News , Guide

Στον Άρη φτάνουν απόψε τα ονόματα των Κυπρίων

Πλησιάζουμε στον εντοπισμό αρχαίας εξωγήινης ζωής;

Δημοσιεύτηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2021

Σημάδια αρχαίας εξωγήινης μικροβιακής ζωής θα αναζητήσει στον πλανήτη Άρη η διαστημοσυσκευή της NASA Perseverance, εντός της οποίας βρίσκονται και τρία μικροτσίπ που φέρουν τα ονόματα σχεδόν 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και αρκετών από την Κύπρο. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, το ρόβερ θα προσεδαφιστεί σήμερα στις 22:55 ώρα Κύπρου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) Γιώργος Δανός, το μη επανδρωμένο Mars 2020 Perseverance Rover θα αναζητήσει σημάδια αρχαίας μικροβιακής ζωής. Επίσης, θα δοκιμαστούν τεχνολογίες που θα βοηθήσουν να ανοίξει ο δρόμος για τη μελλοντική εξερεύνηση του Άρη από ανθρώπους.

Μια πρωτιά αυτής της μοναδικής αποστολής, συνέχισε, είναι η χρήση ενός ελικοπτέρου για την εξερεύνηση του Άρη. Το ελικόπτερο, με την ονομασία Ingenuity θα χρησιμοποιηθεί για να δοκιμαστεί τεχνολογία για εντοπισμό περιοχών ενδιαφέροντος στον Άρη και ταυτόχρονα θα βοηθήσει στον σχεδιασμό της καλύτερης δυνατής διαδρομής για ρόβερ που θα ακολουθήσουν σε μελλοντικές αποστολές, είπε ο κ. Δανός.

Το Perseverance ξεκίνησε το ταξίδι του στις 30 Ιουλίου 2020 διανύοντας 471 εκατ. χιλιόμετρα για να φθάσει στον Αρη.

Ο στερεός αυτός πλανήτης βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο των ερευνών πολλών διαστημικών υπηρεσιών, αλλά και ιδιωτικών εταιρειών, καθώς θεωρείται ο πρώτος υποψήφιος για μια μελλοντική ανθρώπινη αποικία εκτός της Γης μας. Έτσι, δεν είναι τυχαίο που η αποστολή αυτή, η οποία ονομάστηκε MARS2020, φέρει όργανα και τεχνολογία που θα βοηθήσουν να ανοίξει ο δρόμος για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη.

Στόχος όλων, όπως φαίνεται, είναι να καταστεί το ανθρώπινο είδος ένα διαπλανητικό είδος με αποικίες και σε άλλα ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση της ανθρωπότητας έστω και αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα αλλαγές στην βιολογία του ανθρώπινου οργανισμού.

Ονόματα Κυπρίων θα φθάσουν ξανά στον Άρη
Όπως και με άλλες αποστολές της NASA στον Άρη, έτσι και με αυτήν, ταξιδεύουν εντός του ρόβερ μικροτσιπ σιλικόνης ενσωματωμένα πάνω σε μια πλακέτα. Εκεί έχουν αναγραφεί τα ονόματα 10,9 εκατομμυρίων ανθρώπων που δήλωσαν συμμετοχή στην εκστρατεία της NASA "Στείλε το όνομά σου στον Άρη".

Το ενδιαφέρον του κόσμου να στείλει το  όνομά του στον Άρη ήταν πολύ μεγαλύτερο από άλλες αποστολές και έτσι η NASA αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τρία μικροτσίπ προκειμένου να αποθηκευτούν όλα τα ονόματα.

Στον Άρη λοιπόν ταξιδεύουν νοητά σχεδόν 11 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και αρκετοί από την Κύπρο. Το ενδιαφέρον των Κυπρίων ήταν έκδηλο και σε προηγούμενες αποστολές.

Συζήτηση και ζωντανή σύνδεση στη Λευκωσία
Για να γιορτάσει αυτή την σημαντική ημέρα, ο  Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) διοργανώνει απόψε στις 10 το βράδυ μαζί με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία μια ζωντανή συζήτηση με καλεσμένο του κ. Δανού τον Wes Stange, υπεύθυνο για θέματα επιστημών και τεχνολογίας στην Πρεσβεία.

Στη διάρκεια της συζήτησης θα γίνει ζωντανή σύνδεση με την NASA για παρακολούθηση των όσων μεταδίδονται σε σχέση με την προσεδάφιση, η οποία αναμένεται να σημειωθεί στις 2255 ώρα Κύπρου.Η συζήτηση θα μεταδίδεται στους πιο κάτω συνδέσμους ΕΔΩ ή ΕΔΩ ή ΕΔΩ.

Πλησιάζουμε στον εντοπισμό αρχαίας εξωγήινης ζωής;
Ο Άρης δεν ήταν πάντα ένας έρημος, και άγονος πλανήτης. Σύμφωνα με επιστημονικές ενδείξεις από προηγούμενες αποστολές, στον Άρη έρεαν κάποτε μεγάλα ποτάμια πριν ο πλανήτης μετατραπεί σε μια παγωμένη και σκονισμένη έρημο. Νωρίτερα στην ιστορία του, ο Άρης είχε θερμότερο περιβάλλον και ως εκ τούτου θα μπορούσε να έχει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μικροβιακής ζωής.

Ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα της επιστήμης της αστροβιολογίας είναι κατά πόσον υπάρχουν σημάδια προηγούμενης μικροβιακής ζωής στον Άρη. Η αποστολή αυτή φιλοδοξεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα.

Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Επιστημονικός Διευθυντής της NASA, Δρ Τζέιμς Γκριν είπε ότι στη διάρκεια της ζωής μας θα απαντήσουμε στο ερώτημα αν είμαστε μόνοι στο σύμπαν, υπογραμμίζοντας ότι τα επόμενα 30-40 χρόνια θα είναι συναρπαστικά σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος.

Αναφέρθηκε στη θεωρία της πανσπερμίας σύμφωνα με την οποία υλικό από συγκρούσεις - που προέρχεται από μεμονωμένους πλανήτες που μπορεί να φιλοξενούν ζωή - ταξιδεύει στο ηλιακό μας σύστημα και έπειτα πέφτει σε έναν άλλο πλανήτη ευνοώντας την ανάπτυξη ζωής σε αυτόν τον πλανήτη.

Πρόσθεσε ότι αν εντοπίσουμε ζωή στον Άρη και την μελετήσουμε διεξοδικά τότε ίσως να μπορέσουμε να απαντήσουμε στην ερώτηση αν η καταγωγή μας είναι από άλλο ουράνιο σώμα όπως ο Άρης, βασιζόμενοι στη θεωρία της πανσπερμίας. Από επιστημονικής άποψης, πρόσθεσε, «αν εντοπίσουμε ζωή - και δεν χρειάζεται να είναι ευφυής ζωή -  αλλά μικροβιακή ζωή ή ακόμα και πολυκυτταρικοί οργανισμοί - αυτό θα είναι πραγματικά επαναστατικό».

Διότι τότε, εξήγησε, αυτό «θα σημαίνει ότι υπάρχει ζωή σε όλο το γαλαξία και θα σημαίνει επίσης ότι υπάρχουν πιθανώς ορισμένες περιοχές όπου η νοήμων ζωή έχει δημιουργηθεί και εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, το πρώτο βήμα θα ήταν πραγματικά να ψάξουμε για ζωή στο ηλιακό μας σύστημα».

Σχετικά

Ατζέντα
October 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close