Δημοσιεύτηκε στις 23 Οκτωβρίου 2020
Στον Ακάμα, στο Ακρωτήρι, στο Τρόοδος, καθώς και στο βόρειο μέρος του νησιού μας, βρίσκεται αυτή την περίοδο σε πλήρη άνθιση το «Σπειρανθές το σπειροδειδές», το μοναδικό είδος ορχιδέας που αρχίζει να ανθίζει μέσα στο Φθινόπωρο και, σε κάποιες περιπτώσεις, συνεχίζει να ανθοφορεί μέχρι και τον Δεκέμβριο. Η κυπριακή ύπαιθρος, λοιπόν, φιλοξενεί αυτή τη μοναδική ορχιδέα, το είδος Spiranthes spiralis (Σπειρανθές το σπειροειδές), την οποία «συστήνει» για γνωριμία αυτό τον μήνα το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
Το επιστημονικό όνομα του γένους προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις σπείρα και άνθος, λόγω της σπειροειδούς διάταξης της ταξιανθίας του φυτού. Το γένος Spiranthes περιλαμβάνει περίπου πενήντα είδη σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ το είδος Spiranthes spiralisείναι ο μόνος εκπρόσωπος του γένους στην Κύπρο. Είναι ιθαγενές φυτό της Κύπρου που απαντά κυρίως σε δάση τραχείας πεύκης, συνήθως σε χορταριασμένες θέσεις, σε ψηλούς θαμνώνες και φρύγανα, σε υψόμετρο μέχρι 500 μέτρα. Επίσης, η ορχιδέα Spiranthes spiralis εξαπλώνεται σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία.
Από Σεπτέμβρη ως Νοέμβρη η άνθησή της
Πρόκειται για πολυετή κονδυλώδη πόα, με βλαστό που φτάνει τα 10-25 εκατοστά και είναι καλυμμένος με άσπρες αδενώδεις τρίχες. Τα φύλλα του φυτού είναι παράριζα, ωοειδή μέχρι ωοειδή-ελλειψοειδή, με τρεις έως πέντε νευρώσεις. Τα άνθη του είναι μικρά, σπειροειδώς διατεταγμένα σε στάχυ, με άσπρο ή ασπροπράσινο χρώμα. Στο υπόγειο τμήμα του φέρει δύο έως τέσσερις ωοειδείς κονδύλους, οι οποίοι χρειάζονται αρκετά χρόνια (περίπου 7) για να σχηματιστούν πλήρως. Ανθίζει από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο και κάποτε μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Το είδος έχει ευρεία εξάπλωση στις χερσονήσους Ακάμα και Ακρωτηρίου, στους νότιους πρόποδες της οροσειράς Τροόδους, καθώς και στο βόρειο μέρος του νησιού. Ο συνολικός πληθυσμός του είδους είναι σχετικά μεγάλος και δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερες απειλές.
Γνωρίστε από κοντά το «Σπειρανθές το σπειροειδές»
Αν θέλετε να ανακαλύψετε το «Σπειρανθές το σπειροειδές» μέσα στο φυσικό του περιβάλλον και να το γνωρίσετε από κοντά, επισκεφτείτε μονοπάτια της φύσης στην περιοχή του Ακάμα. Τα μονοπάτια μελέτης της φύσης αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές υποδομές υπαίθριας και δασικής αναψυχής στην Κύπρο. Το Τμήμα Δασών έχει αναπτύξει ένα μεγάλο αριθμό μονοπατιών μέσα στα κρατικά δάση (65 μονοπάτια με συνολικό μήκος 315,6 χιλιόμετρα), τα οποία προσφέρουν ευκαιρίες άμεσης επαφής και γνωριμίας με την κυπριακή φύση, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα την ανάγκη για ασφαλή άσκηση και φυσική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για τον κατάλογο των μονοπατιών που βρίσκονται μέσα στα κρατικά δάση πατήστε εδώ.
Σχετικά
Βροχές και καταιγίδες (και) σήμερα - Ποιες περιοχές είναι στο επίκεντρο
Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή με ορατό το ενδεχόμενο βροχών και καταιγίδων.
Πέθανε η Μαργαρίτα Παπανδρέου σε ηλικία 103 ετών
Ήταν συγγραφέας και η δεύτερη σύζυγος του τέως πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ανδρέα Παπανδρέου Πέθανε η Μαργαρίτα Παπανδρέου, σε ηλικία 103 ετών
Αυτά είναι τα 9 αυθεντικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά της Κύπρου, που θα λειτουργήσουν φέτος
Η περίοδος λειτουργίας των Χριστουγεννιάτικων Χωριών είναι από τις 21 Νοεμβρίου 2026 μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2027
«Πράσινο φως» για το νέο glamping στην Πάφο
Το glamping έρχεται να προσθέσει μια διαφορετική επιλογή διαμονής στην περιοχή του Ακάμα, με έμφαση στη φύση και την εμπειρία
Ισχυρές καταιγίδες, άνεμοι και... χαλάζι - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Ανακοινώθηκαν τα 50 καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου – Ποιο αθηναϊκό ξεχώρισε στη λίστα
Η Μπανγκόκ, το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν από τέσσερα ξενοδοχεία στη λίστα. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από το Four Seasons Astir Palace Athens, στη θέση 27
Έντονη καιρική μεταβολή απόψε - Ποιες περιοχές θα πληγούν έντονα (video)
Κίτρινη προειδοποίηση 20 ωρών – Έρχονται καταιγίδες και άνεμοι 8 μποφόρ
Νωρίτερα φέτος η αλλαγή ώρας: Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω
Πλησιάζει η αλλαγή της ώρας που θα σημάνει την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Ποια Κυριακή θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω
Μια ελληνική γειτονιά στις πιο κουλ του κόσμου για το 2026
Τις πιο κουλ γειτονιές του κόσμου για το 2026 ανακοίνωσε το Time Out. Ποια ελληνική γειτονιά κατέκτησε την 3η θέση
Η πόλη που μυρίζει Χριστούγεννα από τον Σεπτέμβριο
Στην Εστέπα της Ισπανίας 18 εργαστήρια ετοιμάζουν περίπου 20.000 τόνους γλυκισμάτων μέχρι τον Δεκέμβριο και αποφέρουν έσοδα 80 εκατ. ευρώ
Άστατος καιρός με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι – Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Βαρομετρικό χαμηλό «χτυπάει» αύριο την Κύπρο – Έρχονται τα πρωτοβρόχια
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού