Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

10 ρομαντικά χωριά του τόπου μας

Ανακάλυψε τα και ζήσε τα όπως τους αξίζει!

Δημοσιεύτηκε στις 25 Νοεμβρίου 2013

Αψιού - Απεσιά

Πηγαίνοντας στο χωριό, επιβάλλεται μια στάση στο πανέμορφο μοναστήρι της Παναγίας της Αμιρούς, απ' όπου μπορείς να αγοράσεις μάλιστα χειροποίητες δημιουργίες των καλογριών. Με το που θα φτάσεις στην Αψιού, μπες επίσης για προσκύνημα στη μικρή εκκλησία της Παναγίας της Γαλατούσας (17ος αιώνας). Εκεί κοντά ξεκινά και το ενός χιλιομέτρου 'Μονοπάτι της Βάφτισης'. Για πιο περιπετειώδεις όμως τύπους, στο χωριό υπάρχει άλλο ένα μονοπάτι, το οποίο καταλήγει σε μια σπηλιά με σταλακτίτες! Αν η Αψιού σού κλείσει το μάτι και αποφασίσεις να παρατείνεις τη διαμονή σου εκεί, επίλεξε ένα εκ των τριών πανέμορφων αναπαλαιωμένων σπιτιών, Blue Cottage, Eleni's Studio και Ανεράδα. Για καλό μεζέ στην περιοχή επιλέγεις ανάμεσα στον 'Ελιόμυλο της Παναγίας', μια μικρή ταβερνούλα που στεγάζεται στον παλιό πετρόκτιστο ελιόμυλο του χωριού, στην ταβέρνα 'Φιλητός' (25543344) που βρίσκεται στη Γεράσα, ή στα '16 Σκαλοπάτια' (25542832) της Απεσιάς.

TIPS: Στην Απεσιά, τέλος, μεταξύ άλλων μπορείς να κάνεις donkey safari στο ράντσο 'Apeshia Hills' (96713034).

Πώς θα πάω: Από τον κυκλικό κόμβο Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό, πάρε τη στροφή προς Μαθηκολώνη. Ο δρόμος ανηφορίζει, ενώ μόλις αρχίσει να κατηφορίζει και πάλι, μπροστά σου θα αρχίσει να ξεπροβάλλει η Αψιού.

Απόσταση: Mια ώρα και κάτι από Λευκωσία (100 km) και 15‹ από Λεμεσό (17 km).

 

 

Ευρύχου - Γαλάτα

Μεγαλύτερη ατραξιόν του χωριού αποτελεί ο αναπαλαιωμένος Σιδηροδρομικός Σταθμός, ο οποίος πρωτο-λειτούργησε επί εποχής  Αγγλοκρατίας και πρόσφατα αναπαλαιώθηκε πλήρως. Αν ο καιρός το επιτρέπει, εδώ θα απολαύσεις ένα τέλειο πικνίκ. Στα αξιοθέατα της Ευρύχου περιλαμβάνονται επίσης, ο εντυπωσιακός πετρόχτιστος αλευρόμυλος, γνωστός και ως 'Μύλος του Στυλλή', το γραφικό γεφύρι στο δρόμο προς το σταθμό, απ' όπου περνά ολόχρονα ο ποταμός Καρκώτης, αλλά και το φρεσκοψημένο κουλούρι των αρτοποιείων 'Ευρύχου'. Πραγματικό έργο τέχνης! Καλό φαγητό προσφέρουν οι ταβέρνες 'Νερόμυλος της Γαλάτας' (22932494) και 'Παλιολινός' (22924455), ενώ για αξέχαστη διαμονή πήγαινε στο αγροτουριστικό Σπίτι του Ξενή (22922391, 99419251).

TIPS: Στη διπλανή Γαλάτα μπορείς να πας για προσκύνημα στην Παναγία Ποδίθου (μια από τις δέκα βυζαντινές εκκλησίες της Κύπρου που ανήκουν στον κατάλογο της UNESCO) αλλά και στο εξίσου σημαντικό ξωκκλήσι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Πώς θα πάω: Στο δρόμο Λευκωσίας-Τροόδους, τα δυο χωριά θα τα βρεις λίγο πριν φτάσεις στην Κακοπετριά. Από Λεμεσό, ανηφόρησε προς Καρβουνά και ακολούθως κατηφόρισε προς Κακοπετριά.

Απόσταση: 45‹ από Λευκωσία (60 km) και 40‹ από Λεμεσό (50 km).

 

 

Καλαβασός

Πρώτη στάση η Τέντα, το σημείο όπου σύμφωνα με την παράδοση έστησε σκηνή η Αγία Ελένη κατά την επίσκεψή της στο νησί. Αφού θαυμάσεις τα εντυπωσιακά ευρήματα από την Προκεραμική Νεολιθική Περίοδο, οδήγησε ως τα διπλανά εγκαταλελειμμένα χωριουδάκια Δράπια και Παρσάτα και ακολούθως πήγαινε στο αγροτουριστικό ξενοδοχείο 'The Library Hotel' για χουχούλιασμα στη βιβλιοθήκη με τα δεκάδες βιβλία και CDs τα οποία θα σε ταξιδέψουν, τόσο χρονικά όσο και γεωγραφικά. Αν αποφασίσεις, μάλιστα, να μείνεις εκεί, κανόνισε επίσκεψη στο spa για λασποθεραπεία, αρωματοθεραπεία, ή και μια βοτανική θεραπεία προσώπου και δέρματος. Για διαμονή προσφέρονται, επίσης, τα Aristos House, Andri's House, Κοντογιάννης, Στράτος και Τάκης. Καλό φαγητό θα βρεις στο εστιατόριο Mitos του ξενοδοχείου όπως επίσης και στην ψαροταβέρνα 'Λεμονόκηπος' (99482589, 99537589, 24991192) στο Μαρί, γνωστό και ως 'Κέντρο της παπαθκιάς'.

TIPS: Για πιο περιπετειώδεις τύπους υπάρχει και η επιλογή της ιππασίας στο Drapia Farm (για ραντεβού μίλησε με τη Μαρίζα, τηλ. 99437188). Προσφέρεται, μάλιστα και pony trekking για παιδιά.

Πώς θα πάω: Στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, λίγο πριν την Τέντα, η οποία είναι σήμα κατατεθέν για το χωριό, βγες από την έξοδο Ζυγίου.

Απόσταση: 35‹ από Λευκωσία (57 km) και 20‹ από Λεμεσό (32 km).

 

 

Πλατανίστεια - Ανώγυρα

Αφορμή για μια επίσκεψη στο χωριό Πλατανίστεια μπορεί να αποτελέσει ένα γεύμα στη βεράντα της πολύ καλής ταβέρνας 'Πλατανίστεια' ή μια επίσκεψη στο Μουσείο Χαρακτικής του Χαμπή (25222772), όπου εκτίθενται περισσότερα από 150 χαρακτικά, δικά του αλλά και άλλων καλλιτεχνών. Απ' εκεί και πέρα επιβάλλεται επίσκεψη στο Wild Valley Resort (25991010, 99474687, Παρ-Κ), ένα πάρκο στρουθοκαμήλων στη διαδρομή προς Πάφο, πέρασμα από το εξαιρετικό πάρκο Ελιάς 'Ολέαστρο' (99525093) στην Ανώγυρα, στάση για ανεφοδιασμό στο παστελοποιείο 'Το Παραδοσιακό' (25221500, 99765078) αλλά και στο σπουδαίο οινοποιείο του Νικολαΐδη (99525093), όπως επίσης και στο Αγρόκτημα Σταλιές 'Το Ανωυρκάτικο' (99633286) για να δεις live πώς παρασκευάζονται το χαλούμι και άλλα παράγωγα του γάλακτος.

TIPS: Μοναδική επιλογή για διαμονή σε αγροτουριστικό κατάλυμα στην Ανώγυρα, το Nicolas & Maria Cottage (99525462) με την πανέμορφη αυλή.

Πώς θα πάω: Αφού περάσεις από το τούνελ, πάρε την έξοδο της Αυδήμου και ακολούθησε τις πινακίδες.

Απόσταση: Μια ώρα και 15‹ από Λευκωσία (118 km) και 30‹ από Λεμεσό (38 km).

 

 

Πολύστυπος - Ασκάς

Τι πευκόδασος μου λες; Σε φουντουκόδασος πήγες ποτέ, διασχίζοντάς το μάλιστα μέσω ενός πανέμορφου μονοπατιού, το οποίο καταλήγει σε μια τεράστια περνιά (πουρνάρι) και σε ένα πανέμορφο σημείο ιδανικό για πικνίκ; Όλα αυτά στον Πολύστυπο. Εκεί κοντά θα δεις και το γραφικό εκκλησάκι του Αποστόλου Ανδρέα, ενώ στο σημείο εκκίνησης του μονοπατιού βρίσκεται το 'βρυσί' αλλά και το παλιό/γραφικό κομμάτι του χωριού. Φαγητό θα βρεις στο εστιατόριο 'Πάνθεον' (22652502), στο κοινοτικό πάρκο 'Λαούδα', ενώ για διαμονή προσφέρονται τόσο το Σπίτι της Ευρυδίκης στην πλατεία του Πολυστύπου όσο και το Σπίτι της Ευγενίας στο σχετικά κοντινό Ασκά.

TIPS: Δίπλα στο Σπίτι της Ευγενίας, η ιδιοκτήτρια κυρία Παναγιώτα διαθέτει κι ένα εργαστήρι όπου φτιάχνει 'φιθκιώτικα' και 'λευκωνικιάτικα' κεντήματα στον αργαλειό, ενώ πολύ σύντομα, μαζί με τη διαμονή θα προσφέρει επί τόπου και παραδοσιακό πρόγευμα!

Πώς θα πάω: Πάρε το δρόμο προς Παλαιχώρι, στην Αγροκηπιά πήγαινε δεξιά προς Μιτσερό και στο 'αλτ' μετά το Μιτσερό, κάνε αριστερά προς Πολύστυπο. Για Ασκά, κατευθύνσου προς την Άλωνα. Από Λεμεσό, από τον κυκλικό κόμβο της Αγίας Φύλας, ανηφόρισε προς Αγρό, οδήγησε ως τα Χανδριά και ανηφόρισε προς Πολύστυπο, ενώ για Ασκά, από τον Αγρό κατευθύνσου προς Παλαιχώρι.

Απόσταση: 45‹ από Λευκωσία (45 km) και 50‹ από Λεμεσό (48 km).

 

 

Φασούλα

Κοντά στην πλατεία του χωριού βρίσκονται τα τρία μουσεία, γεωργικό, λαογραφικό και το μουσείο χαρουπιού, οπότε μια μίνι ξενάγηση στην παράδοση, στις ασχολίες και γενικά στο παρελθόν του χωριού κρίνεται ως απαραίτητη. Καλού-κακού, πριν πας ως εκεί, κάνε ένα τηλεφώνημα στον κοινοτάρχη, κύριο Γιώργο Χαραλάμπους (99587705), για να σου ανοίξει τα μουσεία. Παρόλα αυτά, ατραξιόν του χωριού αποτελεί το πάρκο γλυπτικής του σπουδαίου Κύπριου γλύπτη Φίλιππου Γιαπάνη (99681177), ο οποίος εκθέτει τα έργα του σε ένα καταπράσινο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο ίδιος. Κι αν θες να πάρεις το χρόνο σου για να απολαύσεις το όλο σκηνικό, το αγροτουριστικό Avalon Village Houses μπορεί να αποτελέσει το τέλειο ορμητήριο.

ΤIPS: Για φαγητό, μην το πολυσκέφτεσαι, καθώς οι Λεμεσιανοί δίνουν μάχη για μια θέση στην ταβέρνα 'Αρετή' (25452880), για σπέσιαλ μεζέδες αλλά κυρίως για τον 'ενδοφλέβιο' μουσακά! Και για το βραδάκι, μπες στο 'MarMia Kafeneio' για καφέ, ποτάκι και ενίοτε, ζωντανή μουσική (99444421).

Πώς θα πάω: Εύκολο! Βγαίνεις από τον κυκλικό κόμβο της Μέσα Γειτονιάς και σε λιγότερο από δέκα λεπτά είσαι στο χωριό.

Απόσταση: Μια ώρα από Λευκωσία (88 km) και 10‹ από Λεμεσό (11 km).

 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close