News , Guide

Εμβολιασμός κατά Covid19: Τι ισχύει για τις εγκυμονούσες

Στην Κύπρο η Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία συστήνει στις έγκυες και σε όσους προσπαθούν να τεκνοποιήσουν να εμβολιαστούν

Δημοσιεύτηκε στις 11 Μαΐου 2021

Προβληματισμός προκύπτει από γυναίκες που κυοφορούν ή που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν, αν θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της covid19.

Στην Κύπρο η Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία συστήνει στις έγκυες και σε όσους προσπαθούν να τεκνοποιήσουν να εμβολιαστούν.

Η Παγκύπρια Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία (ΠΜΓΕ) συστήνει σε όλες τις έγκυες και όσες προσπαθούν να μείνουν έγκυες να εμβολιαστούν κατά της COVID-19, σημειώνοντας ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ότι υπάρχει μία πολύ σπανία επιπλοκή, σε μία εμβολιασμένη ανά 250 χιλιάδες, αυτή της θρόμβωσης και θρομβοπενίας.

Επιπλέον στην ανακοίνωση τους αναφέρουν ότι το εμβόλιο κατά της covid19 συστήνεται και στις θηλάζουσες μητέρες και σε όσους χρειαστούν ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι για τα εμβόλια της Pfizer-Biontech και Μoderna διαθέτουν την περισσότερη εμπειρία σε σχέση με τις έγκυες και ότι ενενήντα (90) χιλιάδες γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που εμβολιάστηκαν με τα εμβόλια της Pfizer-Biontech και Moderna δεν είχαν καμία σοβαρή επιπλοκή σε αυτές και στα αγέννητα μωρά τους.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι με τα σημερινά δεδομένα συστήνουν κατά προτίμηση τα εμβόλια Pfizer/Biotech και Moderna για τις έγκυες και άτομα κάτω των 30 χρονών.

Αμερικανική έρευνα για τους εμβολιασμούς εγκύων
Τα εγκεκριμένα εμβόλια Covid-19 τύπου mRNA (Pfizer/BioNTech και Moderna) είναι άκρως αποτελεσματικά στο να παράγουν αντισώματα κατά του κορωνοϊού στις γυναίκες που κυοφορούν ή θηλάζουν, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι τα εμβόλια παρέχουν κάποια προστατευτική ανοσία και στα νεογνά μέσω του μητρικού γάλακτος και του πλακούντα.

Τα θετικά ευρήματα της νέας έρευνας συνάδουν με εκείνα άλλων προκαταρκτικών ερευνών αναφορικά με τον εμβολιασμό των εγκύων.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ και το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, οι έγκυες είναι πιθανότερο να νοσήσουν σοβαρά από κορωνοϊό, να χρειασθούν νοσηλεία, εισαγωγή σε ΜΕΘ και διασωλήνωση, καθώς επίσης να αντιμετωπίσουν επιπλοκές κύησης.

Γι' αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ιδίως εάν μία έγκυος αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον κορωνοϊό, π.χ. εάν είναι υγειονομικός, θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά τον εμβολιασμό της.

Οι ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και ΜΙΤ, μελέτησαν 131 γυναίκες τριών ομάδων (84 έγκυες, 31 που θήλαζαν και 16 μη έγκυες), που όλες είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech ή Moderna. Από αυτές, οι 13 γέννησαν κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα αντισωμάτων ήταν παρόμοια και στις τρεις ομάδες, ενώ οι παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό (όπως ερεθισμός στο σημείο εμβολιασμού, πονοκέφαλος, κρυάδες και πυρετός) ήταν γενικά ήπιες, σπάνιες και παρεμφερείς, άσχετα με το αν οι γυναίκες ήταν έγκυες, θήλαζαν ή τίποτα από τα δύο.

Επίσης, σε όλες τις έγκυες που είχαν εμβολιαστεί βρέθηκαν αρκετά υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων σε σχέση με τις μη εμβολιασμένες που είχαν αρρωστήσει λόγω Covid-19 και είχαν αποκτήσει φυσική ανοσία.

«Η εξαιρετική αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι πολύ ενθαρρυντική για τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες που έμειναν έξω από τις αρχικές δοκιμές των εμβολίων Covid-19. Η συμπλήρωση αυτού του κενού πληροφόρησης με πραγματικά δεδομένα από τους εμβολιασμούς αποτελεί σημαντική εξέλιξη, ιδίως για όσες έγκυες κινδυνεύουν περισσότερο λόγω επιπλοκών της Covid-19», δήλωσε η ερευνήτρια Άντρεα Έντλοου.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι τα αντισώματα μετά από εμβολιασμό ήταν παρόντα στο αίμα του ομφάλιου λώρου και στο μητρικό γάλα, δείχνοντας πως υπάρχει μεταφορά τους από την εμβολιασμένη μητέρα στο νεογνό. «Έχουμε -πλέον- ξεκάθαρες ενδείξεις ότι τα εμβόλια Covid-19 μπορούν να επιφέρουν ανοσία που θα προστατεύει τα βρέφη», ανέφερε η ερευνήτρια δρ Γκάλιτ Άντλερ. Πάντως, είναι άγνωστο, προς το παρόν, σε ποιο βαθμό τα μητρικά αντισώματα προστατεύουν το μωρό και για πόσο καιρό, κάτι που θα μελετηθεί στην πορεία.

Μελλοντικές έρευνες αναμένεται να αξιολογήσουν και τα μη-mRNA εμβόλια στις εγκύους, όπως της Οξφόρδης/AstraZeneca και της Johnson & Johnson. Επίσης, μελλοντικές έρευνες θα προσδιορίσουν καλύτερα ακριβώς σε ποιο στάδιο της εγκυμοσύνης είναι καλύτερα να γίνεται ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, ώστε να μεγιστοποιείται και η προστασία του νεογέννητου.

*Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο αμερικανικό περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας «American Journal of Obstetrics & Gynecology».

Εμβολιασμοί εγκύων στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των εγκύων,  κάνοντας λόγο για τις νέες μελέτες που δείχνουν το εάν θα πρέπει ή όχι να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες γυναίκες.

Όπως είχε γίνει αρχικά γνωστό, ο εμβολιασμός των γυναικών κατά την εγκυμοσύνη ήταν αρχικά απαγορευτικός, καθώς δεν είχαν ενταχθεί στις έρευνες οι εγκυμονούσες. Ωστόσο, το γεγονός ότι η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει και την έγκυο στην εντατική από αναπνευστική ανεπάρκεια ή να έχει σαν αποτέλεσμα προεκλαμψία ή άλλη λοίμωξη, αλλά και η επιβάρυνση του νεογνού, με υψηλά ποσοστά προωρότητας, είχε αποτέλεσμα να βγει οδηγία να γίνεται το εμβόλιο υπό προϋποθέσεις.

«Τα πρόσφατα στοιχεία, που προ δύο ημερών ανακοινώθηκαν, στηρίζονται σε ένα μητρώο που αριθμεί πάνω από 90.000 κυήσεις και αποδεικνύει ότι δεν εντοπίστηκε κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς των εγκύων. Το εμβόλιο δεν επηρεάζει την γονιμότητα και δεν χρειάζεται η αναβολή των προσπαθειών για τεκνοποίηση μετά τον εμβολιασμό γυναικών», είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Επίσης ανέφερε ότι η γενικότερη σύσταση είναι οι γυναίκες που είναι έγκυες να εμβολιάζονται με εμβόλιο mRNA και όχι με εμβόλια με αδενοϊό, σαν αυτό της AstraZeneca. «Είναι προτιμότερο μια έγκυος γυναίκα να εμβολιαστεί με ένα mRNA εμβόλιο μέχρι να έχουμε τα δεδομένα», σημείωσε.

Σχετικά

Ατζέντα
August 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close