Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

14 μονοπάτια της φύσης στο δάσος Τροόδους για το weekend

Στείλε μήνυμα 6 στο 8998 και φύγαμε για άθληση!

Δημοσιεύτηκε στις 05 Μαρτίου 2021

Μια απόδραση το σαββατοκύριακο είναι καλή επιλογή τέτοια εποχή... Και ακόμα καλύτερη, αν είσαι και λάτρης της περιπέτειας.

Τι καλύτερο απ’ το να διασχίσεις ένα απ’ τα πολλά μονοπάτια της φύσης της Κύπρου!

Το Check in Cyprus συγκέντρωσε 15 μονοπάτια της φύσης, που βρίσκονται στο δάσος Τρόοδους και τριγύρω και σου προτείνει να τα ακολουθήσεις! 

Εξάλλου, μην ξεχνάς ότι πλέον επιτρέπεται η πρόσβαση στα μονοπάτια της φύσης για ατομική άθληση! 

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ - ΛΕΜΥΘΟΥ (γραμμικό)
Αφετηρία
: Πλατεία του χωριού Πρόδρομος
Μήκος: 2km
Χρόνος: 1-1,5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3 (κατηφορική διαδρομή)
Σημεία ενδιαφέροντος: Το εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο Βερεγγάρια. Φυσικές συστάδες μαύρης πεύκης και θέα προς τη δυτική Μαραθάσα και το Δάσος Πάφου. Το μονοπάτι καταλήγει λίγο πιο πάνω από την Σχολή Μιτσή στο χωριό Λεμύθου. Ο περιπατητής μπορεί να επιστρέψει πίσω από την ίδια διαδρομή ή από τον ασφαλτόδρομο Λεμύθου - Προδρόμου.

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΡΟΟΔΙΤΙΣΣΑΣ - ΦΟΙΝΙ (γραμμικό)
Αφετηρία
: (α) Μονή Τροόδιτισσας (β) Κοινότητα Φοινιού
Μήκος: 4,3km
Χρόνος: 1,5-2 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Σημαντικότερα στοιχεία που θα συναντήσει ο περιπατητής είναι ο καταρράκτης της «Χαντάρας» που βρίσκεται περίπου 3km από τη Μονή Τροοδίτισσας, η πλούσια βλάστηση της περιοχής και η πανοραμική θέα προς τη κοινότητα του Φοινιού.

Μονοπάτι ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ - ΖΟΥΜΙ (γραμμικό)
Αφετηρία: Παιδική χαρά στην κοινότητα Προδρόμου
Μήκος: 3km
Χρόνος: 1-1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι περνά μέσα από φυσικές συστάδες μαύρης πεύκης και σε διάφορα σημεία του μονοπατιού προσφέρεται πανοραμική θέα προς την κοιλάδα Μαραθάσας, τον Κόλπο της Μόρφου, το Μοναστήρι του Κύκκου, τον Τρίπυλο και το Βουνί Παναγιάς. Στη τοποθεσία Ζουμί το μονοπάτι ενώνεται με το μονοπάτι Φράκτης Προδρόμου- Σταυρούλια.

Σημείωση: Το μονοπάτι μπορεί να γίνει και κυκλικό αν ο περιπατητής χρησιμοποιήσει το δρόμο Προδρόμου – Τροόδους με επιπλέον απόσταση 2,7km.

ΜΟΝΟΠΑΤΙ Φράγμα Προδρόμου – Σταυρούλια (γραμμικό)
Αφετηρία
: Στον κύριο δρόμο Τροόδους - Προδρόμου λίγο πιο πάνω από το Φράγμα Προδρόμου. Για το τέρμα, υπάρχει επιλογή δύο διαδρομών που καταλήγουν σε διαφορετικά σημεία στον δρόμο Πεδουλά - Κακοπετριάς.
Μήκος: Πρώτη διαδρομή 4,5km. Δεύτερη διαδρομή 5,5km.
Χρόνος: 1,5 - 2 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3 (πολύ απότομη κατηφορική διαδρομή).
Σημεία ενδιαφέροντος: Εξαιρετική θέα προς τον Κόλπο Μόρφου και την Οροσειρά Τροόδους. Το μονοπάτι περνά από πυκνό δάσος μαύρης πεύκης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους με πανοραμική θέα στα ανατολικά προς τις εγκαταλειμμένες γαλαρίες των ορυχείων χρωμίου.

Μονοπάτι Αρτεμις (κυκλικό)
Αφετηρία
: 300m από το σημείο σύνδεσης του δρόμου προς Χιονίστρα με το δρόμο Τροόδους - Προδρόμου.
Μήκος: 7km
Χρόνος: 2,5 - 3 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Το δάσος της μαύρης πεύκης, σπάνια είδη χλωρίδας και πετρώματα της περιοχής. Υπάρχει πρόσβαση προς δύο αιωνόβια δέντρα μαύρης πεύκης (Pinus nigra subsp. pallasiana) ηλικίας 500 περίπου χρόνων. Ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν «Τα Τεισιά της παλιάς Χώρας» τα οποία είναι ερείπια πρόχειρων οχυρωματικών έργων που κτίστηκαν κατά τον τελευταίο χρόνο της Ενετικής κατοχής της Κύπρου (1571μ.Χ.) από ομάδα Ενετών στρατηγών που αποφάσισαν να αμυνθούν εκεί κατά των Τούρκων. Η διαδρομή είναι κυκλική γύρω από την κορυφή του Ολύμπου(Χιονίστρα) σε υψόμετρο 1850m και προσφέρει εξαιρετική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η πορεία του είναι παράλληλη με το μονοπάτι Αταλάντη και σε σημεία όπου οι διαδρομές πλησιάζουν η μία στην άλλη μπορεί να συνδυαστεί και με πεζοπορία στο μονοπάτι Αταλάντη.

Μονοπάτι Αταλάντη (κυκλικό)
Αφετηρία:
Πλατεία Τροόδους
Μήκος: 14km
Χρόνος: 4-5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι ακολουθεί πορεία γύρω από τη Χιονίστρα σε υψόμετρο 1700 –1750m και διέρχεται μέσα από πυκνές συστάδες μαύρης πεύκης και αόρατου του Τροόδους. Εκεί βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα δέντρα αόρατου ηλικίας 800 χρόνων. Προσφέρει εξαιρετική θέα προς όλες γενικά τις περιοχές του νησιού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει είσοδος γαλαρίας για εξόρυξη χρωμίου η οποία βρίσκεται εκτός λειτουργίας από το 1982. Το μονοπάτι μετά από 9km τελειώνει στο δρόμο Τροόδους - Προδρόμου. Για να συνεχίσει κάποιος, πρέπει να διασταυρώσει τον κύριο δρόμο και να περπατήσει περίπου 200m στο δασικό δρόμο Κατοικιών Χρωμίου προς Άγιο Νικόλαο της Στέγης. Εκεί υπάρχει ξύλινη πινακίδα με την κατεύθυνση του μονοπατιού. Από εκεί το μονοπάτι συνεχίζει με πορεία περίπου παράλληλη του κύριου δρόμου και τελειώνει στη πλατεία Τροόδους. Σε απόσταση 3km από την αφετηρία υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό. Η πορεία του είναι παράλληλη με το μονοπάτι Άρτεμις και σε σημεία όπου οι διαδρομές πλησιάζουν η μία στην άλλη μπορεί να συνδυαστεί και με πεζοπορία στο μονοπάτι Άρτεμις.

Μονοπάτι Περσεφόνη (γραμμικό)
Αφετηρία
: 150m νότια της Πλατείας Τροόδους προς τον Αστυνομικό Σταθμό.
Μήκος: 3km
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Πλούσια βλάστηση, όπου ο περιπατητής περνά από πυκνό δάσος μαύρης πεύκης κατά τα πρώτα 2km και εξαιρετική θέα από το τέρμα στην τοποθεσία Μακριά Κοντάρκα. Το μονοπάτι μπορεί να συνδυαστεί με τα μονοπάτια Πουζιάρης και Καληδόνια. Περίπου 500 μέτρα πριν το τέρμα του το μονοπάτι διασταυρώνει το δασικό δρόμο που οδηγεί από τη πλατεία Τροόδους προς τον Κρυό ποταμό. Αποτελεί μέρος του Ευρωπαικού μονοπατιού Ε4.

Μονοπάτι Καληδονια (γραμμικό)
Αφετηρία:
(α) Σημείο 350m από τον κύριο δρόμο Πλατείας Τροόδους- Πλατρών, σε απόσταση 3km από την Πλατεία. Η πρόσβαση στην αφετηρία αυτή γίνεται επίσης διά μέσου του τμήματος του παλαιού δρόμου Τρόοδους - Πλατρών, μετά τη θερινή Προεδρική κατοικία.
(β) Τοποθεσία Ψηλό Δεντρό πάνω από τις Πάνω Πλάτρες.
Μήκος: 3km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Με αφετηρία από την πλευρά της Πλατείας Τροόδους, το μονοπάτι περνά από πυκνό δάσος και ακολουθεί πορεία κατά μήκος του Κρύου Ποταμού ο οποίος έχει μόνιμη ροή νερού. Περνά από τον καταρράκτη των Καληδονιών και καταλήγει στο Ψηλό Δεντρό στις Πάνω Πλάτρες. Από την αφετηρία (α) μέχρι τον Καταρράκτη των Καληδονιών αποτελεί μέρος του Ευρωπαικού μονοπατιού Ε4.

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΨΗΛΟ ΔΕΝΤΡΟ – ΠΟΥΖΙΑΡΗΣ (κυκλικό)
Αφετηρία
: Σημείο σύνδεσης του δασικού δρόμου Πλατρών - Μέσα Ποταμού με τον τουριστικό δρόμο Μονιάτη - Πλατρών - Τροόδους, κοντά στο Ψηλό Δεντρό.
Μήκος: 9km
Χρόνος: 3 - 4 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3 (με πολύ μεγάλες κλίσειςν).
Σημεία ενδιαφέροντος: Ακολουθεί διαδρομή μέσα από πυκνές συστάδες τραχείας πεύκης(Pinus brutia) κατά το πρώτο χιλιόμετρο ενώ κατά το τρίτο χιλιόμετρο στα πιο ψηλά σημεία διασχίζει πυκνό και εντυπωσιακό δάσος μαύρης πεύκης (Pinus nigra subsp. pallasiana). Στα ψηλότερα του σημεία προσφέρει πανοραμική θέα.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @np.v1sion

 

ΜΟΝΟΠΑΤΙ Κάμπος του Λιβαδιού (κυκλικό)
Αφετηρία
: Δρόμος που οδηγεί στον εκδρομικό χώρο «Κάμπος του Λιβαδιού» που βρίσκεται μεταξύ Πλατείας Τροόδους και Καρβουνά, 1,5km από την Πλατεία Τροόδους και 9 km από τον Καρβουνά.
Μήκος: 3km
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Σημαντικός αριθμός αιωνόβιων δένδρων μαύρης πεύκης. Διέρχεται κοντά από τον εκδρομικό χώρο Κάμπος του Λιβαδιού. Συνδέεται με το μονοπάτι Μνήματα Πισκόπων και με το μονοπάτι Λιβάδι.

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΛΙΒΑΔΙ (ΚΥΚΛΙΚΟ) ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΤΡΟΧΟΚΑΘΙΣΜΑ (γραμμικό)
Αφετηρία
: Στον κύριο δρόμο Καρβουνά– Τροόδους, 1,5km πριν το Τρόοδος και 9 km από Καρβουνά στον εκδρομικό χώρο Κάμπος του Λιβαδιού. Η αφετηρία βρίσκεται περίπου 300m πάνω στο στενό ασφαλτοστρωμένο δρόμο.
Μήκος: 1,5km
Χρόνος: 0,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Διαδρομή μέσα από φυσικό δάσος μαύρης πεύκης και με θέα προς την κοιλάδα της Σολέας.

Μονοπάτι Μνημάτα Πισκόπων (γραμμικό)
Αφετηρία
: Δρόμος που οδηγεί στον εκδρομικό χώρο «Κάμπος του Λιβαδιού» που βρίσκεται μεταξύ Πλατείας Τροόδους και Καρβουνά, 1,5km από την Πλατεία Τροόδους και 9km από τον Καρβουνά. Η αφετηρία βρίσκεται περίπου 300m πάνω στο στενό ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Μετά από πορεία 1km σε μονοπάτι με διαπλάτυνση για εύκολη πρόσβαση με τροχοκάθισμα, ο περιπατητής βρίσκεται σε σταυροδρόμι με ξύλινη πινακίδα που αναγράφει: προς Μνήματα Πισκόπων (βορειοδυτικά), ενώ το πρώτο χιλιόμετρο είναι μέρος του μονοπατιού «Κάμπος του Λιβαδιού». Τερματίζει στο χωματόδρομο που συνδέει τα Πλατάνια με την εκκλησία του Αγ. Νικολάου της Στέγης(12ος αιώνας), που διαθέτει εξαιρετικές τοιχογραφίες και περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (whc.unesco.org).
Μήκος: 8km
Χρόνος: 3 ώρες (μέχρι τον χωματόδρομο Πλατανιών - Αγίου Νικολάου της Στέγης)
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι περνά από συστάδες μαύρης πεύκης, ακολουθεί διαδρομή κοντά στο χείλος γκρεμών με θέα προς τον Ποταμό του Χρωμίου, την κοιλάδα Σολέας και τον Κόλπο Μόρφου. Το μονοπάτι καταλήγει στο δασικό δρόμο Πλατάνια - Αποθέρι - Άγιος Νικόλαος με επιλογή 3 διαδρομών που καταλήγουν στον Άγιο Νικόλαο της Στέγης στο χωριό Κακοπετριά και στα Πλατάνια αντίστοιχα. Συνδέεται με το μονοπάτι Κάμπος του Λιβαδιού και το Μονοπάτι Λιβάδι.

Μονοπάτι Καννούρες – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΕΓΗΣ (ΚΑΚΟΠΕΤΡΙΑ) (γραμμικό)
Αφετηρία
: Στον κύριο δρόμο Καρβουνά - Πλατείας Τροόδους, 1km πριν το Τρόοδος, 9,5km από τον Καρβουνά. Τερματίζει στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου της Στέγης ή συνεχίζει μέχρι το χωριό Κακοπετριά.
Μήκος: 9km (12km μέχρι την Κακοπετριά)
Χρόνος: 3 ώρες (4 ώρες μέχρι την Κακοπετριά)
Βαθμός δυσκολίας: 3 Σχετικά δύσκολη κατηφορική διαδρομή.
Σημεία ενδιαφέροντος: Παρθένο δασικό τοπίο. Ξεκινά δίπλα από την πηγή του ποταμού Καρκώτη και διασχίζοντας την όμορφη κοιλάδα περνά κοντά από τις εγκαταστάσεις του κλειστού ορυχείου χρωμίου και καταλήγει στην Κακοπετριά. Η διαδρομή μπορεί να περάσει από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Στέγης (12ος αιώνας), που διαθέτει εξαιρετικές τοιχογραφίες και περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (whc.unesco.org). Από την περιοχή Αγ. Νικολάου ο περιπατητής μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο Πεδουλά- Κακοπετριάς για περίπου 3km και να τερματίσει στην Κακοπετριά.

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΑΤΩ ΑΜΙΑΝΤΟΣ – ΛΟΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΕΤΩΝ (γραμμικό)
Αφετηρία
: Σημείο του κύριου δρόμου Κάτω Αμίαντου - Κατασκήνωσης ΣΕΚ
Μήκος: 2,5km
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Διασχίζει μια πανέμορφη πλαγιά και ακολουθεί πορεία κατά μήκος του ποταμού μέσα από πλούσια βλάστηση και καταλήγει στο Πάρκο Αμιάντου. Περνά από το παλιό αναστηλωμένο κρησφύγετο των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ και τον ποταμό Λούματα τους Αετούς. Μπορεί να γίνει κυκλικό ακολουθώντας δρόμους μέσα στην κοινότητα προς την κατασκήνωση της ΣΕΚ.

 

 

Σχετικά

Ατζέντα
October 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close