Δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου 2020
Την εκτίμηση ότι πρέπει να γίνουν χαλαρώσεις στα ήδη υπάρχοντα μέτρα σε Λεμεσό και Πάφο, εκφράζει το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, επισημαίνοντας ότι κατά την αυριανή σύσκεψη της Επιστημονικής Ομάδας στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη, θα συζητηθεί η όλη επιδημιολογική εικόνα, όπως παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή.
Στο μεταξύ, συνέρχεται απόψε στις 1900, σε τηλεδιάσκεψη, η Επιστημονική Ομάδα για να μελετήσει την κατάσταση και να συζητήσει τι θα προτείνει στην αυριανή σύσκεψη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Ο Δρ Καραγιάννης ερωτηθείς τι αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στην σύσκεψη του Προεδρικού, ανέφερε ότι «οπωσδήποτε θα συζητηθεί η επιδημιολογική εικόνα μέχρι τώρα. Πρόθεση είναι τα μέτρα να χαλαρώσουν για την περίοδο των Χριστουγέννων ώστε να κινηθεί και η αγορά».
Διευκρίνισε ωστόσο ότι «αυτή την στιγμή η εικόνα μας δεν το επιτρέπει και είναι δύσκολο για κάτι τέτοιο να γίνει».
Τόνισε ότι ναι μεν υπάρχει σταθεροποίηση της κατάστασης, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι αν υπάρξουν χαλαρώσεις θα ανατραπούν τα δεδομένα.
«Τουλάχιστον η Πάφος δεν δικαιολογείται να έχει τα μέτρα που έχει. Η Λεμεσός μπορεί να χαλαρώσει λίγο. Οι άλλες όμως, επαρχίες είναι επίφοβες», επεσήμανε.
Θεωρώ, συνέχισε, ότι έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση λόγω του υπερβολικού αριθμού τεστ που γίνονται, τα οποία σχεδόν είναι τριπλάσια απ΄ ότι γίνονταν δυο-τρεις βδομάδες πριν και βγάζουν γύρω στα 300 θετικά περιστατικά.
«Τότε που είχαμε τα 320 κρούσματα γίνονταν 5.000 τεστ. Επομένως θεωρητικά κάνουμε πολλά περισσότερα τεστ και ανιχνεύουμε λιγότερα κρούσματα απ΄ ό,τι θα ανέμενε κανείς αν είχαμε την επιβαρυμένη κατάσταση που είχαμε πριν δυο-τρεις εβδομάδες», εξήγησε.
Ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι «πάμε σε καλό δρόμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε και να αφήσουμε τα πράγματα πάλι να χαλαρώσουν υπερβολικά. Χρειάζεται περίσκεψη αν θα γίνουν χαλαρώσεις, τι πρέπει να χαλαρώσει και σιγά σιγά να προχωρήσουμε βήμα-βήμα για να μην είναι απότομη η χαλάρωση».
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στην πρωτεύουσα, ο Καθηγητής ανέφερε ότι «η Λευκωσία έχει περισσότερο πληθυσμό και ανά αναλογία πληθυσμού οι αριθμοί είναι ικανοποιητικοί», προσθέτοντας ότι «έχουμε κάποιες αλυσίδες στη Λευκωσία που επιβαρύνουν την κατάσταση, αλλά ελπίζω τα σποραδικά, που είναι και τα επικίνδυνα να μην είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός τους».
Η κατάσταση στα γηροκομεία, τα rapid test και τα Χριστούγεννα
Την ανησυχία του εξέφρασε ο Δρ Καραγιάννης και για την κατάσταση στα γηροκομεία. «Τα γηροκομεία είναι ανησυχητικό λόγω του ότι εκεί μένουν άτομα μεγάλης ηλικίας με βεβαρυμένο κλινικό ιστορικό, επομένως είναι και επικίνδυνο να καταλήξουν, αν μολυνθούν και νοσήσουν βαριά. Και ήδη είχαμε κάποιους θανάτους από αυτή την ομάδα ατόμων. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται τακτικός εργαστηριακός έλεγχος και στο προσωπικό που εργάζεται εκεί αλλά και στους ενοίκους», σημείωσε.
Ερωτηθείς για τα rapid tests είπε ότι είναι ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα μας από την άποψη ότι δίδουν γρήγορο αποτέλεσμα και μπορείς να ελέγξεις δομές, όπως στα γηροκομεία, στρατόπεδα, σχολεία, αεροδρόμια και στα οδοφράγματα αν χρειαστεί και φαίνεται ότι από τις επαληθεύσεις που γίνονται με PCR ότι τα αποτελέσματα τους είναι εμπιστα.
«Επομένως προσφέρονται για μεγαλύτερο αριθμό τεστ καθημερινά και με την ανίχνευση περισσότερων θετικών μπορούμε να απομονώσουμε αυτά τα άτομα πιο έγκαιρα, ούτως ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού. Αν περιμέναμε τα PCR μπορεί να πάρουν 24 και 48 ώρες, ενώ με τα rapid tests σε τριάντα λεπτά έχουμε αποτέλεσμα», εξήγησε.
Σε ερώτηση τι θα πρέπει να αναμένουμε για τα Χριστούγεννα, είπε πως θα τα περάσουμε υπό συνθήκες κορωνοϊού ό,τι κι αν αυτό σημαίνει. «Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα που θα έχουμε τότε. Θα είναι κανονικά αλλά όχι με τους αριθμούς των συνευρέσεων που γνωρίζαμε στο παρελθόν. Θεωρώ ότι τα μέτρα θα πρέπει να χαλαρώσουν λίγο για να κάνουμε Χριστούγεννα, αλλά πάλι θα εξαρτάται πώς θα είναι η επιδημιολογική μας εικόνα», σημείωσε.
Τόνισε ότι πρέπει να εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας αυστηρά. «Κάποιοι εξ ανάγκης σε κάποιους χώρους τα εφαρμόζουν κι όταν φύγουν από εκείνο τον χώρο και πάνε αλλού, όπου τα πράγματα είναι πιο χαλαρά, τα ξεχνούν όλα. Δεν είναι συμπεριφορές που θα περιορίσουν την εξάπλωση. Αυτός είναι ο τρόπος που ο ιός μπαίνει στα σχολεία από τα παιδιά. Το πρωί συμπεριφέρονται σωστά και το απόγευμα εκεί που διακινούνται δεν τα τηρούν», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση πότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί ανέφερε ότι αυτό θα εξαρτηθεί με την λήψη των πρώτων δόσεων. «Αν αδειοδοτηθούν τα εμβόλια, η ζήτηση θα είναι τέτοια που εμείς ως κράτος της ΕΕ θα πάρουμε το μερίδιο που μας αναλογεί. Ελπίζω ότι αν αρχίσουμε προς το τέλος Ιανουαρίου θα είναι καλά», συμπλήρωσε.
Σχετικά
Χριστούγεννα στο ΚΠΙΣΝ από 29 Νοεμβρίου: Παγοδρόμιο, συναυλίες, παραστάσεις, σόου -Αλλαγή χρόνου με Καπουτζίδη
Αν θα βρεθείς Αθήνα τις ημέρες των γιορτών το Σταύρος Νιάρχος προσφέρει πολύ όμορφες γιορτινές επιλογές
Travel Tuesday: H «Black Friday» για τα αεροπορικά εισιτήρια -Πότε είναι
Σχεδιάζετε ταξίδι στο εξωτερικό; Περιμένετε την «Black Friday» για τα αεροπορικά εισιτήρια, για να πετύχετε τις καλύτερες προσφορές και απίστευτα χαμηλές τιμές
Ryanair: Αποδράσεις από €24,99 για ταξίδια μέχρι τα Χριστούγεννα
Η προσφορά «Escape the everyday» αφορά ταξίδια από 1 Νοεμβρίου έως 21 Δεκεμβρίου 2026, με κρατήσεις μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.
Νέα διπλή παγκόσμια διάκριση για διάσημο Beach Resort της Κύπρου στα LUXE Global Awards 2026
Κατέκτησε δύο βραβεία Global Winner για την πολυτελή φιλοξενία και τη βιώσιμη ανάπτυξη
5 ευρωπαϊκοί προορισμοί για ένα εναλλακτικό γιορτινό ταξίδι
Ιδανικοί προορισμοί για τα Χριστούγεννα με μαγευτική ατμόσφαιρα, υπέροχο φαγητό και παραμυθένιο στολισμό
Μαράια Κάρεϊ: Η «βασίλισσα των Χριστουγέννων» έδωσε το σύνθημα για την έναρξη της εορταστικής περιόδου με το καθιερωμένο της βίντεο
«Ήρθε η ώρα!!!!», έγραψε σε ανάρτηση που έκανε στο Instagram τα ξημερώματα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Χάλογουιν
Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές τις επόμενες ημέρες
Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 26 βαθμούς
Οι 20 νέες σειρές που έρχονται τον Νοέμβριο στο Netflix
Το φθινόπωρο συνεχίζεται με νέες προσθήκες στην τηλεοπτική ατζέντα του streamer, από punk animation μέχρι δράματα εποχής και σύγχρονα horror
Η Φιλομίνα Κανκ βάζει στο στόχαστρο το σινεμά και επιστρέφει στο Netflix
Το «Cunk on Cinema» έρχεται στις 15 Νοεμβρίου, με την Ντιάν Μόργκαν να εξερευνά την ιστορία του κινηματογράφου μέσα από αφοπλιστικά παράλογες ερωτήσεις και συνεντεύξεις γεμάτες αμηχανία.
Το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου ενισχύει το μήνυμα της πρόληψης μέσα από τη συλλογική συμμετοχή
31 εργαζόμενοι του Κέντρου, από διαφορετικές ειδικότητες και επαγγελματικούς ρόλους, μοιράστηκαν μέσα από σύντομα βίντεο τι συμβολίζει για τους ίδιους το ροζ χρώμα
Βροχές και καταιγίδες το Σαββατοκύριακο-Αλλάζει το σκηνικό από τη Δευτέρα
Αναλυτικά το δελτίο καιρού
Μεμονωμένες βροχές σήμερα – Στους 25 βαθμούς η θερμοκρασία
Το Σαββατοκύριακο θα παρατηρούνται κατά διαστήματα τοπικά αυξημένες νεφώσεις