Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου 2021
Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας θα θέσουν -σήμερα στις 11:30 (25/01)- οι επιδημιολόγοι, τις εισηγήσεις για τη στρατηγική της αποκλιμάκωσης των μέτρων, με τη λήξη του lockdown, που εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου 2021.
Εκτός αυτών, στη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο θα γίνει και ανασκόπηση της επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει η χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η στρατηγική προνοεί αποκλιμάκωση των μέτρων σε δύο φάσεις με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο.
Σε πρώτο στάδιο - δηλαδή για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου - παραμένουν τα sms, οι περιορισμοί στις συναθροίσεις σε σπίτια και το κέρφιου, ενώ ανοίγουν μικρά καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια και κουρεία, πρακτορεία στοιχημάτων και άλλες επιχειρήσεις, που δεν θεωρούνται υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου.
Η δεύτερη φάση θα επέλθει περί τα μέσα Φεβρουαρίου και θα περιλαμβάνει την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, ενώ, κατά την τρίτη και τελευταία φάση, που θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Μαρτίου, θα επαναλειτουργήσουν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, όπως οι χώροι εστίασης, τα γυμναστήρια και τα εμπορικά κέντρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, τα σενάρια για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία είναι δύο, δηλαδή το ένα προκρίνει τη σταδιακή επιστροφή των μαθητών, κάνοντας αρχή με τις τάξεις του Δημοτικού και το άλλο την επιστροφή των τελειόφοιτων μαθητών της Γ’ Λυκείου, για σωστή προετοιμασία των εξετάσεών τους. Την τελική απόφαση, ωστόσο, θα λάβει το Υπουργείο Παιδείας.
Παράλληλα βέβαιο θεωρείται ότι οι οποιεσδήποτε χαλαρώσεις αποφασιστούν, δεν θα ενθαρρύνουν την μαζική έξοδο, ούτε θα ακυρώσουν τα γραπτά μηνύματα (sms) στο 8998, τα οποία θα παραμείνουν στην καθημερινότητα, με ενδεχόμενη την αύξηση τους από δύο σε τρία.
Οι αποφάσεις για άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και των χώρων εστίασης είναι εισηγήσεις, που θα συζητηθούν κατά το δεύτερο στάδιο αποκλιμάκωσης των μέτρων, δεδομένου ότι η επιδημιολογική εικόνα σε εκείνο το στάδιο θα το επιτρέπει.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σχετικά
Javokhir Sindarov: Η μεγάλη επιστροφή στο Cap St Georges Hotel & Resort
Η επιστροφή του Javokhir Sindarov στο Cap St Georges Hotel & Resort έχει ιδιαίτερο συμβολισμό.
National Geographic: Οι 5 κορυφαίοι προορισμοί για ταξίδια τον Νοέμβριο
Ταξίδια τον Νοέμβριο προτείνει το National Geographic, ξεχωρίζοντας πέντε προορισμούς για ήλιο αλλά και για χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα
Χριστούγεννα στο ΚΠΙΣΝ από 29 Νοεμβρίου: Παγοδρόμιο, συναυλίες, παραστάσεις, σόου -Αλλαγή χρόνου με Καπουτζίδη
Αν θα βρεθείς Αθήνα τις ημέρες των γιορτών το Σταύρος Νιάρχος προσφέρει πολύ όμορφες γιορτινές επιλογές
Travel Tuesday: H «Black Friday» για τα αεροπορικά εισιτήρια -Πότε είναι
Σχεδιάζετε ταξίδι στο εξωτερικό; Περιμένετε την «Black Friday» για τα αεροπορικά εισιτήρια, για να πετύχετε τις καλύτερες προσφορές και απίστευτα χαμηλές τιμές
Ryanair: Αποδράσεις από €24,99 για ταξίδια μέχρι τα Χριστούγεννα
Η προσφορά «Escape the everyday» αφορά ταξίδια από 1 Νοεμβρίου έως 21 Δεκεμβρίου 2026, με κρατήσεις μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.
Νέα διπλή παγκόσμια διάκριση για διάσημο Beach Resort της Κύπρου στα LUXE Global Awards 2026
Κατέκτησε δύο βραβεία Global Winner για την πολυτελή φιλοξενία και τη βιώσιμη ανάπτυξη
5 ευρωπαϊκοί προορισμοί για ένα εναλλακτικό γιορτινό ταξίδι
Ιδανικοί προορισμοί για τα Χριστούγεννα με μαγευτική ατμόσφαιρα, υπέροχο φαγητό και παραμυθένιο στολισμό
Μαράια Κάρεϊ: Η «βασίλισσα των Χριστουγέννων» έδωσε το σύνθημα για την έναρξη της εορταστικής περιόδου με το καθιερωμένο της βίντεο
«Ήρθε η ώρα!!!!», έγραψε σε ανάρτηση που έκανε στο Instagram τα ξημερώματα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Χάλογουιν
Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές τις επόμενες ημέρες
Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 26 βαθμούς
Οι 20 νέες σειρές που έρχονται τον Νοέμβριο στο Netflix
Το φθινόπωρο συνεχίζεται με νέες προσθήκες στην τηλεοπτική ατζέντα του streamer, από punk animation μέχρι δράματα εποχής και σύγχρονα horror
Η Φιλομίνα Κανκ βάζει στο στόχαστρο το σινεμά και επιστρέφει στο Netflix
Το «Cunk on Cinema» έρχεται στις 15 Νοεμβρίου, με την Ντιάν Μόργκαν να εξερευνά την ιστορία του κινηματογράφου μέσα από αφοπλιστικά παράλογες ερωτήσεις και συνεντεύξεις γεμάτες αμηχανία.
Το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου ενισχύει το μήνυμα της πρόληψης μέσα από τη συλλογική συμμετοχή
31 εργαζόμενοι του Κέντρου, από διαφορετικές ειδικότητες και επαγγελματικούς ρόλους, μοιράστηκαν μέσα από σύντομα βίντεο τι συμβολίζει για τους ίδιους το ροζ χρώμα