News , Guide

Μάθε πώς θα λειτουργεί το app για ιχνηλάτηση των επαφών

Κατέβασε την εφαρμογή

Δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου 2021

Την εφαρμογή Cov-Tracer-EN παρουσίασε σήμερα ο Υφυπουργός Καινοτομίας κ. Κυριάκος Κόκκινος, η οποία στοχεύει στην υποστήριξη της διαδικασίας ιχνηλάτησης.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι ένα ακόμη εργαλείο που θα βοηθήσει στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας στην Κύπρο.

Στη σημερινή παρουσίαση για την εφαρμογή ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολύτιμο και συμπληρωματικό εργαλείο στη διαδικασία ιχνηλάτησης.
Εξηγώντας τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής ο κ. Κόκκινος ανέφερε πως όταν κάποιος διαγνωσθεί θετικός στον ιό, θα ειδοποιούνται ανώνυμα όσες στενές επαφές έχει, νοουμένου ότι οι επαφές έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή.

Πώς λειτουργεί:
Αρχικά, ο χρήστης κατεβάζει οικειοθελώς την εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο. Στη συνέχεια, χάρη στην τεχνολογία Bluetooth η εφαρμογή ανιχνεύει τα σήματα από τις εφαρμογές που έχουν εγκαταστήσει άλλοι πολίτες καθώς κινούνται γύρω της. Ανιχνεύει όλες τις εφαρμογές όσων πολιτών βρέθηκαν κοντά του για περισσότερο από 15 λεπτά και σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων και καταγράφει αυτές τις επαφές ψευδωνυμοποιημένες για 14 μέρες.

Αν ο χρήστης διαγνωστεί με κορωνοϊό, τότε έχει την επιλογή να εισάγει έναν κωδικό στην εφαρμογή του ώστε να στείλει αυτή την πληροφορία στις εφαρμογές άλλων χρηστών με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή.

Η ιδιωτικότητά του είναι πλήρως διασφαλισμένη καθώς δεν ανταλλάσσονται ούτε αποκαλύπτονται προσωπικά δεδομένα του χρήστη ή των υπόλοιπων χρηστών, όπως ονόματα, τοποθεσίες, προφίλ, κτλ.

Η εφαρμογή ανίχνευσης και προειδοποίησης επαφών ενημερώνει έναν χρήστη της εφαρμογής εάν βρέθηκε κοντά σε άτομο που έχει διαγνωστεί με τον ιό SARS-CoV-2. Η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί έκθεση υψηλού κινδύνου.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη τόσο στο Google Play Store όσο και στο Apple App Store ως ακολούθως:

 

 

Η εφαρμογή, να αποτελέσει πολύτιμο συμπληρωματικό και ενισχυτικό εργαλείο στη διαδικασία ιχνηλάτησης, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Πολιτείας για ανάπτυξη ψηφιακών και καινοτόμων λύσεων για αντιμετώπιση και αναχαίτιση της πανδημίας. Έχει αναπτυχθεί από τα Κέντρα Αριστείας CYENS (πρώην RISE) και Κοίος, υπό την εποπτεία του Υφυπουργείου και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας (ΥΥ) και την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας. Καλούνται όλοι οι πολίτες να κατεβάσουν την εφαρμογή και να συμβάλουν ενεργά στην προσπάθεια που γίνεται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για μείωση της διασποράς του ιού και προστασία της κοινωνίας μας.

Το CovTracer-EN λειτουργεί με χρήση του πρωτοκόλλου Bluetooth, και καταγράφει τις επαφές των χρηστών, σύμφωνα με τον ορισμό της «στενής επαφής», όπως αυτός έχει καθοριστεί στο πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 που χρησιμοποιούν την εφαρμογή έχουν την επιλογή να συμπληρώσουν στην εφαρμογή τον κωδικό διάγνωσης που θα τους προμηθεύσει η Επιδημιολογική Μονάδα του Υπουργείου Υγείας και να ενημερώσουν  ανώνυμα τις πιθανές επαφές τους, ώστε να ακολουθηθούν τα ενδεδειγμένα βήματα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Σημειώνεται ότι η εφαρμογή λειτουργεί σε καθαρά εθελοντική βάση, με πλήρη σεβασμό στην ιδιωτικότητα του χρήστη.

Η ανάπτυξη της εφαρμογής CovTracer-EN εντάσσεται στο πλαίσιο Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη και τη διασυνοριακή λειτουργικότητα εφαρμογών ιχνηλάτησης που έχουν αναπτυχθεί σε εθνικό επίπεδο στα κράτη μέλη της ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, έχει ήδη αναπτυχθεί η ευρωπαϊκή πύλη (European Federation Gateway Service), μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα σύνδεσης των εθνικών βάσεων δεδομένων και ελέγχου της αλυσίδας μετάδοσης του ιού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, «επιχειρώντας πλέον σταδιακή επανεκκίνηση, η ανάγκη να συνεχιστεί με τον ίδιο εντατικό ρυθμό η ιχνηλάτηση καθίσταται επιτακτική». Η εν λόγω εφαρμογή, σημείωσε ο κ. Υπουργός, «έρχεται να ενταχθεί στον εθνικό σχεδιασμό για την καταπολέμηση της πανδημίας. Ήδη γίνονται οι σχετικές ρυθμίσεις για την ομαλή ενσωμάτωσή της στο ευρύτερο πλαίσιο του ελέγχου της εξάπλωσης του ιού».

Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκομένους για την εποικοδομητική συνεργασία και αναφέρθηκε στη σημασία της συλλογικότητας και της μαζικής υιοθέτησης της εφαρμογής για μεγιστοποίηση του οφέλους που μπορεί να προκύψει από τη χρήση της. Σημείωσε πως έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και 15% χρήσης από τον πληθυσμό, είναι ικανό να μειώσει τις μολύνσεις κατά 15% και τους θανάτους κατά 11%.

Σχετικά

Ατζέντα
October 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close