Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

Η Βαλεντίνα Σοφοκλέους παρουσιάζει Ιστορίες Γυναικών

Μία τριλογία από θεατρικά έργα των Ζαν Κοκτώ και του ζεύγους Φράνκα Ράμε και Ντάριο Φο

Δημοσιεύτηκε στις 05 Οκτωβρίου 2020

Δύο από τις πιο πολυσυζητημένες γυναικείες, ίσως, παρουσίες στην καλλιτεχνική θεατρική σκηνή του τόπου μας ενώνουν δυνάμεις και μας παρουσιάζουν τον Οκτώβριο μία τριλογία από θεατρικά έργα των Ζαν Κοκτώ και του ζεύγους Φράνκα Ράμε και Ντάριο Φο. Η Πόπη Αβραάμ σκηνοθετεί τη Βαλεντίνα Σοφοκλέους και το ενδιαφέρον του κοινού για την παράσταση, όπως ήταν αναμενόμενο για το δυναμικό δίδυμο, δείχνει να ανεβαίνει πολύ όσο πλησιάζει η πρεμιέρα.

Στις μέρες μας όπου τα πράγματα για την τέχνη και τον πολιτισμό είναι αφόρητα και αβάσταχτα, αφού το κράτος γύρισε την πλάτη στον πολιτισμό, η προσπάθεια της Πόπης Αβραάμ και της Βαλεντίνας Σοφοκλέους φαντάζει όαση στην έρημο και η τόλμη τους για ένα τέτοιο εγχείρημα, εκτός από την καλλιτεχνική της αξία, έχει πολιτική και κοινωνική άποψη.

Τα έργα στα οποία βασίζεται η τριλογία, με τίτλο «Ιστορίες Γυναικών», φέρουν τις υπογραφές τριών μεγάλων καλλιτεχνών, θεατρικών συγγραφέων που έκαναν τομές στη θεατρική τέχνη και όχι μόνο. Αντισυμβατικοί και οι τρεις τους, με μεγάλη αποδοχή και πολλές επιτυχίες στο θέατρο.

Ο Ζαν Κοκτώ, ο πολυτάλαντος Γάλλος καλλιτέχνης, ποιητής, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ζωγράφος και σκηνοθέτης κινηματογράφου. Ένας σουρεαλιστής αβανγκάρντ που άφησε τη σφραγίδα του στην τέχνη του 20ού αιώνα. Το έργο «Το φάντασμα της Μασσαλίας», που περιέχεται στην τριλογία των Αβραάμ και Σοφοκλέους, το έγραψε για την καλή του φίλη Έντιθ Πιάφ που το έπαιζε με επιτυχία στις γαλλικές μπουάτ της εποχής.

Ο Ντάριο Φο με τη σύντροφό του Φράνκα Ράμε είναι Ιταλοί θεατρικοί συγγραφείς και ηθοποιοί και οι δύο με μεγάλο λαϊκό έρεισμα, αντιφασίστες, ανατρεπτικοί και ιδεολόγοι της Αριστεράς, οι οποίοι ήρθαν πολλές φορές αντιμέτωποι με το σύστημα και τη λογοκρισία και στην πατρίδα τους αλλά και στο εξωτερικό. Το 1997 ο Ντάριο Φο τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το έργο τους «Το Ξύπνημα», που ερμηνεύει η Βαλεντίνα Σοφοκλέους στην τριλογία, ερμήνευσε η Φράνκα Ράμε για πρώτη τη φορά στην Ιταλία.

Η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα είναι στις 10 Οκτωβρίου στο Δημοτικό θέατρο Λάρνακας, με ώρα έναρξης 20:30, ενώ η δεύτερη παράσταση είναι στις 22 Νοεμβρίου στο Μελίνα Μερκούρη στη Λευκωσία (19:30). Οι υπόλοιπες παραστάσεις λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα ανακοινωθούν αργότερα.

Όαση στην έρημο
Στις μέρες μας όπου τα πράγματα για την τέχνη και τον πολιτισμό είναι αφόρητα και αβάσταχτα, αφού το κράτος γύρισε την πλάτη στον πολιτισμό, η προσπάθεια της Πόπης Αβραάμ και της Βαλεντίνας Σοφοκλέους φαντάζει όαση στην έρημο και η τόλμη τους για ένα
τέτοιο εγχείρημα, εκτός από την καλλιτεχνική της αξία, έχει πολιτική και κοινωνική άποψη.

Τα έργα στα οποία βασίζεται η τριλογία, με τίτλο «Ιστορίες Γυναικών», φέρουν τις υπογραφές τριών μεγάλων καλλιτεχνών, θεατρικών συγγραφέων που έκαναν τομές στη θεατρική τέχνη και όχι μόνο.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close