Δημοσιεύτηκε στις 02 Φεβρουαρίου 2021
Αύξηση των τουριστικών αφίξεων για φέτος αναμένει το Υφυπουργείου Τουρισμού σε σχέση με την περσινή «τραγική» χρονιά για τον τουρισμό, ωστόσο οι αριθμοί δεν αναμένεται ούτε κατά διάνοια να αγγίξουν αυτούς του 2019. Όπως ανέφερε σε δημοσιογραφική τηλεδιάσκεψη ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, φέτος η Κύπρος αναμένεται να βασιστεί κυρίως στις παραδοσιακές αγορές που προχωρούν ταχύτερα με τους εμβολιασμούς, αλλά και σε καινούριες αγορές.
Σημείωσε ότι οι πιο προχωρημένες χώρες στο κομμάτι του εμβολιασμού που αναμένεται να φέρουν υπό έλεγχο καλύτερα την πανδημία είναι σήμερα η Βρετανία, το Ισραήλ και η Ρωσία που αποτελούν τις αγορές από τις οποίες ήρθε το 65% των αφίξεων το 2019. Αυτό είπε, σημαίνει ότι θα θέσουν πιο εύκολα την κατάσταση υπό έλεγχο και θα υπάρχουν λιγότεροι περιορισμοί στη διακίνησή τους προς την Κύπρο. Παράλληλα ανέφερε ότι θετικό είναι το γεγονός ότι αναμένονται απευθείας πτήσεις με τη Γαλλία και τις Σκανδιναβικές χώρες και δεν θα υπάρχει πλέον εξάρτηση από τους οργανωτές ταξιδιών.
Χαρακτήρισε επίσης θετική την αλλαγή στην κατηγοριοποίηση των χωρών από 1η Μαρτίου και με προϋπόθεση τα τεστ για την COVID-19, με την οποία όπως είπε, αναμένεται να είναι συνέχεια ανοικτές για την Κύπρο 56 αγορές.
Σημείωσε ωστόσο ότι ο τουρισμός για το πρώτο εξάμηνο του έτους θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος και το Υφυπουργείου κρατά μικρό καλάθι, λόγω της συνεχιζόμενης κατάστασης με τον κορωνοϊό σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο και των εκκλήσεων από Κυβερνήσεις προς τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν. Όπως είπε, όσον αφορά τους πρώτους μήνες της σεζόν τίποτα δεν κινείται, υπάρχουν και ακυρώσεις ενώ οι οργανωτές ταξιδίων τους ενημερώνουν ότι τίποτα δεν πετά πριν τα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου.
Δεν είναι προϋπόθεση οι εμβολιασμοί για τους τουρίστες
Παράλληλα, ο κ. Περδίος ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19, δεν αποτελεί προϋπόθεση για να έρθει κάποιος στην Κύπρο, αλλά εκείνο που είναι πιο σημαντικό είναι να γίνονται τα τεστ που χρειάζονται για να έρθει εδώ, στην οποία βασίζεται και η νέα κατηγοριοποίηση που τίθεται σε ισχύ από 1η Μαρτίου. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ενημέρωση ότι ο εμβολιαζόμενος δεν έχει τον ιό και δεν τον μεταφέρει.
Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα δοθούν κίνητρα σε εμβολιασμένους για να έρθουν στην Κύπρο και ότι θα μπορεί να έρθει όποιος θέλει φτάνει να πληροί τα κριτήρια εισόδου, δηλαδή τα τεστ με βάση την κατηγορία που βρίσκεται η χώρα του.
Παράλληλα ο Υφυπουργός, ανέφερε ότι ο ίδιος δεν αρέσκεται να διαφημίζει τη χώρα του και το προϊόν της με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, την ασφάλεια και τα εμβόλια.
«Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι τουριστικό προϊόν και θεωρώ λάθος ως χώρα, ή η οποιαδήποτε χώρα να διαφημίζει ποσοστά εμβολιασμού ή διαχείριση επιδημιολογικής κατάστασης», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι είμαστε εδώ για να διαφημίζουμε το προϊόν της Κύπρου και τη μοναδικότητά μας και ότι τα πρωτόκολλα κι οι εμβολιασμοί που μπορεί να διαφημίζονται από πολλές χώρες δεν αποτελούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Ο Υπουργός είπε ότι χωρίς να μπορεί κανείς να κάνει ασφαλείς προβλέψεις οι τουριστικές ροές αναμένεται να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, που ήταν μια τραγική χρονιά για τον τουρισμό. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν ξέρει κανένας το πόσο καλύτερα μπορούν να είναι τα πράγματα, αλλά ούτε κατά διάνοια δεν θα επανέλθουμε στους αριθμούς του 2019.
Τραγική χρονιά για τον τουρισμό, αλλά όχι για το Υφυπουργείο
Τραγική χρονιά για τον τουρισμό, αλλά όχι για το υφυπουργείο, χαρακτήρισε το 2020 ο κ. Περδίος, σημειώνοντας ότι το Υφυπουργείο υλοποίησε το 95% του πλάνου δράσεων του. To ποσοστό υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030, για τις δράσεις που προγραμματίστηκαν για το 2020, ανέρχεται σε 95%, όπως είπε, ενώ υπήρξε στοχευμένη μεταφορά μικρού αριθμού δράσεων για το 2022 και μετά.
Είπε επίσης ότι το 2020 εγκρίθηκε η Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2030 και ψηφίστηκε η νομοθεσία για το Airbnb που θα εφαρμοστεί το 2021.
Το Υφυπουργείο προχώρησε επίσης σε σειρά μελετών και διαγωνισμών για προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.
Αναφέρθηκε επίσης στη σύσταση και λειτουργίας Ομάδας Κρίσης Covid-19, από το Υφυπουργείο, για διαχείριση του θέματος του επαναπατρισμού, Κυπρίων πολιτών και νόμιμων διαμενόντων στην Κυπριακή Δημοκρατία σε ξενοδοχεία καραντίνας.
Στη συνέχεια, είπε, υπήρξε εντατική και λεπτομερής εργασία και συντονισμός αρμοδίων φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ολοκλήρωση πρωτοκόλλων λειτουργίας αεροδρομίων, ξενοδοχείων, παραλιών, κέντρων αναψυχής κλπ., ενώ διοργανώθηκαν και σχετικά διαδικτυακά σεμινάρια.
Είπε επίσης ότι έγιναν έκτακτες διαπραγματεύσεις με οργανωτές ταξιδίων και αεροπορικές εταιρείες, με αποτέλεσμα την έναρξη 13 νέων δρομολογίων από 10 χώρες. Σημείωσε ιδιαίτερα την κάθοδο της Wizz Air, κάτι που η Κύπρος επεδίωκε εδώ και καιρό.
Ανέφερε ακόμα ότι το Υφυπουργείο έδωσε πολλές συνεντεύξεις σε πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία, δίκτυα και ΜΜΕ του εξωτερικού και συμμετείχε σε διαδικτυακές παρουσιάσεις σε πολλές χώρες του εξωτερικού και εγκαινίασε επίσης έκτακτη ψηφιακή καμπάνια σε τρία στάδια.
Μετά το άνοιγμα της Κύπρου ως προορισμού προετοιμάστηκε σχέδιο κινήτρων για υλοποίηση εντός του 2021. Αυτά αφορούν την οργάνωση συνεδρίων/συναντήσεων στην Κύπρο, σχέδιο επιχορήγησης πολιτιστικών φεστιβάλ, σχέδιο επιχορήγησης εκδηλώσεων οινογαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων, σχέδιο παροχής οικονομικής στήριξης για τη διοργάνωση διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων, πρόγραμμα παροχής φιλοξενίας σε ξένες αθλητικές ομάδες, σχέδιο παροχής οικονομικής στήριξης για την πιστοποίηση παροχών υπηρεσιών καταδύσεων αναψυχής, σχέδιο κινήτρων για φιλοξενία κρουαζιερόπλοιων, σχέδιο κινήτρων για την οργάνωση ταξιδίων εξοικείωσης για τις ειδικές μορφές τουρισμού, σχέδιο για τη δημιουργία, αναβάθμιση υποδομών/ εγκαταστάσεων, που αφορά στις ειδικές μορφές τουρισμού, σχέδιο κινήτρων για Δήμους και Κοινότητες, σχέδιο επιχορήγησης, για ενθάρρυνση έργων ποιοτικής και αισθητικής αναβάθμισης παραλιών και σχέδιο κινήτρων για την οικονομική στήριξη πραγματοποίησης βιωματικών εργαστηρίων χειροτεχνίας, οικοτεχνίας, βιοτεχνίας.
Ταυτόχρονα το Υφυπουργείο προχώρησε με αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος με δράσεις όπως η αναθεώρηση των δρόμων του κρασιού, ο εμπλουτισμός του καταλόγου αρχαιολογικών χώρων για πραγματοποίηση εκδηλώσεων συνεδριακού χαρακτήρα, η αναβάθμιση της Πολιτιστικής Διαδρομής Αφροδίτης, η υλοποίηση ενεργειών αναφορά με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου, ο καταδυτικός τουρισμός, η ποδηλασία, οι επαφές με το εξωτερικό αναφορικά με ειδικές μορφές τουρισμού κ.α.
Ξεκίνησε επίσης η πραγματοποίηση έργων τουριστικού ενδιαφέροντος, σε περιοχές της ενδοχώρας, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, όπως και η πραγματοποίηση έργων τοπικού χαρακτήρα, με τουριστική πτυχή σε στενή συνεργασία με τον Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων. Μεταξύ αυτών ο σχεδιασμός μιας Αυθεντικής Διαδρομής Εμπειριών, 300 χιλιομέτρων, για στήριξη και ανάδειξη της υπαίθρου, των ορεινών και ακριτικών περιοχών και ο σχεδιασμός για πραγματοποίηση εκδήλωσης μεγάλης εμβέλειας, διάρκειας ενός μηνός, στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους, για τα Χριστούγεννα 2021.
Ανέφερε ακόμα ότι πραγματοποιήθηκε το Τουρνουά Γκολφ PGA Golf Tournament, η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έλαβε ποτέ χώρα στην Κύπρο και έφερε 105 εκ των κορυφαίων παιχτών στην παγκόσμια κατάταξη, από 27 διαφορετικές εθνικότητες.
Παράταση του σχεδίου για τον εσωτερικό τουρισμό
Ο κ. Περδίος ανέφερε ότι πέρσι δαπανήθηκαν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου 700 χιλιάδες ευρώ για εσωτερικό τουρισμό και φέτος θα διατεθούν 1,5 εκατομμύρια σε πρώτη φάση. Πρόθεση, είπε, το σχέδιο να επεκταθεί σε πρώτη φάση μέχρι το τέλος Μαΐου και για αυτό θα κατατεθεί σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Το Σχέδιο Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού που εφαρμόστηκε αρχικά για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2020 και προνοούσε την κάλυψη του 25% του κόστους διαμονής από το Υφυπουργείο και επεκτάθηκε για την περίοδο Δεκεμβρίου 2020 – Μαρτίου 2021 και προνοεί κάλυψη του 35%. Για την περίοδο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου 2020, έχουν επωφεληθεί από το Σχέδιο και έχουν πραγματοποιήσει διακοπές, σε όλες τις επαρχίες, πέραν των 29.000 ατόμων, με υπολογιζόμενο αριθμό διανυκτερεύσεων πέραν των 63.000.
Δράσεις για το 2021
Ο κ. Περδίος είπε ότι για το 2021 είναι πυρετώδης η προσπάθεια επανεκκίνησης του τουριστικού τομέα, για την επίτευξη των καλυτέρων δυνατών αποτελεσμάτων.
Οι δράσεις αφορούν αρχικά το μάρκετινγκ και την προβολή με την υλοποίηση της μεγαλύτερης ψηφιακής διαφημιστικής εκστρατείας που έγινε ποτέ στην Κύπρο, την αλλαγή της εικόνας της Κύπρου στο εξωτερικό, με νέο υλικό και λογότυπο που θα συνάδουν με τις σύγχρονες τουριστικές τάσεις και διενέργεια καμπάνιας ευσυνειδησίας των μόνιμα διαμενόντων της Κύπρου, για τις ομορφιές του νησιού και την ανάγκη να το κρατάμε καθαρό.
Επίσης οι δράσεις αφορούν την βελτίωση υποδομών και ενίσχυση ειδικών μορφών τουρισμού, με υλοποίηση στην πράξη των διαφορών σχεδίων κινήτρων, που συστάθηκαν το 2020, ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης φήμης της τουριστικής Κύπρου και ολοκλήρωση σημαντικών νομοθεσιών που αφορούν τα κέντρα αναψυχής, τα ταξιδιωτικά γραφεία, τα θεματικά πάρκα, τους κατασκηνωτικούς χώρους κ.ά. Αφορούν επίσης ολοκλήρωση σημαντικών μελετών όπως π.χ. η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030 και η μελέτη βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς και Τυλληρίας.
Θα υπάρχει επίσης έναρξη εφαρμογής 10 τουριστικών προτύπων πιστοποίησης
Προωθείται επίσης η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της υπαίθρου, ορεινών και ακριτικών Περιοχών.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Περδίος είπε ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού προώθησε προτάσεις, προκειμένου να ενσωματωθούν στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου και να λάβουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ως επενδύσεις, οι οποίες αφορούν ορεινές, αγροτικές και ακριτικές περιοχές.
Πρόσθετα, συμπεριλήφθηκε πρόταση για μεταρρύθμιση υπό τον τίτλο: «Εφαρμογή Αρχών της Κυκλικής Οικονομίας στον ξενοδοχειακό τομέα».
Περδίος: Δεν επιδιώκω οποιοδήποτε άλλο πολιτικό πόστο
Παράλληλα, ο κ. Περδίος ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος με την ιδιότητά του ως Υφυπουργού και το γεγονός ότι προηγουμένως δούλευε σε μεγάλη τουριστική εταιρεία, ανέφερε ότι τα τελευταία γεγονότα έχουν αποδείξει ότι το άτομο που πρέπει να ηγείται του Υφυπουργείου πρέπει να έχει εξειδικευμένη γνώση και προϋπηρεσία στον τομέα και αυτό θα πρέπει να φροντίσουν να κάνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις.
Είπε ότι ο ίδιος δεν θα επέλεγε άλλο Υπουργείο και ότι ο τουρισμός είναι η αγάπη του και αυτό που ξέρει να κάνει και ότι το ανέλαβε για να βοηθήσει τη χώρα. Πρόσθεσε ότι δεν είναι όνειρό του, ούτε όραμά του κάποιο άλλο πολιτικό πόστο και ότι «είμαι εδώ μόνο για τον τουρισμό».
Πηγή: ΚΥΠΕ
Σχετικά
Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πέφτει η θερμοκρασία
Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό
Javokhir Sindarov: Η μεγάλη επιστροφή στο Cap St Georges Hotel & Resort
Η επιστροφή του Javokhir Sindarov στο Cap St Georges Hotel & Resort έχει ιδιαίτερο συμβολισμό.
National Geographic: Οι 5 κορυφαίοι προορισμοί για ταξίδια τον Νοέμβριο
Ταξίδια τον Νοέμβριο προτείνει το National Geographic, ξεχωρίζοντας πέντε προορισμούς για ήλιο αλλά και για χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα
Χριστούγεννα στο ΚΠΙΣΝ από 29 Νοεμβρίου: Παγοδρόμιο, συναυλίες, παραστάσεις, σόου -Αλλαγή χρόνου με Καπουτζίδη
Αν θα βρεθείς Αθήνα τις ημέρες των γιορτών το Σταύρος Νιάρχος προσφέρει πολύ όμορφες γιορτινές επιλογές
Travel Tuesday: H «Black Friday» για τα αεροπορικά εισιτήρια -Πότε είναι
Σχεδιάζετε ταξίδι στο εξωτερικό; Περιμένετε την «Black Friday» για τα αεροπορικά εισιτήρια, για να πετύχετε τις καλύτερες προσφορές και απίστευτα χαμηλές τιμές
Ryanair: Αποδράσεις από €24,99 για ταξίδια μέχρι τα Χριστούγεννα
Η προσφορά «Escape the everyday» αφορά ταξίδια από 1 Νοεμβρίου έως 21 Δεκεμβρίου 2026, με κρατήσεις μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.
Νέα διπλή παγκόσμια διάκριση για διάσημο Beach Resort της Κύπρου στα LUXE Global Awards 2026
Κατέκτησε δύο βραβεία Global Winner για την πολυτελή φιλοξενία και τη βιώσιμη ανάπτυξη
5 ευρωπαϊκοί προορισμοί για ένα εναλλακτικό γιορτινό ταξίδι
Ιδανικοί προορισμοί για τα Χριστούγεννα με μαγευτική ατμόσφαιρα, υπέροχο φαγητό και παραμυθένιο στολισμό
Μαράια Κάρεϊ: Η «βασίλισσα των Χριστουγέννων» έδωσε το σύνθημα για την έναρξη της εορταστικής περιόδου με το καθιερωμένο της βίντεο
«Ήρθε η ώρα!!!!», έγραψε σε ανάρτηση που έκανε στο Instagram τα ξημερώματα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Χάλογουιν
Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές τις επόμενες ημέρες
Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 26 βαθμούς
Οι 20 νέες σειρές που έρχονται τον Νοέμβριο στο Netflix
Το φθινόπωρο συνεχίζεται με νέες προσθήκες στην τηλεοπτική ατζέντα του streamer, από punk animation μέχρι δράματα εποχής και σύγχρονα horror
Η Φιλομίνα Κανκ βάζει στο στόχαστρο το σινεμά και επιστρέφει στο Netflix
Το «Cunk on Cinema» έρχεται στις 15 Νοεμβρίου, με την Ντιάν Μόργκαν να εξερευνά την ιστορία του κινηματογράφου μέσα από αφοπλιστικά παράλογες ερωτήσεις και συνεντεύξεις γεμάτες αμηχανία.