Δημοσιεύτηκε στις 03 Φεβρουαρίου 2021
Η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO σε ανακοίνωσή της σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι "με θλίψη και απογοήτευση παρακολουθούμε για άλλη μια φορά την καταστροφή μνημείων της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Κύπρου, στον ιστορικό πυρήνα της παλιάς πόλης της Λευκωσίας. Η πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου και τα μνημεία ως κομμάτι αυτής της κληρονομιάς, αποτελούν τεκμήρια της ιστορικής συνέχειας, της ιδιοσυγκρασίας του λαού που τα δημιουργεί και συνακόλουθα ολόκληρης της ανθρωπότητας. Συγκεκριμένα, σε σχετική Σύσταση της UNESCO, υπογραμμίζεται η ανάγκη προστασίας του ιστορικού τοπίου των πόλεων, όπου αποτυπώνεται ο πλούτος και η πολυμορφία της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως έχει διαμορφωθεί ανά τους αιώνες από προηγούμενες γενιές ανθρώπων και αποτελεί έτσι μαρτυρία των προσπαθειών και των προσδοκιών τους (UNESCO Recommendation on the Historic Urban Landscape 2011).
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμευτεί με ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις για τη διαφύλαξη κάθε μορφής πολιτιστικής κληρονομιάς και έχει ενσωματώσει τις δεσμεύσεις αυτές στην κρατική πολιτική και τις εθνικές νομοθεσίες. Η διατήρηση της ιστορικής φυσιογνωμίας της Λευκωσίας, η μεταβίβαση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τις ιστορίες και τις μνήμες των ανθρώπων που συνδέονται με κάθε στοιχείο της, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων – κρατικών υπηρεσιών, θρησκευτικών εκπροσώπων, πολιτιστικών οργανώσεων, εκπαιδευτικών φορέων και πολιτών. Ακόμα περισσότερο σήμερα, που η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά στα κατεχόμενα εδάφη της.
Ως εκ τούτου, η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO καλεί την πολιτεία να εφαρμόσει τη νομοθεσία και να θέσει τους υπεύθυνους ενώπιον των ευθυνών τους. Καλεί επίσης την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των κτηρίων που έχουν κατεδαφιστεί και να δεσμευτεί στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς όχι μόνο της Λευκωσίας αλλά και ολόκληρης της χώρας, αναγνωρίζοντας ότι «η καταστροφή ή εξαφάνιση οποιουδήποτε αγαθού της πολιτιστικής ή φυσικής κληρονομιάς, συνιστά επιζήμια υποβάθμιση του πολιτισμού όλων των εθνών παγκόσμια» (Σύμβαση της UNESCO για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς 1972)".
Σχετικά

Κώστας Λυχναράς: Πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης του «Κωνσταντίνου και Ελένης»
Η ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών


Αυτό το ελληνικό νησί συνδυάζει χαλάρωση και δράση — ήρθε η στιγμή να το προσθέσεις στη travel list σου
Ανακάλυψε την ήρεμη πλευρά της περιπέτειας

Σε εκκρεμότητα η νέα ΜΕΝΝ
Ο Σύνδεσμος «Μωρά Θαύματα» ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις από τον ΟΚΥπΥ και την ακριβή ημερομηνία παράδοσης του Έργου

Ένας «υποτιμημένος» μεσογειακός προορισμός ανακηρύχθηκε το καλύτερο μέρος για φέτος το καλοκαίρι
Το HelloSafe , μια ιστοσελίδα σύγκρισης ασφαλειών, έκανε την έρευνα και κατέληξε σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα

Η καρδιά του καλοκαιριού, χτυπά φέτος στο (φωτισμένο) Fig Tree Bay
Το νέο instagrammable spot στο νησί του Fig Tree Bay φωτίστηκε

Ανεβαίνουν στους 30 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία σήμερα – Έρχεται άνοδος τις επόμενες ημέρες
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Το Elysium ανάμεσα στα κορυφαία ξενοδοχεία της Ευρώπης
Η μοναδική κυπριακή παρουσία στη λίστα “Best of the Best - Top Europe” του Tripadvisor

Η "εικόνα" των κατασκηνωτικών χώρων της Κύπρου που πρέπει να προβληματίσει
Θα πάμε φέτος για camping;

Η Wizz Air μόλις ανακοίνωσε έναν νέο προορισμό για απευθείας πτήσεις από Λάρνακα
Η Wizz Air επεκτείνει το δίκτυο της στη Λάρνακα με νέο δρομολόγιο και τιμές από €19,99 από αυτόν τον Οκτώβριο

Lady’s Mile και Κούριο: Οι δύο υπέροχες παραλίες της Λεμεσού που αλλάζουν
Στόχος, η ενίσχυση της προσβασιμότητας, της υγιεινής, της ασφάλειας και της εξυπηρέτησης των λουομένων, αλλά και η σταδιακή αποκατάσταση της λαϊκότητας της δημοφιλούς παραλίας Lady’s Mile

Αγία Σοφία: Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη αποκατάσταση στα 1.500 χρόνια ιστορίας της
Οι εργασίες δεν εντατικοποιήθηκαν μόνο για τη σεισμική θωράκιση του μνημείο