News , Guide

Τι ανοίγει στην πρώτη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων

Ποιοι επιστρέφουν πίσω στις δουλειές τους απότη Δευτέρα 4 Μαΐου

Δημοσιεύτηκε στις 28 Απριλίου 2020

Ένα κράμα μέτρων που θα αφορούν, αφενός την αποκλιμάκωση των περιορισμών όσο αφορά τη διακίνηση των πολιτών και αφετέρου την επαναλειτουργία κάποιων τομέων της οικονομικής ζωής του τόπου, κλείδωσαν οι σημερινές επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της διυπουργικής επιτροπής για θέματα κορωνοϊού με την επιστημονική ομάδα του Υπουργείου Υγείας.
 
Ήδη η Κυβέρνηση έχει ενώπιον της τις προτάσεις των ειδικών, τις οποίες αναμένεται να υιοθετήσει σε μεγάλο βαθμό, με κάποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής, που πάντως δεν θα αλλάζουν τη φιλοσοφία, ελεγχόμενης χαλάρωσης στην πρώτη φάση και αναλόγως των αποτελεσμάτων, να ακολουθήσει μια πιο ευρείας έκτασης χαλάρωση.
 
Ο χρονικός ορίζοντας αποκλιμάκωσης αρχίζει στις 4 Μάϊου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου. Η δεύτερη φάση των μέτρων θα εφαρμοστεί, εκτός απροόπτου στις 25 Μαΐου, αφού αξιολογηθεί η κατάσταση, όπως αυτή θα διαμορφωθεί τις δύο πρώτες εβδομάδες εφαρμογής των χαλαρώσεων.

Η πρώτη φάση
Μεταξύ των εργασιών που θα ανοίξουν στην πρώτη φάση, συμπεριλαμβάνονται οι υπαίθριες εργασίες όπως τα εργοτάξια, οι εργολάβοι, πελεκάνοι, εργαζόμενοι στα αλουμίνια, σιδεράδες, ελαιοχρωματιστές, εργαζόμενοι με γυψοσανίδες, υδραυλικοί, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, είδη υγιεινής, ηλεκτρολόγοι κ.ο.κ.. Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να ανοίξουν τα καταστήματα λιανικής πώλησης του κλάδου, όπως τα υλικά οικοδομής, τα καταστήματα πώλησης ειδών υγιεινής. 
 

Επίσης εργαζόμενοι στον τομέα της κηπουρικής, γεωπόνοι, κτλ, θα είναι ανάμεσα στα επαγγέλματα που θα ανοίξουν, αφού πρόκειται για υπαίθριες εργασίες.
 
Επιπρόσθετα θα λειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές κάτω από ειδικές συνθήκες με αποστάσεις μεταξύ των πάγκων των παραγωγών αλλά και με αυστηρά μέτρα, όσο αφορά την παρουσία των πολιτών με ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο τους, ώστε να ελέγχεται ο αριθμός τους.
 
Μάλιστα, αν και δεν έχει κλειδώσει μέχρι στιγμής, ανάμεσα στις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν θα είναι και μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης, αλλά και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που εξυπηρετούν μικρό αριθμό πελάτων ή μπορεί να εργαστούν με ραντεβού, ενώ θα εξαιρούνται τα καταστήματα που λειτουργούν στα εμπορικά κέντρα. 
 
Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν, αναμένεται να ανακοινωθούν και αυστηρές οδηγίες για τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να εισαγάγουν ώστε να περιορίζεται στο ελάχιστο το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού.
 
Τι αλλάζει στις διακινήσεις των πολιτών
Όπως έγινε γνωστό εδώ και μέρες, ένα από τα μέτρα που κλείδωσαν, είναι η αύξηση των κατ΄ εξαίρεση μετακινήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο οι πολίτες θα μπορούν να αποστέλλουν δύο SMS την ημέρα στο 8998, ωστόσο η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες θα παραμείνει. Ωστόσο, πιθανόν να υπάρχει μια χαλάρωση σε ότι αφορά την ώρα της ενάρξης ης καθολικής απαγόρευσης. Για παράδειγμα, αντί στις 9 να αρχίζει στις 12. Παράλληλα, δεν θα επιτρέπεται η απρόσκοπτη μετακίνηση πολιτών. Δηλαδή, κάποιος που διαμένει στη Λευκωσία θέλει να δει τους γονείς του στη Λεμεσό, δεν θα μπορεί να το πράξει σε αυτή τη φάση.   
 
Επίσης, θα καλούνται να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά μάσκα, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι πελάτες στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν, ενώ θα πρέπει να υπάρχουν στην είσοδο του καταστήματος αντισηπτικά και γάντια.
 
Ακόμα, αναμένεται να επιτραπεί το διάνοιγμα των πεζόδρομων και των παραλιακών μετώπων των πόλεων, οι οποίες θα συνοδεύονται με τις ανάλογες χαλαρώσεις σε ότι αφορά την άθληση σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης θα υπάρχει όριο στον αριθμό των ατόμων. 
 
Σημειώνεται ότι ενδεχομένως να υπάρξει και ειδική αναφορά σε ότι αφορά την άθληση των ομάδων που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ για έναρξη των προπονήσεων, πάντα όμως κάτω από ειδικές συνθήκες.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close