανικό για διαμονή στον Ψεματισμένο. Το κτήριο είναι κτισμένο με την παραδοσιακή πέτρα της περιοχής, που του προσδίδει έναν αέρα άλλης εποχής. Διαθέτει πέντε μονάδες: τρεις σουίτες του ενός υπνοδωματίου και δύο στούντιο. Εκεί, θα βρεις έναν κοινό ηλιακό όπου μπορείς να απολαύσεις το πρωινό σου στην ησυχία της υπαίθρου, ενώ στην κεντρική αυλή θα απολαύσεις χαλάρωση στην πισίνα καθώς και τζακούζι για πλατσουρίσματα, διασκέδαση και χαλάρωση. Τα δωμάτια είναι τοποθετημένα γύρω από την πισίνα και το κάθε ένα χαρακτηρίζεται από το χρώμα που δεσπόζει στη διακόσμησή του: Κόκκινο, Λευκό, Κίτρινο, Πορτοκαλί και Πράσινο. Παραδοσιακά έπιπλα, καθώς και από έργα τοπικών καλλιτεχνών ολοκληρώνουν το σκηνικό! Κάθε μονάδα διαθέτει κουζίνα, καθιστικό και μπάνιο, ώστε να σου προσφέρει όλες τις ανέσεις μιας σύγχρονης κατοικίας. Οι μυρωδιές των αρωματικών βοτάνων που βρίσκονται φυτεμένα στην αυλή, καθώς και η σκιά που προσφέρουν τα δέντρα, συνθέτουν το ιδανικό τοπίο για μια χαλαρή διαμονή στην ύπαιθρο.
Τip: Στην περιοχή, επισκέψου το παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρόνικου που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, ή το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Ακόμα, μπορείς να πας με την οικογένεια ή την παρέα σου για μονοήμερη εκδρομή στο κοντινό χωριό Λεύκαρα με τα γραφικά δρομάκια του, καθώς και στο Ζύγι που συνδυάζει θάλασσα και απίθανο ψάρι.
Πληρ. 99446479.

Teacher΄s house - Μαρώνι
Το Σπίτι του Δασκάλου, είναι ιδανικό τόσο για χειρμερινές όσο και για καλοκαιρινές διακοπές. Εξάλλου, είναι περιτριγυρισμένο από ένα καταπράσινο περιβάλλον με όμορφους κήπους που σε ξεκουράζουν και σε χαλαρώνουν. Το συγκεκριμένο κατάλυμα διαθέτει ιστορία πέραν των 130 χρόνων. Σήμερα αναπαλαιώθηκε διατηρώντας εκείνο τον παραδοσιακό χαρακτήρα, με τα δοκάρια στο ταβάνι, τα μεγάλα εντυπωσιακά σιδερένια κρεβάτια και έπιπλα της εποχής. Διαθέτει 5 δωμάτια, πλήρως επιπλωμένα, με λευκά είδη και κλιματισμό, τραπεζαρία, κουζίνα, μπάνιο με w/c και βεράντα... Και το καλύτερο; Βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλία.
Tip: Για όσους δεν γνωρίζουν το Μαρώνι βρίσκεται πολύ κοντά στη θάλασσα και γειτονεύει με τον Ψεματισμένο και το Ζύγι όπου μπορείς να πας σε μερικά λεπτά εκεί για φαγητό σε μία από τις ψαροταβέρνες της.
Πληρ. 99 121663.

Σημείωσε επίσης στα «οπωσδήποτε»
Στην περιοχή της Ορεινής Λάρνακας μπορείς να δεις κατοίκους να ασχολούνται με τις παραδοσιακές τέχνες και να εξασκούν επαγγελματικά την τέχνη τους. Συγκεκριμέα, στη Χοιροκοιτία θα βρεις τον τεχνίτη της καλαθοπλεκτικής. Μάλιστα στην καρδιά του γραφικού πυρήνα της Χοιροκοιτίας έχει δημιουργηθεί και Μουσείο Καλαθοπλεκτικής, σε εκπληκτικό παραδοσιακό σπίτι κτίσμα του 1903. Πέραν από την οικία του το παραδοσιακό σπίτι είναι και το μικρό εργαστήρι του Πέτρου Νικολάου. Συγκεκριμένα ο Πέτρος φτιάχνει εξαιρετικά παραδοσιακά αντικείμενα καλαθοπλεκτικής, όπως ταλάρκα (χρησιμοποιώντας τα σκλινίτζια τα οποία είναι ένα είδος χόρτου που βλαστούν στους ποταμούς), πανέρκα (με σιταρένη ποκαλάμι), φρουκάλια, καλάθια και σαρκές. Πέρα αυτών, τις Κυριακές στο μουσείο (10.30-13.30, μόνο με κρατήσεις στο 99205833) μπορείς να απολαύσεις παραδοσιακό brunch με ολόφρεσκια ζεστή αναρή /χαλλούμι και άλλα συνοδευτικά.

Στο χωριό Βάβλα της ορεινής Λάρνακας, θα βρεις το Κέντρο Μέλισσας και Φύσης Ecophysis (96373013), που περιλαμβάνει το εργαστήριο εξαγωγής και εμφυάλωσης του μελιού «Βάβλα» και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια στη φύση. Ο Κώστας και η Γεωργία, ιδιοκτήτες του Ecophysis, σου δίνουν τη δυνατότητα μέσω των βιωματικών εκδρομών που οργανώνουν, να γίνεις μελισσοκόμος για μια ημέρα και να δεις κυψέλη από κοντά. Επίσης, θα σου δείξουν πώς να κατασκευάσεις κεριά με το κερί της μέλισσας. Ακόμη, μαζί θα φτιάξετε «πισσίες» αλλά και θα περπατήσετε στη φύση για να βρείτε μανιτάρια, άγρια χόρτα που τρώγονται αλλά και βότανα της περιοχής. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ρωτήσεις για το πρόγραμμα της επόμενής τους εκδρομής.

Και μίας και αναφερόμαστε σε εκδρομές, πέρνα μία βόλτα από τη φάρμα με τα γαϊδουράκια στη Σκαρίνου. Στο Golden Donkey Farm (99620736), τα παιδιά θα κάνουν βόλτα με τα γαϊδουράκια, την ίδια ώρα που οι μεγαλύτεροι της παρέας, θα απολαμβάνουν τη φύση, φαγητό ή καφεδάκι στο αίθριο. Στο χώρο υπάρχει επίσης μουσείο με φιγούρες που αναπαριστούν εικόνες από την παράδοση, ένα μικρό αμφιθέατρο για μικρές εκδηλώσεις, κατάστημα απ’ όπου μπορείς να προμηθευτείς προϊόντα και καλλυντικά από γάλα γαϊδούρας και όχι μόνο.

Αν, όμως, θέλεις να ζήσεις μία πολύ διαφορετική εμπειρία μέσα στη φύση, τότε προτείνουμε να επισκεφθείς το CyHerbia Botanical Park & Labyrinth (99915443) στο χωριό Αυγόρου. Ένα υπέροχο πάρκο όπου ο επισκέπτης θα περάσει από 9 θεματικούς βοτανόκηπους, και θα μάθει για τα βότανα, θα πάει στο αποστακτήριο για να ενημερωθεί για τα αιθέρια έλαια, ενώ θα αισθανθεί να γαληνεύει στο μονοπάτι διαλογισμού, με τη μυρωδιά της λεβάντας να τον συνοδεύει. Στον πρώτο και μοναδικό λαβύρινθο στην Κύπρο, τον περιμένει μια συναρπαστική περιπέτεια και στο δάσος –όπου εκατοντάδες κυπαρίσσια σχηματίζουν την Κύπρο- θα έρθει σε επαφή με τα ενδημικά φυτά και θάμνους της Κύπρου. Καθώς ο επισκέπτης κάνει τον «γύρο της Κύπρου», θα περάσει από το χωριό των νεράιδων και το σπιτάκι της μάγισσας. 

Κάπως έτσι είναι η πραγματική Κύπρος που αγαπάμε και θέλουμε να ζούμε ακόμα και το καλοκαίρι! 

Για να δεις όλες τις επιλογές για καταλύματα και δραστηριότητες επιλέξετε το πιο κάτω σύνδεσμο Agrotourism.com.cy

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close