News , Guide

Τι αλλάζει στις μετακινήσεις μας και τα SMS από 1η Φεβρουαρίου

6 απαντήσεις σε ερωτήσεις που αφορούν τις μετακινήσεις μας από την 1η Φεβρουαρίου

Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου 2021

Α. Μετακινήσεις: 

Βρισκόμαστε στην 3η εβδομάδα του lockdown που τέθηκε σε ισχύ από τις 10 Ιανουαρίου 2021 και η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας επιτρέπει τη σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, όχι όμως το άνοιγμα και την επιστροφή στην καθημερινότητα, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στη σημερινή διάσκεψη Τύπου, κατά την οποία ανακοινώθηκε η σταδιασκή άρση του lockdown.

  1. Ποιες ώρες ισχύει η απαγόρευση μετακινήσεων;

Η απαγόρευση μετακινήσεων εξακολουθεί να ισχύει από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας.

  1. Για ποιους λόγους επιτρέπεται η μετακίνηση κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας (9 το βράδυ με 5 το πρωί της επόμενης μέρας);
    Η μετακίνηση προσώπων κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας συνεχίζει να επιτρέπεται για τους ακόλουθους λόγους:
  • για σκοπούς εργασίας από και προς τους χώρους εργασίας με την παρουσίαση του Εντύπου Α, συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο από τον εργοδότη και το οποίο πιστοποιεί την αναγκαιότητα μετακίνησης τις πιο πάνω ώρες.
  • για σκοπούς αδήριτης και επείγουσας ανάγκης, δηλαδή για μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά και για μετάβαση για παροχή επείγουσας βοήθειας σε άτομα που αδυνατούν να αυτό-εξυπηρετηθούν ή που οφείλουν να αυτό-προστατευθούν.
  1. Πόσες φορές ανά ημέρα θα επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση;

​​​​​​​Κατ’ εξαίρεση μετακίνηση θα επιτρέπεται δύο φορές ανά ημέρα με την αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998 για τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο ερώτημα 5. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών δύνανται να χρησιμοποιούν το Έντυπο Β για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις τους.

Διευκρινίζεται ότι για σκοπούς μετάβασης από και προς την εργασία για σκοπούς εργασίας δεν απαιτείται η αποστολή sms, αλλά ο εργαζόμενος θα πρέπει να παρουσιάσει το Έντυπο Α, υπογεγραμμένο από τον εργοδότη του.

  1. Πόσες κατηγορίες για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση υπάρχουν, με αποστολή SMS;
    Προστίθεται 9η κατηγορία για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση, με αποστολή SMS. Η κατηγορία 9 αφορά τη μετακίνηση για επίσκεψη σε κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής.

5.    Τι αλλάζει στις υπόλοιπες κατηγορίες για χρήση SMS από 1η Φεβρουαρίου;
Σύμφωνα με τις αποφάσεις, προστίθεται στην Κατηγορία 5 η μετακίνηση για επίσκεψη σε οικία συγγενών 1ου και 2ου βαθμού μέχρι δύο (2) άτομα. Ως συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού ορίζονται οι γονείς, τα παιδιά, ο/η σύζυγος, ο/η πεθερός/πεθερά, τα αδέρφια, οι παππούδες/γιαγιάδες, τα εγγόνια, ο γαμπρός, η νύφη, ο/η κουνιάδος/κουνιάδα.

Παράλληλα, στην Κατηγορία 6, αφαιρείται η μετακίνηση για σκοπούς άθλησης στα μονοπάτια της φύσης του Τμήματος Δασών.

Όλες οι υπόλοιπες Κατηγορίες παραμένουν οι ίδιες.

  1. Επιτρέπεται η μετακίνηση μεταξύ των Επαρχιών;
    Ναι, η μετακίνηση μεταξύ των Επαρχιών επιτρέπεται νοουμένου ότι ο σκοπός για τον οποίο γίνεται η μετακίνηση εμπίπτει στις Κατηγορίες της χρήσης SMS που κατά κανόνα δεν υπερβαίνει τις τρεις (3) ώρες.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close