News , Guide

Μάλλον έρχεται κέρφιου και περιορισμός συναθροίσεων

Όλα όσα δήλωσε στο ΚΥΠΕτο μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης

Δημοσιεύτηκε στις 03 Νοεμβρίου 2020

Οι τριψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα θα συνεχίσουν να υπάρχουν με επιδείνωση τον Χειμώνα και με πιο αυξητικούς ρυθμούς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κατάσταση προς το παρόν είναι υπό έλεγχο, αν και βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Όσον αφορά τα 37 θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν στο Σωκράτειο Μέλαθρον Ευγηρίας στην Λεμεσό, είπε ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωών που θεωρείται πλέον αναπόφευκτο.

«Φαίνεται ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε αρκετά κρούσματα και τις επόμενες ημέρες διότι ενόσω παραμένουν τόσα υψηλά σε τριψήφιους αριθμούς κρούσματα και μάλιστα πολύ κοντά στο 200, αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων πλέον στην κοινότητα και η πιθανότητα να μεταδοθεί ο ιός και σε άλλες δραστηριότητες εκτός από εκείνες που έχει πλήξει μέχρι τώρα είναι αυξημένος», σημείωσε.

Δυστυχώς, συνέχισε, είδαμε τον ιό να εισέρχεται και σε δομές για ηλικιωμένα άτομα που δεν είναι ότι το καλύτερο δεδομένου ότι στο προηγούμενο κύμα στην Ευρώπη, εκείνοι που κατέληξαν σε σημαντικό αριθμό ατόμων ήταν όσοι έμεναν σε γηροκομεία.

Ερωτηθείς αν θα έχουμε μεγάλες απώλειες ζωών από το συγκεκριμένο γεροκομείο, ο Δρ Καραγιάννης είπε «το απευχόμαστε αλλά νομίζω αυτό είναι αναπόφευκτο».

Διατύπωσε την θέση ότι οι επισκέψεις σε γηροκομεία πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο. «Οι επισκέπτες στα γηροκομεία πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προπάντων αν ασχολούνται με κάτι που ίσως τους θέτει σε κίνδυνο να μολυνθούν. Δεν είναι ανάγκη να πηγαίνουν τόσο συχνά στο γηροκομείο. Στα νέα μέτρα που θα ληφθούν, αναμένω ότι θα περιοριστούν οι επισκέψεις. Θα ήταν καλό ακόμη και το προσωπικό που εργάζεται στα γηροκομεία να περιορίσει τις διακινήσεις του γιατί μπορεί να πάρει τον ιό σε αυτές τις υποδομές», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν θα περιοριστούν τα κρούσματα, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα μέτρα που έχουν εισαχθεί πριν από δέκα ημέρες θα βοηθήσουν να περιοριστεί ο αριθμός των μεταδόσεων. Σημείωσε ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη η εικόνα και ότι γίνεται ανάλυση των δεδομένων, αν έχουν βοηθήσει τα μέτρα που έχουν επιβληθεί, κάτι που θα διαφανεί στις επόμενες ημέρες.

«Θα πρέπει να δούμε και τι θα αποφασιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη για να περιοριστεί περαιτέρω η μετάδοση. Θεωρώ ότι τα μέτρα θα είναι τέτοια για να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τον συγχρωτισμό ατόμων. Ίσως να υπάρξει κάτι για τους εργασιακούς χώρους, ίσως οι διακινήσεις τα βράδια να απαγορεύονται καθώς επίσης και το κλείσιμο των χώρων εστίασης, όπως συμβαίνει στη Λεμεσό και την Πάφο αυτή την στιγμή. Δεν γνωρίζω κατά πόσον θα μπουν επιπλέον μέτρα σε Λεμεσό και Πάφο. Η Λεμεσός αυτή την στιγμή έχει πάρα πολλά κρούσματα, πολύ περισσότερα από όλες τις επαρχίες», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν είναι υπό έλεγχο η κατάσταση, ο Δρ Καραγιάννης είπε πως «θεωρώ ότι είναι υπό έλεγχο η κατάσταση αν όλοι συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγματα είναι οριακά. Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα και περιορίσουμε τις διακινήσεις για κάποιο χρονικό διάστημα, ένα δεκαπενθήμερο ακόμα, ίσως να κατορθώσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση. Δυστυχώς έχει πολλούς ακόμη που συμπεριφέρονται ωσάν να μη συμβαίνει τίποτα».

Σε άλλη ερώτηση τι θα γίνει τον Χειμώνα, ο Καθηγητής Καραγιάννης ανέφερε πως «εάν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό των κρουσμάτων ημερησίως, φυσικά και θα έχουμε περισσότερα κρούσματα, διότι εξ ανάγκης θα μπούμε σε κλειστούς χώρους, τουλάχιστον σε βροχερές ή κρύες ημέρες» κάτι που, όπως είπε, ευνοεί την μετάδοση του ιού.

Σε σχέση με τα εμβόλια πάνω στα οποία εργάζονται οι επιστήμονες, είπε πως εξακολουθούμε να αναμένουμε τα αποτελέσματα των μελετών της φάσης 3. «Αυτό της Astra Zeneca από ό,τι έχω πληροφορηθεί φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικό σε ηλικίες πέραν των 55 χρόνων και σε ευάλωτες ομάδες, κάτι που είναι ενθαρρυντικό.

Εξακολουθούν να γίνονται μελέτες με διάφορα άλλα εμβόλια στην φάση 1 και 2. Επομένως αυτά θα καθυστερήσουν αρκετά. Αυτά που είναι σε μελέτες φάσης 3, ελπίζω να έχουμε τα αποτελέσματα δημοσιευμένα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά ώστε να ξέρουμε αν είναι αποτελεσματικά. Το μεγάλο ζητούμενο όμως, είναι να πάρουν άδεια κυκλοφορίας από τις πιστοποιητικές αρχές», συμπλήρωσε.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close