Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιανουαρίου 2021
Με στόχο να γεφυρώσει την απόσταση του κοινού από το χώρο του πολιτισμού, αλλά και να στηρίξει την καλλιτεχνική δραστηριότητα, εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, το θέατρο Ριάλτο ξεκινά από το Φεβρουάριο την προβολή ζωντανών διαδικτυακών παραστάσεων.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΔΣ του θεάτρου, Κίκης Καζαμίας, το Ριάλτο είναι έντονα ευαισθητοποιημένο από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στον τομέα του πολιτισμού και θέλει μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία, να δείξει την αποφασιστικότητα του, να ενισχύσει τους ανθρώπους του πολιτισμού σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνούν.
«Ταυτόχρονα, το Ριάλτο θέλει να προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να διατηρήσει την επαφή του με τους ανθρώπους του πολιτισμού, παρακολουθώντας έστω και διαδικτυακά τις παραστάσεις» συνέχισε ο κ.Καζαμίας και ευχήθηκε όπως αυτό εφαρμοστεί και από όσους πολιτιστικούς φορείς έχουν την τεχνική δυνατότητα.
Επιπρόσθετα, ο Κίκης Καζαμίας εξέφρασε τη θέση πως θα πρέπει η επιδημιολογική ομάδα να ενισχυθεί με ψυχολόγους «έτσι ώστε πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, να μετρούνται όχι μονάχα από ιατρικής και επιδημιολογικής πλευράς τα προβλήματα που δημιουργούνται, αλλά και από ψυχολογικής».
Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την προσφορά πολιτισμού απέδειξαν ότι ήταν οι πλέον σοβαροί και σωστοί στην εφαρμογή των μέτρων, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ριάλτο, υπενθυμίζοντας πως δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα μετάδοσης του ιού σε πολιτιστικούς χώρους. «Ως εκ τούτου, θεωρώ πως χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή πριν την έκδοση οποιονδήποτε διαταγμάτων απαγόρευσης πολιτιστικών εκδηλώσεων», συμπλήρωσε.
Ο κ.Καζαμίας τόνισε πως το Ριάλτο δεν αποδέχεται την κοινωνική απόσταση και προκρίνει την κοινωνική επικοινωνία, όπως μέσω διαδικτυακών ζωντανών μεταδόσεων και πρόσθεσε πως, «είναι φυσική απόσταση που πρέπει να διατηρούμε και όχι κοινωνική».
Σε σχέση με την νέα δράση του θεάτρου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, δημιουργείται η πλατφόρμα Rialto Theatre Live, η οποία θα μεταφέρει το ζωντανό του πρόγραμμα σε ψηφιακή μορφή, συνδυάζοντας την τεχνολογία με τις απαραίτητες συνθήκες δημιουργίας.
Από το Φεβρουάριο και για όσο διάστημα το θέατρο θα παραμένει κλειστό, προστίθεται, θα διοργανώνονται ζωντανές διαδικτυακές μεταδόσεις παραγωγών, από τη σκηνή του θεάτρου, με πρόσβαση σε όσους ενδιαφέρονται, έναντι μικρού συμβολικού εισιτηρίου. Όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια θα χρησιμοποιούνται για την επέκταση του προγράμματος και τη διεύρυνση του με νέες παραστάσεις και νέους καλλιτέχνες.
Ταυτόχρονα, θα δίνεται η δυνατότητα σε άτομα που αδυνατούν να καταβάλουν το αντίτιμο, να εξασφαλίσουν σχετικό κωδικό πρόσβασης, από το ηλεκτρονικό ταμείο του θεάτρου, για να παρακολουθήσουν δωρεάν την παράσταση.
Σημειώνεται ακόμη πως, το θέατρο Ριάλτο, με τις απευθείας μεταδόσεις του, δεν επιθυμεί με κανέναν τρόπο να υποκαταστήσει τις ζωντανές συναντήσεις καλλιτεχνών και κοινού, «αλλά να γεφυρώσει την απόσταση, μέχρι την ημέρα που και πάλι, μαζί με όλες τις πολιτιστικές στέγες, θα καλωσορίσει καλλιτέχνες και κοινό, σε μια πραγματικά ζωντανή συνεύρεση και αλληλοεπίδραση».
Η απευθείας μετάδοση θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του θεάτρου και οι θεατές θα συντονίζονται πριν την έναρξη της κάθε παράστασης, αφού θα έχουν εξασφαλίσει σχετικούς κωδικούς πρόσβασης.
Σημειώνεται ότι οι παραστάσεις, το πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, δεν θα είναι διαθέσιμες μετά την απευθείας ζωντανή μετάδοση τους.
Σχετικά
Η Πάφος ετοιμάζεται (από τώρα) για το Pafos Aphrodite Festival
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για τις δύο παραστάσεις της δημοφιλούς ρομαντικής, κωμικής όπερας “L’Elisir d’Amore” (Το Ελιξίριο του Έρωτα) του Gaetano Donizetti.
Ξεκίνησε η προπώληση για την καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ Ίων του Ευριπίδη
Πρόκειται για ένα από το πιο αινιγματικά έργα του αρχαίου δράματος.
Ακροάσεις για το θεατρικό έργο «Τα παιδιά του Ιάσωνος» της Απολλωνίας Λεβέντη και εκπαιδευτικές δράσεις
Η Opera Theatre Evolution ανακοινώνει ακροάσεις και εκπαιδευτικές δράσεις για τη θεατρική περίοδο 2026
Από κωμωδίες μέχρι ψυχολογικά δράματα: 7 θεατρικές παραστάσεις που ξεχωρίζουν τον Ιούνιο
Μεγάλες παραγωγές, καλοκαιρινές περιοδείες και πολυσυζητημένα έργα έρχονται στις σκηνές της Κύπρου αυτό τον μήνα
Ο Ο διάσημος stand-up comedian και μουσικός, Morgan Jay, για πρώτη φορά στην Κύπρο!
Ένα μοναδικό stand-up show.
Τέσσερις μεγάλες ελληνικές παραστάσεις ταξιδεύουν στην Κύπρο
Κωμωδίες, μουσικοθεατρικές παραγωγές και πολυαναμενόμενα θεατρικά έργα έρχονται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο στις κυπριακές σκηνές
«Τακούνια στον Βάλτο»: Η ποπ κωμωδία με τους Αιμίλιο Χειλάκη, Μαριάννα Τουμασάτου, Αλέκο Συσσοβίτη κ.ά. έρχεται Κύπρο
Μια ποπ πολύχρωμη κωμωδία για τις γκρίζες ζώνες της πολιτικής (και όχι μόνο).
Το Θέατρο Αντίλογος δίνει "Ραντεβού στην Πλατεία" αυτό το καλοκαίρι
Μια καινούργια και απολαυστική κωμωδία, γεμάτη γέλιο, σκέψη και τρυφερότητα.
«Ο τόπος εν οι άνθρωποι»: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι παρουσιάσεις του πιλοτικού προγράμματος θεατρικών εργαστηρίων σε ορεινές κοινότητες
Διοργάνωσαν ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και το Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους
"H πριγκίπισσα των Αγίων Σαράντα" του Χάρη Ρώμα επιστρέφει τον Νοέμβριο στην Κύπρο
Για παραστάσεις σε όλη την Κύπρο