News , Guide

Εικόνες από το Lockdown στη Θεσσαλονίκη

Άδειασαν οι δρόμοι

Δημοσιεύτηκε στις 03 Νοεμβρίου 2020

Ερημιά επικρατεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη, πρώτη μέρα του lockdown που έφερε η έξαρση των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα. Οι δρόμοι δεν θυμίζουν σε τίποτα τις γνώριμες εικόνες της πολύβουης πόλης, καθώς από τα ξημερώματα επέστρεψε στην καθημερινότητα των πολιτών ο αριθμός «13033» και η αποστολή SMS για τις μετακινήσεις.

Από σήμερα (3/11) και για 14 ημέρες οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο μήνυμα ή με βεβαίωση εργοδότη, ενώ απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού. Ανοιχτά παραμένουν τα ξενοδοχεία, η βιομηχανία καθώς και οι σχολικές μονάδες, εκτός των λυκείων, όπου είναι υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση.

Προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα μέτρα από τους πολίτες και τους επιχειρηματίες, η ΕΛ.ΑΣ. αλλά και η Δημοτική Αστυνομία θα διενεργούν συνεχείς ελέγχους, σε 24ωρη βάση.

Στους παραβάτες θα επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 150 ευρώ και θα αφορούν είτε τις άσκοπες μετακινήσεις, είτε τη μη χρήση μάσκας ή γενικότερα τη μη συμμόρφωση με τα νέα μέτρα.

«Πριν από 9 μήνες που επιβλήθηκαν τα πρώτα μέτρα, ο κόσμος πειθάρχησε αντιμετωπίζοντας το άγνωστο, χωρίς καμία ενημέρωση και πετύχαμε να ανταποκριθούμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας και να περιορίσουμε τον κορονοϊό. Εννέα μήνες αργότερα κι ενώ υπάρχει μεγάλη πληροφόρηση για το τι αντιμετωπίζουμε, δυστυχώς, η Θεσσαλονίκη κατάφερε να ξαναμπεί σε lockdown, έστω και με αυτή τη μορφή. Κάτι τέτοιο έπρεπε να αποφευχθεί, δυστυχώς όμως μια ισχνή μειοψηφία μας οδήγησε εδώ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, αρμόδιος για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας Δημήτρης Δαγκλής.

Η Δημοτική Αστυνομία, πέρα από τη συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., διενεργεί ελέγχους στην πόλη και με κλιμάκια της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση του lockdown. Ωστόσο, εξαιτίας και της βροχής που πέφτει από νωρίς σήμερα στη Θεσσαλονίκη, η κυκλοφορία τις πρώτες ώρες χαρακτηρίζονταν από τους αρμόδιους υποτονική.

Όσον αφορά τα σχολεία και τη μεταφορά των μαθητών, η εικόνα που αποτυπώθηκε από τη σημερινή πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων είναι πως ένας γονιός μεταφέρει το παιδί στο σχολικό συγκρότημα και παραλαμβάνει τις σχετικές βεβαιώσεις για τις μετακινήσεις από τους διευθυντές, όπως ανέφερε το σχετικό ΦΕΚ.

Τι ισχύει με τις μετακινήσεις
Από τις 5 το πρωί έως 9 το βράδυ επιτρέπονται οι μετακινήσεις ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους:

  • Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS- Επιλογή 1]
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS- Επιλογή 2]
  • Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS- Επιλογή 3]
  • Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη.
  • Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS- Επιλογή 4]
  • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS- Επιλογή 5]
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του 1,5 μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS- Επιλογή 6]
  • Από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί επιτρέπονται οι μετακινήσεις ΜΟΝΟ για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS- Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS- Επιλογή 6].

Η μετάβαση ανήλικων από και προς τις σχολικές μονάδες επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS- Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr/

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close