Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Καλοπαναγιώτης: Ένα από τα γραφικότερα χωριά της Κύπρου, που συνεχώς εξελίσσεται

Υπόδειγμα παραδοσιακής κοινότητας

Δημοσιεύτηκε στις 01 Φεβρουαρίου 2021

Κεραμιδένιες σκέπες, μπαλκόνια με θέα το πράσινο, πανέμορφες αυλές με κληματαριές, πλακόστρωτα δρομάκια, εξωκλήσια υψηλής αρχαιολογικής σημασίας συνθέτουν το σκηνικό στον Καλοπαναγιώτη. Είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της περιοχής Μαραθάσας, στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους, 700 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Το χωριό πλαισιώνεται υπέροχα από το πλούσιο φυσικό τοπίο της κοιλάδας του Σέτραχου ποταμού, ο οποίος διασχίζει ολόχρονα την περιοχή.  

Και όμως πριν από μερικές δεκαετίες ο Καλοπαναγιώτης είχε περιπέσει σε μαρασμό, όπως πολλά άλλα ορεινά χωριά. Βασικές αιτίες, η ανεργία και η αστυφιλία και κατ' επέκταση η γήρανση και η δραματική μείωση του πληθυσμού. Πολλά σπίτια και επιχειρήσεις εγκαταλείφθηκαν και αφέθηκαν στο έλεος του χρόνου. Η κατάσταση στο χωριό άλλαξε άρδην το 2001, στη βάση σχεδίου για την ανάπτυξη του χωρίου. Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, ο Καλοπαναγιώτης διεκδίκησε και εξασφάλισε σημαντικά κονδύλια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε.και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ανάμεσα στα έργα ανάπτυξης, ήταν η ανάπλαση του παραδοσιακού πυρήνα του χωριού και του οδικού δικτύου και η κατασκευή ανελκυστήρα, που να συνδέει τον κύριο οδικό άξονα με την παλιά γειτονιά. Το χωριό απέκτησε ξανά ζωή.  Το εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο αναμορφώθηκε και άνοιξε ξανά τις  πύλες του στους επισκέπτες.    

Τα έργα ανάπτυξης συνεχίζονται με ιδιωτική πρωτοβουλία. Ξεχωρίζει το εντυπωσιακό υπό κατασκευή οινοποιείο με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και μαγευτική θέα. Αναμένεται τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ο Καλοπαναγιώτης, αξιοποιώντας την οικονομική στήριξη της Ε.Ε., μετατράπηκε σε υπόδειγμα παραδοσιακής κοινότητας, η οποία δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τον μοντέρνο πολιτισμό. Το 2011 ανακηρύχθηκε από την Ε.Ε. ως Ευρωπαϊκός προορισμός αριστείας και το 2018 έλαβε το βραβείο Ευρωπαϊκός Πολιτιστικός Προορισμός.

Ακολουθεί το πρώτο επεισόδιο της νέας εκπομπής του ΣΙΓΜΑ, "Κτίζοντας μια καλύτερη Ευρώπη", για τον Καλοπαναγιώτη με δηλώσεις από τους Λάμπρο Λάμπρου - Κοινοτάρχη Καλοπαναγιώτη, Σταύρου Καζαμία - Γραμματέα Ιδρύματος Παπαδούρης - Συντονιστής Σχεδίου Ανάπτυξης, Θεοφάνη και Δώρα Σιδέρη - ιδιοκτήτες καταλυμάτων "Atratsa".

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close