Cine News , Κινηματογράφος

Berlinale 2020: 6 ταινίες στο Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου

Μια σειρά προβολών γερμανικού κινηματογράφου από το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις 11 Νοεμβρίου 2020

Με το Berlinale Selection 2020 το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου συνεχίζει μια σειρά ταινιών, η οποία παρουσιάζει κάθε χρόνο το φθινόπωρο μια επιλογή των καλύτερων γερμανόφωνων ταινιών του πιο καταξιωμένου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Γερμανίας – της Berlinale.

Οι προβολές δίνουν την ευκαιρία στο κυπριακό κοινό να παρακολουθήσει ταινίες που δημιουργήθηκαν στη Γερμανία και έχουν ως θέμα επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα, τα οποία γίνονται αντιληπτά  μέσω του κινηματογράφου.

Οι έξι ταινίες που επέλεξε το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου φέτος θα παρουσιαστούν σε τρεις διαφορετικές θεματικές βραδιές τα σαββατοκύριακα, καθώς και ξεχωριστά κατά τη διάρκεια της εβομάδας.

Οι ταινίες "Im Feuer“ (Στη φωτιά) και "Haus ohne Dach“ (Σπίτι δίχως στέγη) παρουσιάζουν ιστορίες για αδέρφια, τα οποία λόγω της φυγής των γονέων τους δεν μεγάλωσαν στον τόπο γέννησής τους αλλά στη Γερμανία. Η βραδιά με τις ταινίες "Futur Drei" και "Kokon" πραγματεύεται την αυτοανακάλυψη  ομοφυλόφιλων νέων καθώς και το ζήτημα των προσφύγων.

Τέλος, οι ταινίες ντοκiμαντέρ "Walchensee Forever" και "Automotive", προβάλλουν  γυναίκες που δουλεύουν σε εντελώς διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα. 

Εκτός από τα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και των Καννών, η Berlinale είναι ένα από τα πιο διάσημα ευρωπαϊκά φεστιβάλ κινηματογράφου. Με τα χρόνια, η Berlinale έχει εξελιχθεί σε ένα χώρο διαπολιτισμικών συναντήσεων αλλά και σε μια πλατφόρμα που εμπνέει την κριτική κινηματογραφική ενασχόληση πάνω σε κοινωνικά ζητήματα. Επίσης, φέτος στην 70η επέτειό της, η Berlinale έχει αναπτυχθεί περαιτέρω στον τομέα της διαφορετικότητας και της ισότητας. Αξίζει να αναφερθεί, ότι ήταν το πρώτο φεστιβάλ ταινιών που εισήγαγε ουδέτερα ως προς το φύλο βραβεία ενώ η στελέχωση της διεύθυνσης είναι βασισμένη στην ισοτιμία. 

Το Berlinale Selection 2020 διοργανώνεται στα πλαίσια των Εβδομάδων Γερμανικής Γλώσσας 2020. 

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Στη φωτιά (Im Feuer)
Κοινωνική // 93 λεπτά // 2020 // Σκηνοθεσία: Δάφνη Χαριζάνη // Γερμανικά, Αγγλικά, Κουρδικά, με αγγλικούς υπότιτλους

Η Rojda είναι μια νεαρή στρατιώτης του Ομοσπονδιακού Στρατού με κουρδικές και ιρακινές ρίζες που ζει στη Γερμανία από την παιδική της ηλικία. Ψάχνει τη μητέρα της Ferhat σε έναν ελληνικό καταυλισμό προσφύγων για να την φέρει στη Γερμανία. Όταν τελικά βρίσκουν η μία την άλλη μετά από πολύ καιρό, η χαρά είναι μεγάλη, όμως η Rojda πρέπει να μάθει ότι η αδερφή της Dilan βρίσκεται ακόμα στο Ιράκ. Όταν τελικά η Rojda καταφέρνει να μιλήσει τηλεφωνικώς στην αδερφή της, αυτή της διηγείται  για τις Κούρδισσες μαχήτριες. Η Rojda αποφασίζει να πάρει μετάθεση  στο Ερμπίλ του Ιράκ προκειμένου να βρει την αδερφή της. Μόλις φτάνει στο Ιράκ, κερδίζει αμέσως την εμπιστοσύνη των μαχητριών, αλλά όσο ψάχνει για την αδερφή της, τόσο περισσότερο εκτίθεται ανάμεσα στα μέτωπα.

Σπίτι δίχως στέγη (Haus ohne Dach)
Κοινωνική // 117 Λεπτά // 2016 // Σκηνοθεσία: Soleen Yusef // Γερμανικά και Κουρδικά, με αγγλικούς υπότιτλους
Διακρίσεις: Γερμανικό Βραβείο First Steps για νεαρά ταλέντα, New German Cinema Award, Special Jury Award στο Montréal World Film Fest.

Τρία αδέρφια γεννημένα στο Κουρδιστάν αλλά μεγαλωμένα στη Στουτγκάρδη επιστρέφουν στη γενέτειρά τους, για να εκπληρώσουν την τελευταία επιθυμία της νεκρής μητέρας τους. Αυτή ήθελε να θαφτεί στο χωριό της, δίπλα στον σύζυγό της, ο οποίος σκοτώθηκε κατα τη διάρκεια του πολέμου ενάντια στο καθεστώς του Σαντάμ. Οι συγγενείς στο Κουρδιστάν είναι εναντίον. Τα αδέρφια, που τσακώθηκαν μεταξύ τους, κλέβουν το φέρετρο και κυνηγημένοι απο τους θυμωμένους συγγενείς τους, ξεκινούν ένα δύσκολο ταξίδι με ένα ημιφορτηγό δια μέσου μιας χώρας, στην οποία ο στρατός αγωνίζεται εναντίον των τρομοκρατών της ISIS.

No hard feelings (Futur drei)
Coming-of-Age // 92 Λεπτά // 2020 // Σκηνοθεσία: Faraz Shariat // Γερμανικά και Φαρσί με αγγλικούς υπότιτλους
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών –Προβολή με δική σας ευθύνη. Περιέχει σκηνές σεξουαλικής φύσεως.
Διακρίσεις: Γερμανικό Βραβείο Καλύτερου Νεοεμφανιζόμενου Ηθοποιού 2020, Βραβείο First Steps 2019, Καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους & Καλύτερο σύνολο και Καλύτερη πρώτη ταινία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2020,Βραβείο Teddy Καλύτερης Ταινίας, Teddy Readers' Award Bραβείο Kαλύτερου Σεναρίου στο Outfest Los Angeles 2020.

Ψηλόμεσο παντελόνι, στενό μπλουζάκι, κοντά, ξανθά μαλλιά. Ο Parvis, γιος Ιρανών γονέων, διαμένει στη σοφίτα του πατρικού σπιτιού του σε ένα ήσυχο καινούργιο συγκρότημα κατοικιών στην Κάτω Σαξονία για να δοκιμάσει ένα στιλ ζωής αποτελούμενο από ραντεβού για σεξ και ρέιβ πάρτι. Μετά από μια κλοπή σε ένα κατάστημα, ο Parvis πρέπει να πάει σε ένα καταφύγιο προσφύγων για να ολοκληρώσει τις ώρες κοινωνικής εργασίας που του δόθηκαν. Εκεί ερωτεύεται τον Amon, ο οποίος εγκατέλειψε το Ιράν μαζί με την αδερφή του Banafshe Arezu. Οι τρεις τους βιώνουν ένα  γεμάτο κεφάτες νύχτες καλοκαίρι, το οποίο βασίζεται στη συνειδητοποίησή τους πώς και οι τρείς για τους δικούς τους ξεχωριστούς λόγους δεν νιώθουν στη Γερμανία σαν στο «σπίτι τους».

Cocoon (Kokon)
Coming-of-Age // 95 Λεπτά // 2020 // Σκηνοθεσία: Leonie Krippendorff //Γερμανικά με αγγλικούς υπότιτλους
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Διακρίσεις: Σενάριο υποψήφιο για Berlinale Talents Script Station 2018.

Το Kreuzberg του Βερολίνου είναι ο μικρόκοσμός της. Η Νόρα, η σιωπηλή παρατηρήτρια, είναι πανταχού παρούσα:  πάρτι, σχολείο, ανοικτή πισίνα, στέγη του σπιτιού, διαμέρισμα. Παρά τις αντιστάσεις της μεγάλης αδερφής της και των φίλων της, η Νόρα κινείται γύρω από τα ίδια συγκροτήματα σπιτιών και συλλέγει εντυπώσεις που φανερώνονται  στο καλοκαιρινό φως. Κορίτσια που θέλουν να είναι λεπτά και όμορφα. Αγόρια που λένε αερολογίες - μερικές φορές ερωτευμένα, συχνά προκλητικά. Ενοχλητικές κάμερες κινητών τηλεφώνων και λεπτοκαμωμένους έφηβους. Όμως η Νόρα έχει τη δική της άποψη για τον κόσμο και όταν γνωρίζει την Ρόμυ ξέρει το  γιατί.  Τώρα διαχέεται μουσική στον αέρα, το σώμα της Νόρα αλλάζει και οι κάμπιες ετοιμάζουν τα κουκούλια τους.

Automotive
Ντοκιμαντέρ // 80 Λεπτά // 2020 // Σκηνοθεσία: Jonas Heldt // Γερμανικά, Τουρκικά, Αγγλικά και Ουγγρικά με αγγλικούς υπότιτλους
Διακρίσεις: Υποψήφιο για το Βραβείο Ντοκιμαντέρ Berlinale 2020

Ποια είναι η αξία της εργασίας κατά την περίοδο της ψηφιακής επανάστασης; Στο Ingolstadt, η εικοσάχρονη Sedanur τοποθετεί όλη τη νύχτα στον ιμάντα ανταλλακτικά αυτοκινήτων για τα ρομπότ. Οι καιροί είναι δύσκολοι για εποχιακούς εργάτες αφούη Audi θα καταργήσει το ένα δέκατο των θέσεων εργασίας.. Με τον ερχομό  της κρίσης της Diesel, η Sedanur ήταν μια από τις πρώτες που έχασε τη δουλειά της. Ταυτόχρονα, η τριαντατριάχρονη Eva, σύμβουλος επιχείρησης  της Audi, αναζητά εμπειρογνώμονες για τον αυτοματισμό της εργασίας στον τομέα του εφοδιασμού. Η Εύα γνωρίζει ότι μια μέρα και η δική της δουλειά θα αντικατασταθεί από αλγόριθμους. Αλλά μέχρι τότε σχεδιάζει να ζει με τη φίλη της στην Καραϊβική και δεν θα χρειάζεται πλέον να εργάζεται. Δύο άνισες εκπρόσωποι μιας γενιάς, μέσα στην οποία ο καθένας / η καθεμία από εμάς αργά ή γρήγορα θα ενταχθεί. Η εργασία ως βασικό θεμέλιο της ζωής δεν θα είναι ούτε σίγουρη ούτε θα δημιουργεί αναγκαστικά ταυτότητα στον καθένα μας.

Walchensee forever
Ντοκιμαντέρ // 110 Λεπτά // 2020 // Σκηνοθεσία: Janna Ji Wonders // Γερμανικά με αγγλικούς υπότιτλους
Διακρίσεις: Βαυαρικό Βραβείο Κινηματογράφου 2020 για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ.

Η σκηνοθέτης Janna Ji Wonders αφηγείται την ιστορία των γυναικών στην οικογένειά της για πάνω από έναν αιώνα. Το συνδετικό στοιχείο και ο σιωπηλός χρονογράφος είναι η Βαυαρική Walchensee, όπου η οικογένεια άνοιξε ένα εκδρομικό καφέ το 1920, το οποίο εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα. Η επιβλητική ιδρυτής Άπα κληροδοτεί την εταιρεία στην πρωτότοκη κόρη της Νόρμα, η οποία την διευθύνει εξαιρετικά μέχρι να φτάσει σε μεγάλη ηλικία. Οι κόρες της Νόρμα, Άννα και Φράουκε, φεύγουν από την λίμνη. Θέλουν να ελευθερωθούν και να ταξιδέψουν στον κόσμο ως μουσικοί. Αλλά επιστρέφουν και ζουν σε μια κοινότητα γύρω από τον Rainer Langhans. Η Φράουκε, που λαχταρά μια μεγάλη αγάπη, πεθαίνει με μυστηριώδη τρόπο και γίνεται αιτία μεγάλου πένθους. Η δυναμική Άννα μετακομίζει στις ΗΠΑ, όπου αποκτά απρογραμμάτιστα  μια κόρη. Οι  σκιές του παρελθόντος φωνάζουν όμως την Άννα και την κόρη της Γιάννα να επιστρέψουν στην Walchensee, όπου η γιαγιά Νόρμα γίνεται πλέον σημαντικό στήριγμα για την εγγονή.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ:

14.11.2020
17:00    Στη φωτιά (Im Feuer) (93')
19:00    Σπίτι δίχως στέγη (Haus ohne Dach) (117')

15.11.2020  
17:00    No hard feelings (Futur drei) (92')
19:00    Cocoon (Kokon) (95')

16.11.2020
19:00    Automotive (80') 

17.11.2020
19:00    Walchensee forever (110')

18.11.2020
19:00   Σπίτι δίχως στέγη (Haus ohne Dach) (117')

19.11.2020
19:00   Στη φωτιά (Im Feuer) (93')

20.11.2020
19:00   Cocoon (Kokon) (95') 

21.11.2020      
19:00   No fard feelings (Futur drei) (92') 

22.11.2020
17:00   Automotive (80')
19:00   Walchensee forever (110')


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ: 14 – 22 Νοεμβρίου 2020
ΤΟΠΟΣ: Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου, Λεωφ. Μάρκου Δράκου 21, 1102 Λευκωσία  
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Ελεύθερη είσοδος, χωρίς κρατήσεις. Οι θέσεις παραχωρούνται με σειρά προτεραιότητας.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: +357 22 674606, kultur-nikosia@goethe.de, www.goethe.de/kypros/berlinaleselection
 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close