News , Guide

Ο Υπ. Υγείας παρουσίασε το πλάνο για τους εμβολιασμούς στην Κύπρο

Δήλωση του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του πλάνου εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19

Δημοσιεύτηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020

Το θέμα της σημερινής συνέντευξης Τύπου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο, γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία για τη συνέχεια της μεγάλης προσπάθειας. Η ανακάλυψη και παραγωγή του εμβολίου για αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι ορόσημο στην τιτάνια εκστρατεία της ανθρωπότητας να ξεπεράσει την πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση, να τερματίσει την αναστάτωση που προκαλεί σε παγκόσμια κλίμακα και να μας βοηθήσει να συνεχίσουμε τις ζωές μας, να επιστρέψουμε στις δουλειές μας, στους φίλους μας και στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Είμαστε έτοιμοι σήμερα να παρουσιάσουμε το πλάνο για τον πολυαναμενόμενο εμβολιασμό του πληθυσμού, εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου, κατά την οποία η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών οδήγησε στην αυστηροποίηση των μέτρων. Θέλω για μια ακόμη φορά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για το υψηλό αίσθημα ευθύνης της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας μας. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι κατανοώ τις ενστάσεις και να αφουγκράζομαι τις ανησυχίες των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα. Αναγνωρίζω ότι υπάρχει κούραση, αυτό ήταν αναμενόμενο μετά από τόσους μήνες παρατεταμένης αβεβαιότητας και αλλαγών. Οι περιορισμοί και τα μέτρα δεν είναι ευχάριστα για κανένα, δεν είναι στη φύση μας να ζούμε με απαγορεύσεις και αυτό κλόνισε περισσότερο από κάθε τι την ψυχολογία μας. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι μοναδικό μας κριτήριο είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Η έγκαιρη λήψη και κλιμάκωση των μέτρων μάς επέτρεψε να μην προχωρήσουμε σε 2ο καθολικό lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο και καταφέραμε να αποφύγουμε τα σκληρά μέτρα που είναι σε εφαρμογή από τις αρχές Νοεμβρίου στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία βλέπουμε να παρατείνονται μέχρι τις αρχές του ερχόμενου έτους. Σας καλώ για μια ακόμη φορά να δείξουμε σεβασμό και με υπομονή να βοηθήσουμε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, για να είναι σε θέση να συνεχίσουν να μας προσφέρουν την αναγκαία περίθαλψη.

Κυρίες και Κύριοι,

Τα μηνύματα που φτάνουν από την επιστημονική κοινότητα είναι ενθαρρυντικά. Μετά από πολλούς μήνες επίπονων προσπαθειών από την επιστημονική κοινότητα και τη βιομηχανία των φαρμάκων, φτάσαμε σήμερα, έναν χρόνο μετά την εκδήλωση της πανδημίας στην Κίνα, στο παρά πέντε της κυκλοφορίας εμβολίων κατά της νόσου COVID-19. Οι εμβολιασμοί είναι ήδη γεγονός σε κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, που δέχθηκαν τεράστιο πλήγμα από τον ιό και είχαν μεγάλες απώλειες τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και στα Συστήματα Υγείας τους. Σε λίγες εβδομάδες, και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσθέσουμε στο οπλοστάσιό μας κατά του κορωνοϊού το εμβόλιο, που θα μας βοηθήσει να χτίσουμε ανοσία στους πληθυσμούς μας και να επιστρέψουμε σε φυσιολογικές συνθήκες διαβίωσης.

Για ακόμα μια φορά, θα ήθελα να εξάρω την πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία κας Στέλλας Κυριακίδου που συνέβαλε τα μέγιστα ιδιαίτερα στις προσπάθειες των μικρών κρατών, όπως η Κύπρος, για την έγκαιρη προμήθεια των εμβολίων. Ως αγορά με πολύ μικρή διαπραγματευτική ισχύ, η Κύπρος διαχρονικά αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πρόσβασή της σε καινοτόμα φάρμακα. Με την κοινή προμήθεια των εμβολίων διασφαλίστηκε ότι και η Κύπρος θα έχει ταυτόχρονα με όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, στο ίδιο κόστος με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Όσο πιο πολύ πλησιάζουμε στην άφιξη του εμβολίου, τόσο αναπτερώνεται το ηθικό μας και γεμίζουμε αισιοδοξία ότι ο τερματισμός αυτού του μαραθωνίου είναι κοντά. Θέλω, παρόλα αυτά, να είμαι ειλικρινής: το εμβόλιο είναι η αρχή του τέλους, δεν είναι όμως το τέλος της προσπάθειας. Θα συνεχίζουμε να ζούμε εφαρμόζοντας τα απλά μέτρα ατομικής προστασίας που μας προσφέρουν μεγαλύτερη προφύλαξη, αλλά και πιο χαλαρούς περιορισμούς σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. Οι προστατευτικές μάσκες, η ατομική υγιεινή και η κοινωνική αποστασιοποίηση θα εξακολουθήσουν να είναι μέρος της ρουτίνας μας. Σίγουρα το εμβόλιο θα μας δώσει την ευχέρεια να προχωρήσουμε σταδιακά σε προσεκτική άρση πολλών απαγορεύσεων που υποχρεωθήκαμε να λάβουμε όλο αυτό το διάστημα, λόγω έλλειψης εναλλακτικών λύσεων. Ωστόσο, θα χρειάζεται ακόμα προσοχή, για να πούμε με βεβαιότητα ότι η κατάσταση επέστρεψε στην ομαλότητα.

Προτού δώσω τον λόγο στην δρα Καλακούτα για την παρουσίαση του πλάνου, θέλω να επαναλάβω ότι πρόθεσή μας παραμένει ο εμβολιασμός του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού. Από πλευράς μας, όπως θα ακούσετε στη συνέχεια, αντιμετωπίζουμε το ζήτημα του εμβολιασμού ως ύψιστο θέμα Δημόσιας Υγείας και για αυτό γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε όλοι οι Κύπριοι πολίτες που το επιθυμούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο εμβόλιο.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και δίνω τον λόγο στην κα Καλακούτα για την παρουσίαση του εμβολιαστικού πλάνου.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close