Δημοσιεύτηκε στις 18 Ιανουαρίου 2021
Διαβολική σύμπτωση ότι το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Έμεραλντ Φένελ (η Καμίλα Πάρκερ-Μπόουλς του «The Crown», αλλά και σεναριογράφος του δεύτερου κύκλου του «Killing Eve»), προβλήθηκε το σαββατοκύριακο από τις πλατφόρμες GooglePlay, iTunes και Amazon Prime.
Και ο λόγος είναι ότι εδώ έχουμε μια νεαρή γυναίκα, την Κάσι, που αν και «πολλά υποσχόμενη» φοιτήτρια Ιατρικής κάποτε, εγκατέλειψε τις σπουδές της, όταν η αγαπημένη της φίλη, η Νίνα, έχασε τη ζωή της, αφού πρώτα έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από τους συμφοιτητές της. Η υπόθεση όμως αποσιωπήθηκε και ελάχιστοι φαίνεται να τη θυμούνται ή να τη θεωρούν κάτι «σημαντικό», εκτός από την Κάσι, που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης.
Έτσι συνεχίζοντας, αν και τριάντα χρόνων να μένει με τους γονείς της, δουλεύει σε μια καφετέρια, ενώ τα βράδια περιπλανιέται στα μπαρ παριστάνοντας τη μεθυσμένη. Διάφοροι καλοθελητές παρουσιάζονται ως «σωτήρες» της για να τη βοηθήσουν, μόνο που αντ’ αυτού όλοι ανεξαιρέτως την οδηγούν στο σπίτι τους. Αλλά όταν εκείνη αρνείται να προχωρήσει στο κρεβάτι, οι «ιππότες» επιμένουν. Τότε η Κάσι αποκαλύπτει το αληθινό της πρόσωπο και φυσικά το γεγονός ότι δεν είναι καθόλου μεθυσμένη και τους φέρνει ενώπιον των ευθυνών τους. Άλλοι τη βρίζουν και τη λένε «τρελή», άλλοι ικετεύουν να τους συγχωρέσει και ορκίζονται ότι είναι «καλά παιδιά» κατά βάθος κι άλλοι το βάζουν στο πόδια.
Ταυτόχρονα όμως η ηρωίδα της Φένελ έχει φτιάξει μια λίστα όλων των εμπλεκομένων, έστω και διά της σιωπής τους, στην υπόθεση της Νίνα και έχει βάλει σκοπό να φέρει την αλήθεια στο φως.
Κάπου εκεί ένας παλιός συμφοιτητής της, που μοιάζει ο «τέλειος άνδρας», εμφανίζεται στο προσκήνιο τυχαία, την ερωτεύεται κι εκείνη αποφασίζει να δώσει μια ευκαιρία στον εαυτό της και να προχωρήσει παρακάτω, όπως τη συμβουλεύει και η μητέρα της Νίνα.
Πάνω όμως που νομίζουμε ότι η υπόθεση ενός revenge girl μετατρέπεται σε ρομαντική κομεντί, η Φένελ έχει κρυμμένους άσσους στο μανίκι που τους αποκαλύπτει σιγά σιγα. Η μία ανατροπή διαδέχεται την άλλη, και η ιστορία της Κάσι μεταμορφώνεται σε ένα δυνατό καλοφτιαγμένο θρίλερ.
Με φεμινιστική διάθεση, χωρίς όμως να αθωώνει τη στάση πολλών γυναικών απέναντι στο θέμα, η Βρετανίδα σκηνοθέτης, αποκαλύπτει τους μηχανισμούς που συγκαλύπτουν την σεξουαλική παρενόχληση και το πώς αυτή έχει γίνει νόρμα, σε σημείο που όσοι την κάνουν ή την υποθάλπουν να μην θεωρούν ότι διαπράττουν κάποιο έγκλημα. Ενδιαφέρον επίσης -και εντελώς ρεαλιστικό- είναι το γεγονός ότι όλοι θυμούνται τον βιαστή, που φυσικά αθωώθηκε, αλλά όχι τη Νίνα, που για εκείνους και την κοινωνία προφανώς ήταν μια ενόχληση, της οποίας το τραγικό τέλος ήρθε απλώς να αποδιοργανώσει την «άψογη» καθημερινότητας τους.
Δύο άντρες όμως είναι διαφορετικοί σε αυτή την ιστορία: ο πατέρας της Κάσι και ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του βιαστή της Νίνα, ο οποίος μετανιωμένος ειλικρινά για το λάθος που είχε κάνει τότε, προσπαθεί να επανορθώσει την αδικία. Δύο άνδρες που ανήκουν σε μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα…. Όχι, η Φένελ δεν ισχυρίζεται ότι οι μεγαλύτεροι είναι υπεράνω πάσης υποψίας, αλλά μέσα από αυτή την επιλογή εστιάζει στο ότι η αιτία της σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας δεν βρίσκεται ακριβώς στην πατριαρχία, αλλά στο σύστημα, που αναγνωρίζει το δικαίωμα σε όποιον έχει εξουσία ή λεφτά να κάνει ό,τι του αρέσει και να βγαίνει αλώβητος.
Η Κάρεϊ Μάλιγκαν, εντελώς διαφορετική από τους ρομαντικούς ρόλους που την έχουμε συνηθίσει, σε μια εξαιρετική ερμηνεία, που δικαίως τη χαρακτηρίζουν «one woman show» και πρόσφατα βραβεύτηκε από τους κριτικούς του Λος Άντζελες -αποτυπώνει την οργή, τον πόνο, την ντροπή, την αδικία, που αισθάνεται κάθε κακοποιημένη γυναίκα, έστω κι αν η ίδια λειτουργεί εξ ονόματος της φίλης της.
Η Φένελ, έχοντας μια πολύτιμη συνεργάτη στο πλευρό της, ανακατεύει δεξιοτεχνικά κινηματογραφικά είδη, αποφεύγει την καταγγελία και μιλώντας για ένα πολύ σοβαρό θέμα, μπορεί να κάνει ακόμα και χιούμορ, χωρίς όμως ούτε μια στιγμή να ξεχνάει τον βασικό της άξονα. Εύστοχα καταγράφει σχεδόν όλες τις πλευρές μιας τέτοιας υπόθεσης και φτάνει σε μια ακραία μεν πλην όμως λύτρωση για την Κάσι και την Νίνα, υπογραμμίζοντας μέχρι τέλους ποιος είναι το θύμα, αλλά και πόσα βήματα πρέπει να κάνει η «σύγχρονη και πολιτισμένη κοινωνία μας» για να παραδεχτεί το αυτονόητο.
Πηγή: www.bovary.gr
Σχετικά

14 θερινά σινεμά μάς περιμένουν και αυτό το καλοκαίρι με αγαπημένες ταινίες
Δες αναλυτικά το πρόγραμμα του κάθε υπαίθριου κινηματογραφου στην Κύπρο

Ο Τομ Κρουζ θα πάρει επιτέλους Όσκαρ αλλά όχι για ερμηνεία
Στην ίδια τελετή της Ακαδημίας θα τιμηθεί και η Ντόλι Πάρτον

Πέθανε ο ηθοποιός του «Lilo & Stitch» David H.K. Bell, λίγο μετά την πρεμιέρα της ταινίας
Λίγες εβδομάδες μετά το κινηματογραφικό του ντεμπούτο

Θερινός Κινηματογράφος «Κωνστάντια»: Μάθαμε πότε ξεκινούν οι προβολές
Ο αγαπημένος θερινός κινηματογράφος της πρωτεύουσας επιστρέφει

Σηκώνει αυλαία το Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου»
Το Φεστιβάλ κάνει αρχή με ένα αφιέρωμα (In Memoriam) στον σπουδαίο δημιουργό David Lynch

Η Λευκωσία (από τη Δευτέρα) θα βλέπει εναλλακτικό σινεμά στην αυλή
Έναρξη για το Φεστιβάλ "Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου"

Τα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, στις Πλάτρες θα βλέπουμε σινεμά κάτω από τα αστέρια
Η καρδιά των Πλατρών μεταμορφώνεται σε ένα παλιό, αγαπημένο σινεμά

Το θερινό σινεμά στην όμορφη αυλή της παλιάς Λευκωσίας, αρχίζει τις προβολές!
Ξεκινά ένα ακόμη καλοκαίρι κινηματογραφικών εμπειριών στον όμορφο θερινό κινηματογράφο της παλιάς πόλης

Η «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη έχει ημερομηνία πρεμιέρας
«Ένα σύγχρονο καθαρόαιμο αστικό δράμα, με τραγικούς ήρωες και μοιραίους χαρακτήρες, σε έναν κόσμο γκρίζο και ναρκοθετημένο».

Κυκλοφόρησε το τρέιλερ του «Wicked: Μέρος Δεύτερο»
Η συνέχεια της ιστορίας φέρνει ξανά στην οθόνη τις Σίνθια Ερίβο και Αριάνα Γκράντε

Προβολή ντοκιμαντέρ για τα 60 χρόνια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο
Τη σκηνοθεσία του 50λεπτου ντοκιμαντέρ, που προβάλλεται στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους, υπογράφει η Λιάνα Κωνσταντίνου

Νικ Τζόνας: Θα υποδυθεί τον θρυλικό Πολ Στάνλεϊ στην βιογραφική ταινία των KISS
Ο δημοφιλής τραγουδιστής βρίσκεται ένα βήμα πριν την υπογραφή για τον ρόλο