Δημοσιεύτηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2021
Νέα ενεργειακή ετικέτα στις ηλεκτρικές συσκευές υιοθετεί η Κύπρος από 1η Μαρτίου 2021, μαζί με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την αναμόρφωση της σήμανσης να κρίνεται αναγκαία καθώς η ισχύουσα κατάταξη προκαλεί σύγχυση στους καταναλωτές. Κι αυτό γιατί στις ανώτερες κατηγορίες Α+, Α++ και Α+++, συνωστίζονται πολλές συσκευές, σε αντίθεση με τις κατώτερες κατηγορίες οι οποίες είναι άδειες, αφού οι πιο ενεργοβόρες συσκευές έχουν πλέον απαγορευτεί στην αγορά.
Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας πληροφορεί τους καταναλωτές πως για τη διόρθωση αυτής της κατάστασης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι θα πρέπει να αναβαθμιστεί η ετικέτα ως εξής: Όλες οι κατηγορίες με «+» θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από την κλίμακα A έως G. Η κατηγορία Α (πράσινη) καταναλώνει τη λιγότερη ενέργεια και η κατηγορία G (κόκκινη) την περισσότερη.
Η ανώτατη κατηγορία Α θα είναι, προς το παρόν, κενή για να υπάρχει χώρος για τις πιο ενεργειακά αποδοτικές συσκευές που θα παραχθούν στο μέλλον. Αφήνοντας περιθώριο για αυστηρότερα πρότυπα, η Κομισιόν έχει σκοπό να ενθαρρύνει την καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη, πέραν από τη βοήθεια που παρέχει η ενεργειακή ετικέτα στους καταναλωτές για να συγκρίνουν την κατανάλωση και να επιλέξουν τα λιγότερο ενεργοβόρα προϊόντα και, κατά συνέπεια, να εξοικονομούν χρήματα. Επιπλέον, η ετικέτα αποτελεί κίνητρο για τις επιχειρήσεις ώστε να επενδύουν στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων.
Αρχικά η νέα ετικέτα θα εφαρμοστεί από 1η Μαρτίου 2021 στις ακόλουθες τέσσερις ομάδες προϊόντων και θα πρέπει να είναι ορατή στα φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα: Ψυγεία οικιακής χρήσης και ψυγεία συντήρησης κρασιού, πλυντήρια πιάτων, πλυντήρια και πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων και ηλεκτρονικές οθόνες. Οι νέες ενεργειακές ετικέτες θα επεκταθούν και στις πηγές φωτός, δηλαδή τους λαμπτήρες, από 1η Σεπτεμβρίου 2021 και σε άλλες ομάδες προϊόντων σε μεταγενέστερο στάδιο.
Οι νέες ενεργειακές ετικέτες περιλαμβάνουν, επίσης, έναν κωδικό QR, ο οποίος με την σάρωσή του οδηγεί στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων προϊόντων για την ενεργειακή σήμανση, γνωστή ως EPREL. Στη βάση δεδομένων καταχωρούνται πληροφορίες σχετικά με την ενέργεια και το περιβάλλον για τα προϊόντα που φέρουν την ενεργειακή ετικέτα της ΕΕ, ενώ δίνεται και η ευχέρεια σύγκρισης των διάφορων μοντέλων μεταξύ τους.
Περισσότερες πληροφορίες και γραφικά παραδείγματα υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ενέργειας (www.energy.gov.cy), επιλογή «Τομείς Πολιτικής - Ενεργειακή Σήμανση Προϊόντων».
Σχετικά
Το νέο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο της Λάρνακας που θα γίνει talk of the town
Με 47 δωμάτια και σχεδιασμό εμπνευσμένο από τη Μεσόγειο, το πλήρως ανακαινισμένο ibis Styles Larnaca Finikoudes Beach προσθέτει μια νέα επιλογή διαμονής στο κέντρο της πόλης.
Χειμώνας στην Ευρώπη: 10 προορισμοί που αξίζει να ανακαλύψετε
Η Ευρώπη διαθέτει μια τεράστια ποικιλία προορισμών για να επισκεφθεί κανείς τον χειμώνα, είτε αναζητά χιονισμένες αποδράσεις, είτε παραθαλάσσιες διακοπές, είτε ιστορικές περιηγήσεις
Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πέφτει η θερμοκρασία
Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό
Javokhir Sindarov: Η μεγάλη επιστροφή στο Cap St Georges Hotel & Resort
Η επιστροφή του Javokhir Sindarov στο Cap St Georges Hotel & Resort έχει ιδιαίτερο συμβολισμό.
National Geographic: Οι 5 κορυφαίοι προορισμοί για ταξίδια τον Νοέμβριο
Ταξίδια τον Νοέμβριο προτείνει το National Geographic, ξεχωρίζοντας πέντε προορισμούς για ήλιο αλλά και για χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα
Χριστούγεννα στο ΚΠΙΣΝ από 29 Νοεμβρίου: Παγοδρόμιο, συναυλίες, παραστάσεις, σόου -Αλλαγή χρόνου με Καπουτζίδη
Αν θα βρεθείς Αθήνα τις ημέρες των γιορτών το Σταύρος Νιάρχος προσφέρει πολύ όμορφες γιορτινές επιλογές
Travel Tuesday: H «Black Friday» για τα αεροπορικά εισιτήρια -Πότε είναι
Σχεδιάζετε ταξίδι στο εξωτερικό; Περιμένετε την «Black Friday» για τα αεροπορικά εισιτήρια, για να πετύχετε τις καλύτερες προσφορές και απίστευτα χαμηλές τιμές
Ryanair: Αποδράσεις από €24,99 για ταξίδια μέχρι τα Χριστούγεννα
Η προσφορά «Escape the everyday» αφορά ταξίδια από 1 Νοεμβρίου έως 21 Δεκεμβρίου 2026, με κρατήσεις μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.
Νέα διπλή παγκόσμια διάκριση για διάσημο Beach Resort της Κύπρου στα LUXE Global Awards 2026
Κατέκτησε δύο βραβεία Global Winner για την πολυτελή φιλοξενία και τη βιώσιμη ανάπτυξη
5 ευρωπαϊκοί προορισμοί για ένα εναλλακτικό γιορτινό ταξίδι
Ιδανικοί προορισμοί για τα Χριστούγεννα με μαγευτική ατμόσφαιρα, υπέροχο φαγητό και παραμυθένιο στολισμό
Μαράια Κάρεϊ: Η «βασίλισσα των Χριστουγέννων» έδωσε το σύνθημα για την έναρξη της εορταστικής περιόδου με το καθιερωμένο της βίντεο
«Ήρθε η ώρα!!!!», έγραψε σε ανάρτηση που έκανε στο Instagram τα ξημερώματα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Χάλογουιν
Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές τις επόμενες ημέρες
Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 26 βαθμούς