News , Guide

Ο Ιανουάριος αναμένεται να είναι θερμότερος του κανονικού

Απογοητευτικά και τα ποσοστά βροχής

Δημοσιεύτηκε στις 12 Ιανουαρίου 2021

Το Αγρομετεωρολογικό δελτίο για τον Ιανουάριο έδωσε στη δημοσιότητα το Τμήμα Μετεωρολογίας. 
 
Σύμφωνα με την πρόβλεψη, ο Ιανουάριος κλιματικά δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από τον Δεκέμβριο τόσο από πλευράς αύξησης της αθροιστικής βροχής όσο και μείωσης της θερμοκρασίας. 
 
Κατά το μήνα αυτό η ατμόσφαιρα έχει ήδη τα χειμερινά της χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα κατά τον Ιανουάριο η συχνότητα έλευσης βαροκλινικών υφέσεων στην περιοχή της Κύπρου, στην Ανατολική Μεσόγειο να είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. 
 
Ο Ιανουάριος αναμένεται ότι θερμοκρασιακά θα είναι θερμότερος του κανονικού κατά 1°C με 2°C. Το αναμενόμενο ύψος βροχής είναι απογοητευτικό για το μήνα αφού θα κυμανθεί σε επίπεδα κάτω του κανονικού.
 
Παρόμοια ξερικά χαρακτηριστικά παρουσιάζει ολόκληρη η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και μεγάλου μέρους της Μικράς Ασίας, καθώς επίσης της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.
 
Ποσοστό μέσης μηνιαίας βροχόπτωσης (%) σε σχέση με την κανονική για το μήνα Ιανουάριο φαίνεται ότι το Δεκέμβριο οι μέσες θερμοκρασίες, τόσο οι μέσες μέγιστες όσο και οι περισσότερες μέσες ελάχιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ήταν πολύ πιο πάνω από τις κανονικές, τόσο στα παράλια όσο και στο εσωτερικό. 
 
Παρατηρήθηκαν και πολλές ακραίες τιμές θερμοκρασιών, τόσο των μεγίστων όσο και των ελαχίστων (με απόκλιση πέραν των 4°C από τις κανονικές) στους πιο πολλούς σταθμούς αναφοράς. 
 
Ενδεικτική είναι η μέγιστη θερμοκρασία στον Πρόδρομο που ήταν 14.9°C με την κανονική να είναι 8.3°C και η μέγιστη θερμοκρασία στην Αθαλάσσα που ήταν 23.5°C με την κανονική να είναι 17.3°C. 
 
Όσο αφορά τις ελάχιστες θερμοκρασίες, ενδεικτική είναι η ελάχιστη θερμοκρασία στην Πάφο που ήταν 16.4°C με την κανονική να είναι 10°C και η ελάχιστη θερμοκρασία στη Λάρνακα που ήταν 14.8°C με την κανονική να είναι 9.2°C. Αναφορικά με την αθροιστική βροχή φαίνεται ότι ο Δεκέμβριος κατέγραψε αθροιστική βροχή λίγο πιο κάτω της κανονικής. 
 
Η αναφορά σε σχέση με τις κλιματικές περιόδους είναι αναγκαία αφού η κάθε κλιματική περίοδος έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τόσο θερμοκρασιακά όσο και αθροιστικής βροχής. Στις 1-5, 7-11, 13-16 και στις 22 του Δεκεμβρίου σημειώθηκαν τοπικές βροχές και καταιγίδες. (71% της κανονικής). Στις 1-5, 7-11, 13-16 και στις 22 του Δεκεμβρίου σημειώθηκαν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Για τις ημερομηνίες 1, 4, 5, 16 του Δεκεμβρίου είχαν εκδοθεί κίτρινες προειδοποιήσεις ΕΜΜΑ, ενώ για τις ημερομηνίες 14 και 15 του Δεκεμβρίου πορτοκαλί προειδοποιήσεις ΕΜΜΑ. 
 
Όλες αφορούσαν βροχές, καταιγίδες και ανέμους. Βάσει των προκαταρκτικών δεδομένων, χαλάζι σημειώθηκε στις 13 και 14 του μήνα. Ίχνη χιονιού σημειώθηκαν στις 3 Δεκεμβρίου στο Τρόοδος. Η μέση σχετική υγρασία το πρωί ήταν μεταξύ του 76-89%. Στοιχεία Εξάτμισης και Ηλιοφάνειας Νοεμβρίου Επίσης για σκοπούς καλύτερου προγραμματισμού των υφιστάμενων καλλιεργειών παρατίθεται πίνακας με τα δεδομένα εξάτμισης και ηλιοφάνειας για επιλεγμένους και πάλι μετεωρολογικούς σταθμούς τα οποία αντιστοιχούν στο μήνα Νοέμβριο. 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close