Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Μανδριά Λεμεσού: Βουτιά στο πράσινο!

Τα Μανδριά δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα που λέει ότι όσα χωριά διασχίζονται από ποταμό είναι πανέμορφα και καταπράσινα. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός του χωριού επταπλασιάζεται!

Δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου 2013

‘‘Παρόλο που ο μόνιμος πληθυσμός του χωριού δεν ξεπερνά τα 120 άτομα, ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται το καλοκαίρι στους 800’’. Ο κοινοτάρχης του χωριού, κύριος Ρένος Μωυσέως, μας ενημερώνει πως όλοι οι απόδημοι επιστρέφουν στα πατρικά τους όταν ανοίξει ο καιρός και εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφιβάλουμε. Με τόσο πράσινο, εξάλλου, σε όλα τα μήκη και πλάτη του χωριού και με τόση δροσιά, και εμείς αν είχαμε σπίτι στα Μανδριά δεν θα το κουνούσαμε ρούπι απ’ εκεί. Και ειδικά φέτος με την ανυπόφορη ζέστη!

Πού βρίσκονται
Το χωριό, το οποίο ανήκει στα κρασοχώρια της Λεμεσού, βρίσκεται πολύ κοντά στις Κάτω Πλάτρες και το Όμοδος. Από τη Λευκωσία, για να φτάσεις εκεί πρέπει να οδηγήσεις κανένα 50λεπτο. Ανηφορίζεις προς Κακοπετριά και ακολούθως κατηφορίζεις από τον Καρβουνά προς Σαϊττά. Εκεί θα βρεις μία πινακίδα που σε οδηγεί στα Μανδριά, σε μία απόσταση 9km επιπλέον. Από τη Λεμεσό δεν θα σου πάρει περισσότερο από μισή ώρα.


Τι να δεις & τι να κάνειςΓια να διαπιστώσεις πόσο όμορφο είναι το χωριό πρέπει οπωσδήποτε να ανέβεις στην τοποθεσία Ροτσιά! Ένα ύψωμα στο οποίο υπάρχει ένας τεράστιος αιωνόβιος πεύκος και δύο παγκάκια και από το οποίο φαίνεται ολόκληρο σχεδόν το χωριό. Λίγο παραπέρα θα δεις και το αγροτικό οινοποιείο ‘Μάριος Αντωνιάδης’, όπου μπορείς να δοκιμάσεις ωραίο κρασάκι φτιαγμένο από τα σταφύλια των αμπελώνων του χωριού. Φεύγοντας από το οινοποιείο μην παραλείψεις να κάνεις και μία στάση για να θαυμάσεις το λιλιπούτειο φράγκικο γεφύρι πάνω από το Χα Ποτάμι, το οποίο στα παλιά χρόνια εξυπηρετούσε τους αμαξάρηδες που διέσχιζαν το χωριό. Ενημερωτικά, το Χα Ποτάμι, που ξεκινά από τις Πλάτρες και καταλήγει στη θάλασσα κάπου μεταξύ Κουκλιών και Πέτρας του Ρωμιού, χωρίζει το χωριό σε Μανδριά και Μανδριά της Μύλαυρης. Φεύγοντας από το γεφύρι μην παραλείψεις να κάνεις και μία βόλτα στα στενά δρομάκια του χωριού για να δεις τα παλιά σπίτια με τα πολύχρωμα παντζούρια και τα σιδερένια κάγκελα που είναι έργα τέχνης, αλλά και να κάνεις ένα πέρασμα από τη μεγάλη εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Δίπλα ακριβώς από την αυλή της, θα βρεις μάλιστα και ένα μικρό γραφικό καφενείο, που μέχρι και το μεσημέρι προσφέρει δροσερές λεμονάδες και μερακλίδικα καφεδάκια. Στα αξιοθέατα του χωριού συμπεριλαμβάνεται, φυσικά, και το παλιό σχολείο, που πλέον αξιοποιείται ως Πολιτιστικό Κέντρο, στο οποίο αρκετά συχνά διεξάγονται εκδηλώσεις και χοροεσπερίδες. Καφέ και λουκουμάδες (τις Κυριακές) θα βρεις και στο κέντρο ‘Μανδριά’ στην πάνω πλευρά του χωριού, στον κύριο δρόμο προς Κάτω Πλάτρες. Τέλος, μην παραλείψεις να βολτάρεις στο γραφικό Όμοδος, που βρίσκεται 5 λεπτά μακριά, και αργότερα να πας μέχρι τη Μονή του Τιμίου Προδρόμου στο Μέσα Ποταμό για να γνωρίσεις τον Ηγούμενο Παΐσιο και τους υπόλοιπους μοναχούς, αλλά και να περπατήσεις προς τον εντυπωσιακό καταρράκτη που βρίσκεται εκεί κοντά στο μοναστήρι!

Τι να φας
Το εστιατόριο ‘Μανδριά’, εκτός από ποτά, προσφέρει και διάφορα είδη σχάρας (κυρίως τα βράδια), ενώ στα βόρεια του χωριού, στο δρόμο προς Όμοδος, βρίσκεται και το καφενείο τού Μηνά, ‘Πλάτανος’, που φτιάχνει φαγητά της ώρας και τα σερβίρει κάτω από τη σκιά ενός τεράστιου πλάτανου ηλικίας 118 χρόνων!

Πού να μείνεις
Μπορεί τα Μανδριά Λεμεσού να μη διαθέτουν τα ξενοδοχεία των διπλανών Πλατρών, διαθέτουν όμως επτά σπίτια για όλους όσοι ενδιαφέρονται για long term διακοπές. Αν, λοιπόν, ενδιαφέρεσαι να απολαύσεις για καιρό το χωριό και όχι μόνο για ένα weekend, ρώτα για τα σπίτια των Ανθής, Κούλας, Καλλιόπης και Κώστα…

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close