Δημοσιεύτηκε στις 11 Νοεμβρίου 2020
Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,
Πριν μόλις μία εβδομάδα είχα απευθυνθεί σε όλους, επεξηγώντας τους λόγους για τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα αποφυγής αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων τα οποία η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν.
Δυστυχώς, παρά τα μέτρα που ελήφθησαν, παρά την αγωνιώδη προσπάθεια να αποφύγουμε αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, δεν έγινε κατορθωτό να περιορίσουμε την έξαρση της πανδημίας που επικίνδυνα απειλεί πλέον την υγεία, τη ζωή, το σύστημα υγείας και την οικονομία του τόπου.
Παρακολουθώντας τους επιδημιολογικούς δείκτες, θα ήθελα να αναφέρω πως για την περίοδο 28 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί 2644 νέα κρούσματα, ενώ την ίδια περίοδο 8 θάνατοι αποδίδονται στον θανατηφόρο ιό.
Από την ανάλυση των πιο πάνω δεδομένων, προκύπτει ότι από τα νέα κρούσματα, 1798 προέρχονται από τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, δηλαδή ποσοστό 68%, ενώ οι 7 από τους οχτώ θανάτους αφορούν άτομα με μόνιμη διαμονή είτε στη Λεμεσό είτε στην Πάφο.
Την ίδια ώρα, από τα 68 άτομα που σήμερα νοσηλεύονται, τα 49 προέρχονται από τις εν λόγω Επαρχίες, ένα ποσοστό δηλαδή της τάξης του 72%.
Από τα όσα έχω παραθέσει πιο πάνω, είναι ξεκάθαρο πως οι κύριες εστίες μόλυνσης και αναμετάδοσης του ιού είναι, δυστυχώς, οι Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.
Μην παραγνωρίζοντας και τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων στις υπόλοιπες των Επαρχιών, και ύστερα από σύσκεψη με την επιδημιολογική ομάδα και τους ορατούς κινδύνους μιας ανεξέλεγκτης έξαρσης της πανδημίας, το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε την λήψη περαιτέρω μέτρων, αυστηρότερων για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου αλλά και νέων μέτρων που αφορούν τις υπόλοιπες των Επαρχιών.
Θέλω, σαν ένας από σας, να σας εξομολογηθώ πως τις τελευταίες των ημερών είναι με μεγάλη αγωνία που παρακολουθώ τους κινδύνους που καταγράφονται μέσα από την επιδημιολογική εικόνα.
Την ίδια ώρα, το αίσθημα ευθύνης δεν θα επέτρεπε στην Κυβέρνηση ή τον ίδιο προσωπικά να παραμείνουμε αδιάφοροι μπροστά στους κινδύνους να χαθούν ζωές και να διαλυθούν οικογένειες.
Συμπολίτισσες και Συμπολίτες της Λεμεσού και Πάφου: Θέλω να σας βεβαιώσω πως κατανοώ απόλυτα τις αντιδράσεις και τα όποια δυσάρεστα αισθήματα που μπορεί τα περιοριστικά μέτρα να σας προκαλέσουν.
Δεν ήταν και δεν είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης να στοχοποιήσει τους πολίτες συγκεκριμένων περιφερειών.
Μπορεί σήμερα οι αποφάσεις της Κυβέρνησης να προκαλούν δυσφορία, όμως τα προστατευτικά μέτρα που παίρνουμε θα επιτρέψουν σε όλους να νιώθουν πιο ασφαλείς, αλλά, το σημαντικότερο, πως θα χαιρόμαστε τα παιδιά και τους γονείς μας και την επομένη της κρίσης.
Φίλες και Φίλοι,
Παρακολουθείτε καθημερινά τα όσα τραγικά συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Είμαι βέβαιος πως κανένας από σας δεν θα ήθελε να βιώσουμε ανάλογες συνθήκες.
Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πως είναι η ώρα της ατομικής αλλά και κοινωνικής ευθύνης του καθενός.
Θέλω να βεβαιώσω πως με το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα αντιμετωπίσουμε και τις οικονομικές επιπτώσεις που θα προκύψουν σαν αποτέλεσμα των μέτρων που λαμβάνουμε.
Πέραν των αποφάσεων για τα μέτρα που ευθύς μετά θα ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας, αύριο οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα εξαγγείλουν νέα δέσμη μέτρων στήριξης των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και άλλων επιχειρήσεων.
Φίλες και Φίλοι,
Καταλήγοντας θα ήθελα να επαναλάβω πως οι στιγμές είναι κρίσιμες. Και θα γίνουν ακόμη κρισιμότερες εάν δεν επιδείξουμε το ίδιο αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης που επιδείξαμε κατά την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας.
Η όποια πρόοδος, η όποια άρση των περιοριστικών μέτρων, ή μια νέα οπισθοδρόμηση, εξαρτάται απόλυτα από την ατομική και συλλογική ευθύνη να τηρήσουμε με ευλάβεια τα πρωτόκολλα και τους υγειονομικούς κανόνες ασφαλείας που οι επιστήμονες μας συμβουλεύουν.
Ζητώ την κατανόηση και υπομονή σας για αυτό και απευθύνω θερμή έκκληση προς όλους να σεβαστούμε τα όσα με θυσίες, πείσμα και αποφασιστικότητα έχουμε έως τώρα επιτύχει στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας.
Το αβέβαιο της επιθετικής συμπεριφοράς του ιού δεν επιτρέπει την όποια πλάνη και εφησυχασμό.
Αναφέρω τα πιο πάνω απευθυνόμενος κυρίως στη μικρή μερίδα των συμπολιτών μας που με συμπεριφορές απειθαρχίας και χαλάρωσης επιδεικνύουν έλλειψη σεβασμού προς τους συνανθρώπους μας.
Παράλληλα θέλω με έμφαση να τονίσω πως δεν πρόκειται να ανεχτούμε συμπεριφορές από επιχειρήσεις όπου παραγνωρίζοντας τα πρωτόκολλα ασφαλείας, το οικονομικό όφελος τίθεται πάνω από τις ανθρώπινες ζωές.
Φίλες και φίλοι,
Δεν έχω καμία αμφιβολία πως με την κοινωνική ευαισθησία που ως λαός επανειλημμένα έχουμε επιδείξει θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτήν τη δοκιμασία.
Σας εμπιστεύομαι, εμπιστεύομαι την ανθρωπιά σας και το υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας.
Σας ευχαριστώ. Μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι.
Σχετικά
Αναμένονται μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Η θερμοκρασία μέχρι την Κυριακή θα σημειώσει σταδιακά πτώση
Πανσέληνος Νοεμβρίου: Πότε θα φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό το «Φεγγάρι του Κάστορα»
Γιατί ονομάζεται Φεγγάρι του Κάστορα
Μια εντυπωσιακή τοιχογραφία 70 μέτρων αφηγείται την ιστορία της Χοιροκοιτίας
Μια εντυπωσιακή νέα τοιχογραφία ξεδιπλώνει την ιστορία, τις παραδόσεις και τους θρύλους της κοινότητας
Αυτές είναι οι 15 ασφαλέστερες πόλεις του κόσμου για ταξίδια το 2027
Ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Ζυρίχη, το Άμστερνταμ και το Ρέικιαβικ είναι από τις ασφαλέστερες στον κόσμο για τους ταξιδιώτες, σύμφωνα με μια νέα κατάταξη
Η μαγεία των Χριστουγέννων ζωντανεύει στο Adams Beach Hotel
Από τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου και το φιλανθρωπικό Christmas Market μέχρι τα εορταστικά δείπνα, τις μουσικές βραδιές και τις οικογενειακές δραστηριότητες, το Adams Beach Hotel ετοιμάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα για όλη την περίοδο των γιορτών
«Μικρά μωρά, μεγάλες προοπτικές»
Τα «Μωρά Θαύματα» αναδεικνύουν τη σημασία της συστηματικής παρακολούθησης των πρόωρων παιδιών
Καιρός: Πότε αναμένονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός μέχρι το Σάββατο
Διπλή επιτυχία για την Pafilia στα European Property Awards 2026–2027
Το Minthis ενισχύει τη διεθνή του αναγνώριση με το βραβείο πέντε αστέρων στην κατηγορία Best Mixed Use Development στην Κύπρο, ενώ το Elysia Blu διακρίνεται στην κατηγορία Residential Development 20+ Units
Αυτή αναδείχθηκε λέξη της χρονιάς για το 2026 σύμφωνα με το λεξικό Collins του Ηνωμένου Βασιλείου
Η λέξη της χρονιάς για το 2025 ήταν το «vibe coding», η δημιουργία μιας εφαρμογής μέσω περιγραφών σε εργαλεία AI
Το νέο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο της Λάρνακας που θα γίνει talk of the town
Με 47 δωμάτια και σχεδιασμό εμπνευσμένο από τη Μεσόγειο, το πλήρως ανακαινισμένο ibis Styles Larnaca Finikoudes Beach προσθέτει μια νέα επιλογή διαμονής στο κέντρο της πόλης.
Χειμώνας στην Ευρώπη: 10 προορισμοί που αξίζει να ανακαλύψετε
Η Ευρώπη διαθέτει μια τεράστια ποικιλία προορισμών για να επισκεφθεί κανείς τον χειμώνα, είτε αναζητά χιονισμένες αποδράσεις, είτε παραθαλάσσιες διακοπές, είτε ιστορικές περιηγήσεις
Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πέφτει η θερμοκρασία
Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό