Δημοσιεύτηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020
Είναι κάποιες φορές που η κυπριακή φύση μάς εντυπωσιάζει. Και είναι και άλλες φορές που νιώθουμε τυχεροί που ζούμε σε αυτόν τον τόπο, με τις χίλιες δυο ομορφιές.
Οι φωτογραφίες, που ανήρτησε η Τατιάνα Γεωργίου στη σελίδα Τοπία της Κύπρου/Landscapes of Cyprus, απαθανατίζουν το υπέροχο μονοπάτι της φύσης "Η παλιά Βρύση" στο χωριό Γούρρι και αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το χωριό Γούρρι σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις είναι ένα γραφικό και πανέμορφο χωριό, το τρίτο μεγαλύτερο της Κύπρου σε έκταση και βρίσκεται αμέσως μετά το Καλό Χωριό.
Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Στο Γούρρι υπάρχουν επίσης και τρία ξωκλήσια, του Αγ. Μάμα, του Αγ. Δημητρίου και της Αγ. Μαρίνας, ενώ το Μουσείο του Γουρρίου στεγάζεται σε μία αποκατεστημένη κατοικία στο κέντρο του χωριού. Εκεί θα δεις πώς κάνουν αργαλειό ή αγγειοπλαστική, ψηφιδωτά, καθώς και το ζύμωμα και ψήσιμο του φρέσκου ψωμιού. Επιπλέον, στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου λειτουργεί ένα Εργαστήρι Υφαντικής, όπου φτιάχνονται διακοσμητικά κομμάτια, όπως πετσέτες, μαξιλαράκια, τραπεζομάντιλα κ.λπ. Η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας συμβάλλει στην προσπάθεια της διατήρησης της παράδοσης, με την εκπαίδευση γυναικών της κοινότητας στην κατασκευή υφαντών με αργαλειό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χωριό παράγεται μέλι από τους ντόπιους μελισσοκόμους.

Αυτό ωστόσο που πρέπει να ανακαλύψεις στο χωριό είναι το μονοπάτι της φύσης! Ακολούθησέ μας...
Το περιβάλλον του χωριού με τις απότομες βουνοπλαγιές που καταλήγουν σε απόκρημνες χαράδρες, καθώς και η άγρια ομορφιά του, καλεί τον επισκέπτη να το εξερευνήσει.
Οι φυσιολάτρεις μπορούν να περπατήσουν το μονοπάτι της φύσης, που βρίσκεται στην άκρη του χωριού που ξεκινά από την Παλιά Βρύση και καταλήγει στους καταρράχτες.
Πρόκειται για ένα ευκολοπερπάτητο μονοπάτι, μήκους 3 χλμ., το οποίο παρουσιάζει ήπιες υψομετρικές διαφοροποιήσεις.
Το μονοπάτι του Γουρρίου είναι γραμμικό. Η πρόσβαση γίνεται από τον κύριο δρόμο Λευκωσίας– Γουρρίου προς το κοιμητήριο, στην παραδοσιακή βρύση. Στο τέρμα του μονοπατιού υπάρχει φυσικός καταρράκτης.



Σχετικά
Δωρεάν είσοδος στο διάσημο υδροπάρκο για όλους τους μπαμπάδες!
Οι μπαμπάδες μπαίνουν δωρεάν στο Fasouri Watermania για τη Γιορτή του Πατέρα
Στο «μενού» βροχές, καταιγίδες και χαλάζι - Πότε αναμένεται άνοδος θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση
Coastal Urban Futures: Τριήμερη έκθεση και πρόγραμμα παράλληλων δράσεων για το μέλλον της παράκτιας ζώνης της Λάρνακας
Με προβολή ταινιών, ποδηλατική περιήγηση και ακρόαση ηχοτοπίων
Αυτές είναι οι 18 πιο καθαρές, οργανωμένες και προσβάσιμες παραλίες του Πρωταρά
Πρώτος παγκύπρια ο Δήμος Παραλιμνίου - Δερύνειας με 18 Γαλάζιες Σημαίες για το 2026
Η καλοκαιρινή Madame Figaro κυκλοφορεί με cover girl τη Βίκυ Καγιά
Ένα τεύχος γεμάτο μόδα, ομορφιά, προτάσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές και ουσιαστικές συναντήσεις.
Νέα σημαντική διάκριση για κυπριακό ξενοδοχείο
Το Louis Ledra Beach, μέλος της Elegant Collection της Louis Hotels, βραβεύεται ξανά για τις καινοτόμες κοινωνικές πρακτικές του
Ένα καλοκαίρι γεμάτο εμπειρίες στο Cap St Georges Hotel & Resort
Υπάρχουν μέρη που απλά πας για διακοπές, και υπάρχουν και μέρη που σε κάνουν να νιώθεις ότι ζεις κάτι πραγματικά ξεχωριστό
Αυτές είναι οι παραλίες της Κύπρου με Γαλάζια Σημαία για το 2026
56 παραλίες και οι 2 μαρίνες βραβεύθηκαν φέτος από σύνολο 123 περιοχών νερών κολύμβησης
Καιρός: Έρχονται βροχές και καταιγίδες το απόγευμα – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Απόψε ξεκινά το Μουντιάλ 2026: Πρεμιέρα με Μεξικό–Νότια Αφρική στο Sigma
Το Μουντιάλ 2026 κάνει πρεμιέρα και το Sigma σε βάζει στο παιχνίδι
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού: Βροχές και καταιγίδες σε ορεινά και εσωτερικό
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Ένας κορυφαίος προορισμός πολυτελούς φιλοξενίας, ακριβώς πάνω στη (φημισμένη) παραλία
Το βραβευμένο πεντάστερο resort συνδυάζει κομψότητα, σύγχρονες ανέσεις και αυθεντική κυπριακή φιλοξενία