Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου 2021
Τη διαχρονική εισήγηση όλων των Αγροτικών Οργανώσεων για καθιέρωση της 12ης Μαΐου, κάθε έτους, ως «Ημέρας των Αγροτών», υιοθέτησε, με σημερινή του απόφαση, το Υπουργικό Συμβούλιο.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, με την απόφαση της αυτή, η Κυβέρνηση αποδεικνύει, και συμβολικά, την εκτίμηση, τον σεβασμό και τη στήριξη της στον αγροτικό κόσμο της Κύπρου, ο οποίος, αντιμετωπίζοντας πολλές προκλήσεις, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, καταφέρνει, όχι μόνο να στέκεται όρθιος αλλά να συνεισφέρει τα μέγιστα τόσο στην οικονομία του τόπου μας όσο και στην κοινωνία γενικότερα.
Σύμφωνα με την Πρόταση που κατέθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας από τις Αγροτικές Οργανώσεις, για καθιέρωση της ως «Ημέρας των Αγροτών», δεν είναι τυχαία.
Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, όταν το 1426 η καταπίεση και η οικονομική αφαίμαξη των Κυπρίων από τους Φράγκους ξεπέρασε κάθε όριο, οι κύπριοι αγρότες, κάτω από την αρχηγία του δουλοπάροικου «Ρε Αλέξη», επαναστάτησαν και κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος του νησιού. Λίγους μήνες μετά, οι Φράγκοι ανέκτησαν την εξουσία, με αποτέλεσμα οι πρωτεργάτες της εξέγερσης, και ιδιαίτερα ο αρχηγός τους «Ρε Αλέξης», να θανατωθούν με φρικτό τρόπο, στις 12 Μαΐου του 1427. Είναι γενικά αποδεκτό ότι το κίνημα των ανθρώπων αυτών υπήρξε πρωτοποριακό για την εποχή του και θα μπορούσε να αποτελέσει διαχρονικό παράδειγμα αγώνα για ελευθερία και αναζήτηση δικαιοσύνης.
Οι Αγροτικές Οργανώσεις, με πρόσφατη επιστολή τους προς τον Υπουργό Γεωργίας, τονίζουν τη σημασία της εξέγερσης του «Ρε Αλέξη», επισημαίνοντας ότι τα μηνύματα από αυτό το μοναδικό και ξεχωριστό κίνημα, αποκτούν μεγάλη αξία, ιδιαίτερα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες που περνά η Κύπρος και ο πλανήτης, με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας να καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Μετά από την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Γεωργίας, θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για ολοκλήρωση της διαδικασίας καθιέρωσης της «Ημέρας των Αγροτών».
Στη συνέχεια, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία και συνεννόηση με τις Αγροτικές Οργανώσεις και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, θα παρουσιάσει τη σημασία και την αξία της καθιέρωσης της Ημέρας αυτής και θα αναλύσει τις δυνατότητες αξιοποίησης της προς όφελος του αγροτικού κόσμου της Κύπρου και της κοινωνίας γενικότερα.
Σχετικά
13 καλύτεροι προορισμοί στην Ευρώπη ιδανικοί για καλοκαιρινές διακοπές τον Ιούλιο
Από παραδεισένιες ακτές μέχρι κουλτουρέ πόλεις γεμάτες ζωντάνια, αυτοί είναι οι απόλυτοι ευρωπαϊκοί προορισμοί για όσους θέλουν να ζήσουν το καλοκαίρι στο έπακρο
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για τη Γιορτή του Κρασιού 2026
Ο Δήμος Λεμεσού ζητά προσφορές από ενδιαφερόμενους για παραχώρηση εστιατορίου και περιτέρων που θα στηθούν στο πλαίσιο της Γιορτής του Κρασιού
Εκατό χρόνια χωρίς τον Αντόνι Γκαουντί: Τρία λιγότερο γνωστά δημιουργήματά του που πρέπει να επισκεφθείτε
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Αντόνι Γκαουντί, τρία λιγότερο γνωστά έργα του αποκαλύπτουν τη διαδρομή προς τη Σαγράδα Φαμίλια
«I Will Find You»: 24 εκατομμύρια views σε 4 ημέρες – Το καλύτερο ντεμπούτο νέας σειράς του Netflix για το 2026
Μια ιστορία για το πού είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε προκειμένου να σώσουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε.
Ryanair: Αλλάζει την πολιτική της για τις οικογένειες
Τέλος οι επιπλέον χρεώσεις για να κάθονται οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους
Μαρίνα Λεμεσού: Ο κοσμοπολίτικος προορισμός που τα έχει όλα!
Έναν χώρο που συνδυάζει αρμονικά πολυτελή διαμονή, yachting, γαστρονομία, shopping, ψυχαγωγία και ευεξία, δημιουργώντας μία ολοκληρωμένη εμπειρία πάνω στη θάλασσα
«Αγγίζει» τους 37 βαθμούς ο υδράργυρος – Σε ποιες περιοχές αναμένονται βροχές
Αναλυτικά η πρόγνωση
Η κεντρική πλατεία του Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς θα φέρει πλέον το όνομα του Ανδρέα Μαυρομμάτη
Για την επίσημη ονοματοδοσία της πλατείας προγραμματίζεται ειδική εκδήλωση, με περισσότερες λεπτομέρειες να αναμένονται σύντομα από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς.
Βουτιές, κοκτέιλ, φαγητό και party σε μία υπέροχη πισίνα με απαράμιλλη αισθητική
Δεν μένεις στο ξενοδοχείο; Τώρα μπορείς να ζήσεις την απόλυτη εμπειρία της πισίνας στο Aya Resort, με day pass από €20
Ψάχνεις τι να κάνεις τις επόμενες 6 Παρασκευές και Σάββατα; Η Lidl Κύπρου έχει την απάντηση
Τα Lidl Better Living Days ταξιδεύουν από πόλη σε πόλη, μετατρέποντας 6 καταστήματα Lidl παγκύπρια σε καλοκαιρινούς σταθμούς ευεξίας, γεύσης, κίνησης και οικογενειακής εμπειρίας.
Κάτω Πύργος: η αυθεντική Κύπρος του καλοκαιριού που πρέπει να επισκεφτείς φέτος
Ένας παραθαλάσσιος προορισμός με όμορφες παραλίες, καλό φαγητό και ατμόσφαιρα παλιάς κυπριακής καλοκαιρινής απόδρασης
Ένα ταξίδι στις 22 ομορφότερες παραλίες του Πρωταρά που μαγεύουν κάθε επισκέπτη
Οι παραλίες με τα εξωτικά νερά που έχουν κάνει γνωστή την περιοχή σε όλο τον κόσμο