Δημοσιεύτηκε στις 05 Οκτωβρίου 2020
Δύο από τις πιο πολυσυζητημένες γυναικείες, ίσως, παρουσίες στην καλλιτεχνική θεατρική σκηνή του τόπου μας ενώνουν δυνάμεις και μας παρουσιάζουν τον Οκτώβριο μία τριλογία από θεατρικά έργα των Ζαν Κοκτώ και του ζεύγους Φράνκα Ράμε και Ντάριο Φο. Η Πόπη Αβραάμ σκηνοθετεί τη Βαλεντίνα Σοφοκλέους και το ενδιαφέρον του κοινού για την παράσταση, όπως ήταν αναμενόμενο για το δυναμικό δίδυμο, δείχνει να ανεβαίνει πολύ όσο πλησιάζει η πρεμιέρα.
Στις μέρες μας όπου τα πράγματα για την τέχνη και τον πολιτισμό είναι αφόρητα και αβάσταχτα, αφού το κράτος γύρισε την πλάτη στον πολιτισμό, η προσπάθεια της Πόπης Αβραάμ και της Βαλεντίνας Σοφοκλέους φαντάζει όαση στην έρημο και η τόλμη τους για ένα τέτοιο εγχείρημα, εκτός από την καλλιτεχνική της αξία, έχει πολιτική και κοινωνική άποψη.
Τα έργα στα οποία βασίζεται η τριλογία, με τίτλο «Ιστορίες Γυναικών», φέρουν τις υπογραφές τριών μεγάλων καλλιτεχνών, θεατρικών συγγραφέων που έκαναν τομές στη θεατρική τέχνη και όχι μόνο. Αντισυμβατικοί και οι τρεις τους, με μεγάλη αποδοχή και πολλές επιτυχίες στο θέατρο.
Ο Ζαν Κοκτώ, ο πολυτάλαντος Γάλλος καλλιτέχνης, ποιητής, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ζωγράφος και σκηνοθέτης κινηματογράφου. Ένας σουρεαλιστής αβανγκάρντ που άφησε τη σφραγίδα του στην τέχνη του 20ού αιώνα. Το έργο «Το φάντασμα της Μασσαλίας», που περιέχεται στην τριλογία των Αβραάμ και Σοφοκλέους, το έγραψε για την καλή του φίλη Έντιθ Πιάφ που το έπαιζε με επιτυχία στις γαλλικές μπουάτ της εποχής.
Ο Ντάριο Φο με τη σύντροφό του Φράνκα Ράμε είναι Ιταλοί θεατρικοί συγγραφείς και ηθοποιοί και οι δύο με μεγάλο λαϊκό έρεισμα, αντιφασίστες, ανατρεπτικοί και ιδεολόγοι της Αριστεράς, οι οποίοι ήρθαν πολλές φορές αντιμέτωποι με το σύστημα και τη λογοκρισία και στην πατρίδα τους αλλά και στο εξωτερικό. Το 1997 ο Ντάριο Φο τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το έργο τους «Το Ξύπνημα», που ερμηνεύει η Βαλεντίνα Σοφοκλέους στην τριλογία, ερμήνευσε η Φράνκα Ράμε για πρώτη τη φορά στην Ιταλία.
Η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα είναι στις 10 Οκτωβρίου στο Δημοτικό θέατρο Λάρνακας, με ώρα έναρξης 20:30, ενώ η δεύτερη παράσταση είναι στις 22 Νοεμβρίου στο Μελίνα Μερκούρη στη Λευκωσία (19:30). Οι υπόλοιπες παραστάσεις λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα ανακοινωθούν αργότερα.
Όαση στην έρημο
Στις μέρες μας όπου τα πράγματα για την τέχνη και τον πολιτισμό είναι αφόρητα και αβάσταχτα, αφού το κράτος γύρισε την πλάτη στον πολιτισμό, η προσπάθεια της Πόπης Αβραάμ και της Βαλεντίνας Σοφοκλέους φαντάζει όαση στην έρημο και η τόλμη τους για ένα
τέτοιο εγχείρημα, εκτός από την καλλιτεχνική της αξία, έχει πολιτική και κοινωνική άποψη.
Τα έργα στα οποία βασίζεται η τριλογία, με τίτλο «Ιστορίες Γυναικών», φέρουν τις υπογραφές τριών μεγάλων καλλιτεχνών, θεατρικών συγγραφέων που έκαναν τομές στη θεατρική τέχνη και όχι μόνο.

Σχετικά
Ο «Κάτοικος Κηφισιάς» ταξιδεύει σε τέσσερα χωριά της Κύπρου
Μια σύγχρονη θεατρική παράσταση για την κοινωνική ανισότητα, την οικογένεια, την αξιοπρέπεια και τη δύναμη μιας γυναίκας να αρχίσει ξανά
Έφυγε ο ηθοποιός Φοίβος Γεωργιάδης
Η Κύπρος αποχαιρετά έναν αθόρυβο αλλά πολύτιμο εργάτη της σκηνής
Μία ακόμα (επιπλέον) παράσταση για το «PARTY της ζωής μου» με την Ελένη Ράντου
Η παράσταση που καθήλωσε το κοινό επιστρέφει για μία τελευταία εμφάνιση στην Κύπρο
Το πολυβραβευμένο «Goodbye, Lindita» του Μάριο Μπανούσι έρχεται στη Λευκωσία
Η παράσταση που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Ίων του Ευριπίδη: Δύο τελευταίες παραστάσεις στην Κύπρο
Πρόκειται για ένα από το πιο αινιγματικά έργα του αρχαίου δράματος
H Ελένη Ράντου επιστρέφει στην Κύπρο με "το Πάρτυ της ζωής μου"
Η παράσταση που συγκίνησε χιλιάδες θεατές επιστρέφει για τελευταία φορά στην Κύπρο!
Η Μαρίνα Μαλένη Κυριαζή διορίζεται Γενική Διευθύντρια του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου
Η θέση αφορά τα καθήκοντα τόσο εκτελεστικού όσο και καλλιτεχνικού Διευθυντή
Ο «Δίδυμος Μπελάς» με την Ελένη Φιλίνη έρχεται Κύπρο
Η κωμωδία του Δημήτρη Γιαννουκάκη σε περιοδεία με εκλεκτό θίασο
Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η αγαπημένη ηθοποιός Μάρω Κοντού
Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο
Ο «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου μιλά κυπριακά και περιοδεύει σε όλη την Κύπρο αυτό το καλοκαίρι
Η ΕΘΑΛ και η Anyhow Theatre Ensemble παρουσιάζουν μια σύγχρονη διασκευή του κλασικού έργου στην κυπριακή διάλεκτο, μεταφέροντας τη δράση στην Κύπρο της δεκαετίας του '70, μέσα από μια απολαυστική σάτιρα γεμάτη χιούμορ, μουσική και έντονο κυπριακό χρώμα.
«Ημερολόγιο in progress»: Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό ενός ανθρώπου όταν δημιουργεί;
Πέντε γυναίκες γίνονται οι φωνές μιας συνείδησης, σε μια παράσταση για τη δημιουργία, την αμφιβολία και τα «τέρατα» που γεννά το μυαλό.
«Το Ελιξίριο του Έρωτα» στο Pafos Aphrodite Festival 2026
Σε ανακοίνωση του Pafos Aphrodite Festival αναφέρεται ότι η νέα σκηνοθετική πρόταση μεταπλάθει ριζικά το κλασικό έργο σε έναν σύγχρονο, συμβολικό κόσμο