Eating News , Εστιατόρια

6 τρόποι για να τονώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Η ατομική προστασία είναι πολύ σημαντική!

Δημοσιεύτηκε στις 13 Μαρτίου 2020

Η Χριστίνα Οικονομίδου Πιερίδου, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος, στο πλαίσιο όλων αυτών που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες σε σχέση με την εξάπλωση του κορωνοϊού, μοιράζεται μαζί μας μερικούς απλούς τρόπους για ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού, που θα βοηθήσουν μικρούς και μεγάλους να προστατευτούν σε ατομικό επίπεδο:

1) Βιταμίνη Δ3. Η βιταμίνη Δ3 συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και δυστυχώς είναι στα πιο χαμηλά της επίπεδα αυτήν την εποχή του χρόνου. Από έρευνες γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη Δ3 αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση μολύνσεων της αναπνευστικής οδού, όπως η βρογχίτιδα. Επίσης από μελέτη που έλαβαν μέρος 11.000 άνθρωποι φάνηκε ότι η πρόσληψη 800 IU βιταμίνης D τη μέρα μειώνει τις πιθανότητες προσβολής από αναπνευστική ίωση κατά 50%.

*** Αν η βιταμίνη Δ σας είναι χαμηλή (το πιο πιθανόν), τότε:
- οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 3.000 IU - 5.000 IU / μέρα
- τα παιδιά ηλικίας 3-10 χρονών 1.000 IU / μέρα και
- παιδιά ηλικίας 11-17 χρονών 2.000 IU / μέρα

2) Προβιοτικά. Η έρευνα των τελευταίων χρόνων μας έχει αποδείξει ότι τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Βάλτε στη διατροφή σας καθημερινά το χωριάτικο αιγοπρόβειο γιαούρτι ή κεφίρ ή λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση (fermented vegetables ή sauerkraut) ή ακόμα καλύτερα λάβετε συμπλήρωμα με διαφορετικές οικογένειες μικρο-οργανισμών. Προτιμούμε το συμπλήρωμα (φυσικά και σε συνδιασμό με τα υπόλοιπα) λόγω του ότι θέλουμε γρήγορη επίδραση στο ανοσοποιητικό.

3) Βιταμίνη C. Γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη C βοηθά να είναι πιο ήπια τα συμπτώματα και πιο σύντομη η διάρκεια των λοιμώξεων. Ενισχύστε τη διατροφή σας με 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι, βάλτε λεμόνι στα smoothies σας, καταναλώνετε ακτινίδια και μούρα. Αν η διατροφή σας δεν έχει συχνά τα πιο πάνω τότε μπορείτε να πάρετε συμπλήρωμα με περίπου 500 mg Ascorbic Acid (βιταμίνη C).

4) β-glucans - βρίσκονται στα μανιτάρια Reishi, cordyceps, Lion's Maine, Maitake, Shiitake. Οι b-glucans ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μπορείτε να τα βρείτε σε σκόνες που μπαίνουν σε ροφήματα όπως smoothies, στο κακάο και ακόμα και στον καφέ σας. Επίσης θα τα βρείτε στα φαρμακεία και ως συμπληρώματα διατροφής.

5) Βότανα για τσάι ή βάμμα: ζαμπούκος και εχινάκεα.

6) Μέλι μανούκα

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close