News , Guide

ΠΟΥ: Ο κόσμος να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο

Δραματική πρόβλεψη από τον ΠΟΥ: Η πανδημία του νέου κορωνοϊού δεν θα είναι η τελευταία

Δημοσιεύτηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2020

Είναι επείγουσα ανάγκη ο κόσμος να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο αναφορικά με τον κορωνοϊό, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Την ίδια ώρα τα στοιχεία αναφορικά με την πανδημία είναι δραματικά, καθώς έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,7 εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε έναν χρόνο και έχει μολύνει πολλά εκατομμύρια.

«Είναι ένα σήμα συναγερμού», είπε ο Μάικλ Ράιαν, ο υπεύθυνος του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για φέτος. «Αυτή η πανδημία ήταν πολύ σκληρή. Εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε όλον τον κόσμο και έπληξε κάθε γωνιά του πλανήτη, όμως δεν είναι κατ' ανάγκη η χειρότερη», προειδοποίησε ο γιατρός.

Στη διάρκεια της καριέρας του ο Ράιαν βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλά θανατηφόρα παθογόνα. Αν και παραδέχτηκε ότι ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται πολύ εύκολα και σκοτώνει ανθρώπους, «το ποσοστό θνησιμότητας είναι σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες ασθένειες». Θεωρεί κατά συνέπεια ότι ο κόσμος θα πρέπει «να προετοιμαστεί στο μέλλον για κάτι που θα είναι ίσως ακόμη χειρότερο».

Ο συνάδελφός του και σύμβουλος στον ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ εκτίμησε ότι παρά τα επιστημονικά επιτεύγματα στον αγώνα κατά της Covid-19, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολίου σε χρόνο-ρεκόρ, ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει μελλοντικές πανδημίες.

«Βρισκόμαστε στο δεύτερο και το τρίτο κύμα του ιού αυτού και ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι και ικανοί να τα διαχειριστούμε», τόνισε, για να προσθέσει: «Μολονότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, δεν είμαστε παντελώς έτοιμοι για τη σημερινή πανδημία και, ακόμα λιγότερο, για την επόμενη».

Φόβοι για την κατάσταση που δημιουργεί ο πόλεμος στην Αιθιοπία
Κατά τη διάρκεια της της τελευταίας συνέντευξης Τύπου της χρονιάς που παραχώρησε, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την επιδεινούμενη πολιτικο-στρατιωτική κατάσταση στην Αιθιοπία, σε ένα πολύ σπάνιο και πολύ προσωπικό δημόσιο σχόλιο για τον εν εξελίξει πόλεμο στη χώρα καταγωγής του.

«Εκτός από την Covid, το 2020 ήταν εξαιρετικά δύσκολο για μένα, γιατί η χώρα μου αντιμετωπίζει δυσκολίες», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τονίζοντας ότι «ο πόλεμος, ο καταστροφικός πόλεμος» διεξάγεται στην περιοχή από την οποία κατάγεται, το Τιγκράι, στη βόρεια Αιθιοπία.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Άμπι Άχμεντ, έστειλε τον ομοσπονδιακό στρατό να επιτεθεί στις δυνάμεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF), του κόμματος που κυβερνά την περιοχή και αψηφούσε την αρχή του επί μήνες.

Οι μάχες ανάγκασαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και η πρόσβαση εκεί είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Έχω πολλά μέλη της οικογένειάς μου (στο Τιγκράι) συμπεριλαμβανομένου του μικρότερου αδερφού μου και δεν ξέρω πού βρίσκονται. Δεν έχω επικοινωνήσει μαζί τους γιατί δεν υπάρχει επικοινωνία», είπε ο γενικός διευθυντής εμφανώς συγκινημένος, σύμφωνα με όσα μεταφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Σαν να μην ήταν αρκετή η Covid, έχω και αυτόν τον προσωπικό πόνο. Ανησυχώ για τη χώρα μου. Και φυσικά ο μικρότερος αδερφός μου και τα μέλη της οικογένειάς μου είναι μέλη της κοινωνίας αυτής και ανησυχώ για όλη τη χώρα, γιατί η κατάσταση χειροτερεύει», επισήμανε στη συνέχεια.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας τον είχε κατηγορήσει στα μέσα Νοεμβρίου ότι υποστηρίζει τους αντάρτες της περιοχής του. Ο Τέντρος διετέλεσε υπουργός Υγείας από το 2005 έως το 2012 στην κυβέρνηση του Μέλες Ζενάουι, ιστορικού ηγέτη του TPLF, τότε πανίσχυρου κόμματος και κατόχου όλων των μοχλών εξουσίας στην Αντίς Αμπέμπα.

«Κάποιες αναφορές υποδηλώνουν ότι παίρνω θέση σε αυτήν την κατάσταση. Δεν είναι αλήθεια και πρέπει να πω ότι είμαι μόνο από τη μία πλευρά, αυτήν της ειρήνης», είχε απαντήσει με μήνυμα στο Twitter ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ωστόσο, ο Τέντρος θέλησε να τελειώσει τη συνέντευξη με μια πιο θετική νότα και μίλησε για τη γέννηση της εγγονής του πριν από δύο μήνες. Όπως είπε: «Αν και ανησυχώ για την εγγονή μου βλέποντας αυτές τις δύο δύσκολες καταστάσεις, την ίδια στιγμή όταν την κοιτάζω βλέπω την ελπίδα».

Σχετικά

Ατζέντα
October 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close