News , Guide

Κινδυνεύει με κατάρρευση η Μονή Χρυσορρογιάτισσας

Δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου 2021

Η Ιερά Μονή Χρυσορρογιατίσης  στην κοινότητα Παναγιά αντιμετωπίζει σοβαρά κτιριολογικά προβλήματα με αποτέλεσμα ένα μέρος της να κινδυνεύει με κατάρρευση.

Ο Ηγούμενος της μονής Παγκράτιος απευθύνει δραματική έκκληση να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι διαδικασίες προκειμένου να αρχίσουν άμεσα οι σωστικές εργασίες.  Ο Ηγούμενος Παγκράτιος εξήγησε ότι έχουν προηγηθεί οι σχετικές μελέτες και το κόστος αποκατάστασης των ζημιών που έχουν προκληθεί στις παλιές πτέρυγες της  ιστορικής μονής λόγο της υγρασίας πλησιάζει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Όπως ανέφερε το νερό της βροχής συγκεντρώνεται από τις στέγες όλων των κτηρίων στην εσωτερική αυλή και με ένα μικρό τσιμεντένιο αυλάκι μεταφερόταν κάτω από τα κτήρια προς το εξωτερικό.  Το αυλάκι αυτό ωστόσο έκλεισε και η  υγρασία δημιουργεί προβλήματα στα θεμέλια και στην τοιχοποιία  της μονής. Προβλήματα υπάρχουν επίσης και στις στέγες των κτηρίων του μοναστηριού.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ηγούμενος όλες οι στέγες τρέχουν τον χειμώνα και οι σωστικές εργασίες θα πρέπει να επισπευσθούν. Ο υπουργός μεταφορών, επικοινωνιών και έργων κ. Γιάννης Καρούσος απαντώντας  σε πρόσφατη  ερώτηση του βουλευτή Πάφου Ηλία Μυριάνθους σημειώνει  ότι αποφασίστηκε η ανάθεση των εργασιών συντήρησης της Μονής στον ιδιωτικό τομέα από την Ιερά Μητρόπολη Πάφου ενώ  το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα καταβάλει το 50%  του συνολικού κόστους για τις εργασίες συντήρησης.

Θα πρέπει ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ηγούμενος Παγκράτιος, να επισπευσθούν οι διαδικασίες από τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά τμήματα αρχαιοτήτων και δημοσίων έργων αφού τμήμα της  ιστορικής μονής που ιδρύθηκε το 1152  κινδυνεύει με κατάρρευση.

Πηγή: https://pafoslive.com.cy/

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close