Δημοσιεύτηκε στις 22 Οκτωβρίου 2020
Δύο από τα πιο σημαντικά μέτρα δημόσιας υγείας για την μείωση των ασθενειών στο ελάχιστο είναι σχεδόν αδύνατο να τηρηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις:
Πρώτον, είναι δύσκολο να φάτε ή να πιείτε ενώ φοράτε μάσκα προσώπου
Δεύτερον, η κοινωνική απόσταση είναι δύσκολη σε στενούς χώρους που συνήθως γεμίζουν από κόσμο, με τραπέζια και καρέκλες σχετικά κοντά και τους υπαλλήλους να περνούν ανάμεσα σε αυτά σε ακόμα μικρότερη απόσταση.
Οπότε, τι πρέπει να προσέχετε και πώς μπορείτε τόσο εσείς, όσο και ο ιδιοκτήτης να μειώσετε τον κίνδυνο;
Πόσο μακριά πρέπει να είναι τα τραπέζια και τα σκαμπό;
Προτού αποφασίσετε να κάτσετε σε ένα μαγαζί, ρίξτε πρώτα μια ματιά και δείτε αν οι καρέκλες απέχουν τουλάχιστον 2 μέτρα από το ένα τραπέζι στο άλλο. Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί τα καθαυτά τραπέζια να απέχουν τόσο μεταξύ τους, αλλά η καρέκλα σας να είναι 2 μέτρα από την άλλη καρέκλα στο άλλο τραπέζι.
Αν δείτε ότι δεν υπάρχει τέτοιος χώρος, είναι καλύτερα να το ζητήσετε. Ο κανόνας των 2 μέτρων δεν είναι τυχαίος. Βασίζεται σε έρευνες σχετικά με την απόσταση που τα σταγονίδια από το στόμα (καθώς μιλάμε, βήχουμε ή φτερνιζόμαστε) μπορούν να διανύσουν και να εξαπλώσουν ιούς του αναπνευστικού συστήματος.
Επίσης, εάν υπάρχει ανεμιστήρας ή ρεύμα αέρα σε κλειστό χώρο, όπως σε μια καφετέρια, ένα εστιατόριο, ή ένα μπαρ, αυτά τα σωματίδια ταξιδεύουν πολύ πιο μακριά. Αυτό αποδείχτηκε σε έρευνα για την μόλυνση πολλών ανθρώπων σε εστιατόριο της Κίνας, παρά το γεγονός ότι τηρήθηκε η απόσταση των 2 μέτρων.
Αρκεί μόνο το να φορούν μάσκες οι υπάλληλοι;
Εάν οι σερβιτόροι φορούν μάσκες, αυτό παρέχει ένα επίπεδο προστασίας, αλλά οι πελάτες που τρώνε και μιλούν θα μπορούσαν να εξαπλώσουν τον ιό.
Ένας τρόπος για τον μετριασμό αυτού του κινδύνου, τουλάχιστον από την άποψη της δημόσιας υγείας, είναι τα τραπεζάκια να περιβάλλονται από προστατευτικά πλεξιγκλάς. Καλό είναι επίσης το κάθε τραπέζι να το εξυπηρετεί ένας και μόνο σερβιτόρος, ο οποίος πρέπει να φοράει μάσκα και όχι προστατευτική ασπίδα, διότι έχει αποδειχτεί ότι αυτές ΔΕΝ προστατεύουν. Ειδικά εκείνες που μετά βίας καλύπτουν το στόμα!
Πρέπει να ζητήσω μαχαιροπίρουνα μίας χρήσης και να απολυμάνω τα πάντα στο τραπέζι;
Το τακτικό πλύσιμο πιάτων, ποτηριών και σκευών και η πλύση των τραπεζομάντηλων εξαφανίζουν τον ιό. Θα πρέπει όμως να γίνονται πολύ συχνά και σε υψηλές θερμοκρασίες πλύσης. Οπότε, όχι δεν υπάρχει ανάγκη για αντικείμενα μιας χρήσης στο τραπέζι.
Το κάθε τραπέζι πρέπει επίσης να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται μεταξύ χρήσεων (από όταν σηκώνεται μια παρέα για να κάτσει η επόμενη). Αν πάτε να καθίσετε και δεν έχει καθαριστεί το τραπέζι σας, ζητήστε το από τους υπαλλήλους.
Τα μενού είναι λίγο πιο προβληματικά, ανάλογα με το υλικό. Τα πλαστικά μενού θα μπορούσαν να απολυμανθούν. Τα μενού μιας χρήσης είναι ιδανικά. Θυμηθείτε, ακόμα κι αν κάποιος αγγίζει μια επιφάνεια που έχει μολυσματικό ιό, αρκεί απλά να μην αγγίζει το στόμα, την μύτη ή τα μάτια του, και θα είναι ασφαλής. Έτσι, σε περίπτωση αμφιβολίας, απολυμάνετε τα χέρια σας με υγρό χεριών αφότου ακουμπήσετε το μενού ή τα μπράτσα της καρέκλας.
Γίνεται να κολλήσω τον ιό από το φαγητό της κουζίνας;
Ο κίνδυνος μόλυνσης από τα τρόφιμα είναι μηδαμινός.
Ο κορονοϊός είναι αναπνευστικός ιός, του οποίου ο πρωταρχικός τρόπος μόλυνσης είναι η πρόσβαση στην άνω ή κάτω αναπνευστική οδό μέσω σταγονιδίων ή αερολυμάτων που εισέρχονται στο στόμα, την μύτη ή τα μάτια σας. Πρέπει να εισέλθει στην αναπνευστική οδό για να προκαλέσει μόλυνση και δεν μπορεί να το κάνει μέσω του στομάχου ή του εντερικού σωλήνα.
Με πληροφορίες από www.to10.gr
Σχετικά
Επαναπιστοποίηση ISO 50001 για το σύνολο των εγκαταστάσεων της Lidl Κύπρου
Η εταιρεία ενδυναμώνει σταθερά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα με στόχο τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση
TUS Airways: Οι νέοι, υπέροχοι προορισμοί που θα μας ταξιδέψει
Η TUS Airways ανακοίνωσε την περαιτέρω ενίσχυση του στόλου της με την προσθήκη ακόμη ενός αεροσκάφους Airbus A320, το οποίο αφίχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας
Αυτό είναι το νέο ξενοδοχείο-κόσμημα της Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean
Η Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean εδραιώνει την παρουσία της στη Βόρεια Ελλάδα με το MERAVIA – Leonardo Limited Edition
Η ευρωπαϊκή πόλη που ανακηρύχθηκε ως η πιο πολύχρωμη στον κόσμο -Ποιες άλλες είναι στη 10άδα
Σε μια εποχή όπου η ταξιδιωτική εμπειρία συνδέεται με την εικόνα μια νέα μελέτη από την JustCover επιχειρεί να αναδείξει τις πιο πολύχρωμες πόλεις του κόσμου
5* Premium All-Inclusive Imperial Island Resort: Μία όαση οικογενειακών αναμνήσεων άνοιξε στην Πάφο
Οι φετινές διακοπές στο 5* Imperial Island Resort ξεκινούν με 35% έκπτωση και δωρεάν διανυκτερεύσεις.
Harry Potter: Το HBO ανανέωσε από τώρα τη δεύτερη σεζόν - Πότε ξεκινούν τα γυρίσματα
Η πρώτη σεζόν της σειράς αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τα Χριστούγεννα του 2026
Καιρός: Έρχεται μίνι καλοκαίρι
Ανεβαίνει αισθητά από σήμερα η θερμοκρασία–Περαιτέρω άνοδος τις επόμενες μέρες
Άνοιξαν οι οι αιτήσεις για τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά 2026
Τα χωριά της Κύπρου θα μετατραπούν και φέτος σε ζωντανούς γιορτινούς προορισμούς
Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ για την Κάιλι Μινόγκ στο Netflix
Το Netflix κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του KYLIE, της νέας σειράς ντοκιμαντέρ για την Κάιλι Μινόγκ, που έρχεται στις 20 Μαΐου με σπάνιο αρχειακό υλικό
24ώρη ανάσα πολυτέλειας στο ανανεωμένο Anassa Hotel
Aνανεωμένο εκπληκτικά, το Anassa προσφέρει κάτι παραπάνω από μια μοναδική εμπειρία διαμονής. Βρίσκεται, εξάλλου, στο πιο ήρεμο σημείο της Κύπρου