Δημοσιεύτηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2020
Για την κάλυψη των αναγκών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, φέτος κατασκευάστηκαν 52 δις. μάσκες εκ των οποίων ένα 3% θα καταλήξει στους ωκεανούς.
Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, πληροφορίες της οποίας έχουν αναρτηθεί στο «New York Post» αναφέρουν ότι πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια μάσκες μίας χρήσης θα καταλήξουν στους ωκεανούς φέτος, μολύνοντας το νερό με τόνους πλαστικού και θέτοντας σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή.
Η περιβαλλοντική οργάνωση OceansAsia, με έδρα το Χονγκ Χονγκ, επικαλείται μια παγκόσμια έρευνα, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι μάσκες μίας χρήσης φτιάχνονται από διάφορα στρώματα πλαστικού και είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν λόγω της σύνθεσής τους αλλά και του κινδύνου μόλυνσης και μετάδοσης».
«Αυτές οι μάσκες φτάνουν στους ωκεανούς μας όταν δεν πετιούνται σωστά, όταν τα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων είναι ανεπαρκή ή ανύπαρκτα, ή όταν τέτοια συστήματα υπερφορτώνονται λόγω του αυξημένου όγκου απορριμμάτων», προστίθεται. «Με κάθε μάσκα να ζυγίζει 3-5 γραμμάρια, η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγηθεί σε 6.800 επιπλέον τόνους πλαστικής μόλυνσης που «θα χρειαστούν περίπου 450 χρόνια μέχρι να αποσυντεθούν».
Εκτός από τις επιβλαβείς επιπτώσεις των κομματιών από μικροπλαστικό και νανοπλαστικό, τα ελαστικά κορδόνια για τα αυτιά στις μάσκες μίας χρήσεις συνιστούν ταυτόχρονα πιθανό κίνδυνο να μπλεχτούν με αυτά διάφορα είδη άγριας ζωής.
Η έρευνα παραθέτει διάφορα παραδείγματα θαλάσσιων ζώων που βρήκαν φρικτό θάνατο από μάσκες, ανάμεσά τους ένα ψάρι που βρέθηκε νεκρό από εθελοντές τον περασμένο Αύγουστο, σε παραλία του Μαϊάμι, επειδή είχε παγιδευτεί στα ελαστικά κορδόνια. Επίσης, νεκροψία σ’ έναν υποσιτισμένο πιγκουίνο που βρέθηκε νεκρός σε παραλία της Βραζιλίας τον Σεπτέμβριο διαπίστωσε μια μπλε μάσκα μίας χρήσης να έχει καταλήξει μέσα στο στομάχι του.
Η έρευνα καταλήγει προτείνει συμβουλές όπως να φοράμε μάσκες επαναχρησιμοποιούμενες, από υφάσματα που πλένονται «όταν αυτό είναι εφικτό», ενώ συστήνει να κόβουμε τα κορδόνια για τα αυτιά από τις μάσκες μίας χρήσης πριν τις πετάξουμε στα σκουπίδια.
Πηγές: nypost.com & lifo.gr
Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ.
Σχετικά
Javokhir Sindarov: Η μεγάλη επιστροφή στο Cap St Georges Hotel & Resort
Η επιστροφή του Javokhir Sindarov στο Cap St Georges Hotel & Resort έχει ιδιαίτερο συμβολισμό.
National Geographic: Οι 5 κορυφαίοι προορισμοί για ταξίδια τον Νοέμβριο
Ταξίδια τον Νοέμβριο προτείνει το National Geographic, ξεχωρίζοντας πέντε προορισμούς για ήλιο αλλά και για χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα
Χριστούγεννα στο ΚΠΙΣΝ από 29 Νοεμβρίου: Παγοδρόμιο, συναυλίες, παραστάσεις, σόου -Αλλαγή χρόνου με Καπουτζίδη
Αν θα βρεθείς Αθήνα τις ημέρες των γιορτών το Σταύρος Νιάρχος προσφέρει πολύ όμορφες γιορτινές επιλογές
Travel Tuesday: H «Black Friday» για τα αεροπορικά εισιτήρια -Πότε είναι
Σχεδιάζετε ταξίδι στο εξωτερικό; Περιμένετε την «Black Friday» για τα αεροπορικά εισιτήρια, για να πετύχετε τις καλύτερες προσφορές και απίστευτα χαμηλές τιμές
Ryanair: Αποδράσεις από €24,99 για ταξίδια μέχρι τα Χριστούγεννα
Η προσφορά «Escape the everyday» αφορά ταξίδια από 1 Νοεμβρίου έως 21 Δεκεμβρίου 2026, με κρατήσεις μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.
Νέα διπλή παγκόσμια διάκριση για διάσημο Beach Resort της Κύπρου στα LUXE Global Awards 2026
Κατέκτησε δύο βραβεία Global Winner για την πολυτελή φιλοξενία και τη βιώσιμη ανάπτυξη
5 ευρωπαϊκοί προορισμοί για ένα εναλλακτικό γιορτινό ταξίδι
Ιδανικοί προορισμοί για τα Χριστούγεννα με μαγευτική ατμόσφαιρα, υπέροχο φαγητό και παραμυθένιο στολισμό
Μαράια Κάρεϊ: Η «βασίλισσα των Χριστουγέννων» έδωσε το σύνθημα για την έναρξη της εορταστικής περιόδου με το καθιερωμένο της βίντεο
«Ήρθε η ώρα!!!!», έγραψε σε ανάρτηση που έκανε στο Instagram τα ξημερώματα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Χάλογουιν
Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές τις επόμενες ημέρες
Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 26 βαθμούς
Οι 20 νέες σειρές που έρχονται τον Νοέμβριο στο Netflix
Το φθινόπωρο συνεχίζεται με νέες προσθήκες στην τηλεοπτική ατζέντα του streamer, από punk animation μέχρι δράματα εποχής και σύγχρονα horror
Η Φιλομίνα Κανκ βάζει στο στόχαστρο το σινεμά και επιστρέφει στο Netflix
Το «Cunk on Cinema» έρχεται στις 15 Νοεμβρίου, με την Ντιάν Μόργκαν να εξερευνά την ιστορία του κινηματογράφου μέσα από αφοπλιστικά παράλογες ερωτήσεις και συνεντεύξεις γεμάτες αμηχανία.
Το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου ενισχύει το μήνυμα της πρόληψης μέσα από τη συλλογική συμμετοχή
31 εργαζόμενοι του Κέντρου, από διαφορετικές ειδικότητες και επαγγελματικούς ρόλους, μοιράστηκαν μέσα από σύντομα βίντεο τι συμβολίζει για τους ίδιους το ροζ χρώμα