Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

22 υπέροχα πράγματα για να κάνεις το weekend

Τι μπορείς να κάνεις το Σαββατοκύριακο στην πόλη

Δημοσιεύτηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2020

Πιο κάτω θα βρεις όσα μπορείς να κάνεις το επόμενο τριήμερο στην Κύπρο. Περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, μουσικές, εικαστικές και παιδικές εκδηλώσεις και δράσεις, ταινίες που προβάλλονται στα θερινά σινεμά της πόλης  καθώς και χρήσιμες πληροφορίες.

Όλα όσα δηλαδή θα μας κάνουν να περάσουμε πιο όμορφα το weekend! 

Μ' ένα τραγούδι του δρόμου
Το πρόγραμμα FlashArt του Θεάτρου Ριάλτο συνεχίζεται, αυτή την φορά με μια μουσική εκδήλωση – αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Γκάτσο. Η Έλενα Χατζηαυξέντη, με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο, αλληλεπιδρά με το έργο του ποιητή σ’ ένα μουσικοθεατρικό διαλόγο με τους εξαιρετικούς μουσικούς Μιχάλη Κουλουμή, Γιάννη Κουτή και Αντρέα Παπαπέτρου. Μέσα από αυτοσχεδιασμό και ηχοτοπία εξερευνούν μαζί τις ιστορίες των ποιημάτων του αλλά και των μοναδικών τραγουδιών του. Ακούγοντας ξανά τα “Χάρτινο το φεγγαράκι”, “Δίχτυ”, “Κεμάλ”, κ.ά. θα θυμηθούμε μαζί τον άνθρωπο και τις αξίες του.
Έλενα Χατζηαυξέντη: Ερμηνεία, Οργάνωση Παραγωγής, Επιμέλεια Προγράμματος. Special Quest o Μιχάλης Κουλουμής στη βιόλα. Αντρέας Παπαπέτρου: πιάνο / ακορντεόν / τραγούδι. Γιάννης Κουτής: κιθάρα / ούτι / μπαγλαμά / τραγούδι
>> Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20:30. Είσοδος: € 8 / 5. Πληροφορίες / Κρατήσεις: 77 77 77 45. E-ticket: rialto.com.cy,  Rialto Theatre App.

Άλκηστις Πρωτοψάλτη
Η σημαντική Άλκηστις Πρωτοψάλτη θα ερμηνεύσει λατρεμένα τραγούδια της Μελίνας Μερκούρη σε 3 συναυλίες στην Κύπρο, με αφορμή το Έτος Μελίνας Μερκούρη (το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Ελλάδα ανακήρυξε το 2020, Έτος Μελίνα Μερκούρη προς τιμήν της Ελληνίδας που...φώτισε την τέχνη και την πολιτική με τον δικό της μοναδικό τρόπο)! Εξ ου και η εξαιρετική Πρωτοψάλτη έρχεται σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό, τραγουδώντας μοναδικά κομμάτια που ερμήνευσε εκείνη σε ταινίες, θεατρικά κι όχι μόνο. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό ραντεβού που δεν θα χάσουμε με τίποτα, για το οποίο ανυπομονεί και η ίδια η σπουδαία ερμηνεύτρια.
>> Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, Πολιτιστική Σκηνή Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, Επισκοπειό, 20.30. Εισιτήρια: €15.
>> Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, Παττίχειο Αμφιθέατρο Λάρνακας, 20.30.
>> Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, Κηποθέατρο Λεμεσού, 20.30. Εισιτήρια: €25 & €30. Πληρ. https://shop.tickethour.com.

Περπατώντας στις Όχθες του Πεδιαίου Ποταμού
Το βιβλίο της Άννας Μαραγκού «Περπατώντας στις Όχθες του Πεδιαίου Ποταμού» δραματοποιείται και μεταφέρεται στην σκηνή, για οκτώ μόνο παραστάσεις, στον εξωτερικό χώρο του Καφενείου Χαράτσι, καλώντας τον θεατή να απολαύσει τις πανέμορφες νύχτες της Λευκωσίας, τέλη καλοκαιριού.  Δυο γυναίκες ηθοποιοί, μέσα από μια αδελφική σχέση, μπλέκονται και ξεμπλέκονται, συνομιλούν και παίζουν με την πόλη αφηγούμενες ιστορίες της πόλης της Λευκωσίας στην ολότητάς της μέσα από την πορεία του ποταμού της Πεδιαίου.  Ξανά ανακαλύπτουν την πόλη, τα κτίρια, τους ανθρώπους της και την ιστορία της, φέρνοντάς στο φως τις κρυμμένες ομορφιές, αλήθειες, μυστικά και τραύματά της. Μαζί με ένα μουσικό επί  σκηνής, αφηγούνται ιστορίες που αψηφούν οδοφράγματα  και διαδραματίζονται τόσο στις βόρειες συνοικίες της πόλης (ποτζεί) όσο και στις νότιες (ποδά) επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση τους και ανακαλύπτοντας τον εαυτό τους, ως καθρέφτισμα μιας πόλης που κυλά μέσα στον χρόνο και ενός ποταμού που ρέει μέσα στην ζωή. Ένα ταξίδι ανοιχτής διάθεσης, γεμάτο αντιθέσεις, συναισθήματα, εικόνες και χρώματα. 
>> Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στις 20:30 (προσέλευση στο χώρο 20 λεπτά πριν), Καφενείο Χαράτσι (οδός Λιδίνης 31 και Επτανήσου, Λευκωσία 1016, πλησίον Παλιάς Ηλεκτρικής)

Η γυναίκα της Πάτρας
Μια ιδιαίτερη θεατρική απόδοση των αφηγήσεων της ζωής της ιερόδουλης Πανωραίας από τον ποιητή Γιώργο Χρονά, ο οποίος τις είχε καταγράψει σε μια σειρά συνεντεύξεων τη δεκαετία του ’80. Ένας σπαρακτικός μονόλογος που δημιουργεί δυνατές συγκινήσεις. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθετική επιμέλεια της Λένας Κιτσοπούλου. Για τον ρόλο αυτό η Ελένη Κοκκίδου τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας «Κάρολος Κουν» και με το βραβείο κοινού από το περιοδικό «Αθηνόραμα».
«Πρόκειται για μία  θεατρική απόδοση των αφηγήσεων της ζωής της πόρνης Πανωραίας από τον ποιητή Γιώργο Χρονά, ο οποίος τις κατέγραψε με σειρά συνεντεύξεων τη δεκαετία του ΄80. Ο παραληρηματικός μονόλογος μιας παθιασμένης, πονεμένης γυναίκας, που εξομολογείται τη ζωή της και μιλά ανοιχτά χωρίς φόβο για τον πόνο, τη βία, την ηδονή, την αγάπη, τον έρωτα. Ένα πλάσμα πληθωρικό που τραγουδάει,χορεύει,κλαίει γελάει, θυμώνει, προκαλεί…».
«Ο χειμαρρώδης λόγος της Πανωραίας γίνεται ποίηση. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι αυτή της λαϊκής ψυχής που απελευθερώνεται. Η ζωή της ακροβατεί ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Μια ζωή ακραία, σκληρή, επικίνδυνη, αλλά με πάθος και ορμή. Η ηρωίδα με τρόπο μοναδικά αυθεντικό, με αμεσότητα και πηγαία λαϊκότητα αφηγείται τη ζωή της με συνταρακτική τραγικότητα, αλλά και κωμικές εξάρσεις. Γεύεται τη ζωή ολόκληρη, την εξαντλεί με όλη της την ύπαρξη, χωρίς κανόνες και περιορισμούς, χωρίς μιζέρια.».
>>  Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20:30. Εισιτήρια: €15  & €10 (https://shop.tickethour.com/).

Οι Αχαρνείς του Αριστοφάνη
Με την πρώτη σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη Αχαρνείς (425 π.Χ.), σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου συνεχίζει την καλοκαιρινή θεατρική δραστηριότητά του με απόλυτη προσήλωση στην εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων πρόληψης για την προστασία της δημόσιας υγείας. Βρισκόμαστε στον έκτο χρόνο του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ο αγρότης Δικαιόπολης, απογοητευμένος από την αναποφασιστικότητα των συμπολιτών του να συνάψουν ειρήνη με τη Σπάρτη, αναλαμβάνει πρωτοβουλία και απαλλάσσει τον ίδιο και την οικογένειά του από τα δεινά του πολέμου. Αποφασισμένος να απολαύσει ό,τι στερήθηκε, να γιορτάσει τη ζωή και να δρέψει τους καρπούς της ειρήνης, δεν διστάζει να τα βάλει με όλους, να ξεμπροστιάσει την ιδιοτέλεια και την ποταπότητά τους, να ανοίξει τα μάτια όσων τυφλώθηκαν από την αλαζονεία, την ψευτοπερηφάνια και τις δημαγωγικές ρητορείες. Οι Αχαρνείς διδάσκουν, γεννούν προβληματισμούς, επικρίνουν με δριμύτητα οποιαδήποτε στάση ή κρίση στρέφεται ενάντια στο πολίτευμα της δημοκρατίας και στο συμφέρον των πολλών, και, εντέλει, χαρίζουν άφθονο γέλιο. Ο σκηνοθέτης Βαρνάβας Κυριαζής, έχοντας στο πλευρό του ένα πολυπληθές και δημιουργικό επιτελείο συντελεστών και ηθοποιών, στήνει μια παράσταση κατεξοχήν αριστοφανική, με όλα τα υλικά μιας λαϊκής γιορτής, ενός πολύβουου διονυσιακού πανηγυριού που μυρίζει γη και κρασί, για να καταλήξει εκεί όπου καταλήγει κάθε αυθεντικό γλέντι: στην κάθαρση της έκστασης.
Μετάφραση: Λεωνίδας Ζενάκος, Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής, Μουσική: Κώστας Κακογιάννης, Σκηνικά: Γιώργος Γιάννου, Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη, Χορογραφία-Κίνηση: Παναγιώτης Τοφή, Στίχοι τραγουδιών/Παραβάσεις: Πάμπος Κουζάλης, Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς, Βοηθός Σκηνοθέτης: Ανδρέας Αραούζος, Ειδικές κατασκευές: Μόνικα Χατζηβασιλείου, Βοηθός σκηνογράφου: Ρέα Ολυμπίου, Βοηθός ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Αβραάμ, Μουσικοί επί σκηνής: Κώστας Κακογιάννης (πιάνο, βιολί, πιθκιαύλι, φλάουτο), Βερόνικα Αλωνεύτου (σαντούρι), Τζόναθαν Μπετίτο (κρουστά, foley artist), Χαράλαμπος Παντελή (λαούτο).Στον ρόλο του Δικαιόπολη ο Ανδρέας Τσουρής. Παίζουν: Χάρης Αττώνης, Βασίλης Βασιλάκης, Εύρος Βασιλείου, Θανάσης Δρακόπουλος, Θανάσης Ιωάννου, Κώστας Καζάκας, Μάρκος Καλλής, Γιάννης Καραούλης, Χάρης Κκολός, Βαλεντίνος Κόκκινος, Διομήδης Κουφτερός, Αντρέας Μακρής, Πάνος Μακρής, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Γιάννης Μίνως, Μιχάλης Μουστάκας, Αλέξανδρος Παρίσης, Αντρέας Τσέλεπος, Βασίλης Χαραλάμπους. Παιδί/Παραβάσεις: Γεωργία Νεοκλέους. Συμμετέχουν: Δαυίδ Αναστασίου, Πυγμαλίων Νεοκλέους, Μαρία Χρυσοστόμου
>> Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020, Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας, Δερύνεια. Έναρξη παραστάσεων: 20:30. Προσέλευση: 19:30. Τιμές Εισιτηρίων: €17 / €8 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας). Η παράσταση δεν συστήνεται για θεατές κάτω των 15 ετών.

Ο άνθρωπος μαξιλάρι
Το Θέατρο Ανεμώνα μετά από μια αναπόφευκτη παύση έξι μηνών που η πανδημία επέβαλε στις παραστάσεις του, επιστρέφει με το έργο του οποίου η πρεμιέρα από τον Μάρτη τελεί εν αναμονή.. στο Θέατρο βεβαίως θα τηρηθούν με ευλάβεια όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Το θέατρο Ανεμώνα είναι το πρώτο θέατρο “κλειστού τύπου” που ανοίγει μετά το υποχρεωτικό κλείσιμο που επήλθε με την καραντίνα. Οι προκρατήσεις θέσεων είναι απαραίτητες καθώς και η έγκαιρη προσέλευση στο θέατρο προς αποφυγή συνωστισμου.  Η πρεμιέρα του περίφημου έργου του Μάρτιν Μακ Ντόνα “Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΑΞΙΛΑΡΙ” (THE PILLOWMAN) που ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Βαρνάβα Κυριαζή θα δοθεί την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στην έδρα μας στα Λατσιά και ο αριθμός παραστάσεων θα είναι περιορισμένος!  
Σε κάποιο άγνωστο, αυταρχικό καθεστώς, ένας συγγραφέας ανακρίνεται από την αστυνομία για μια σειρά από παιδικούς φόνους που έγιναν στην πόλη, οι οποίοι ταιριάζουν απόλυτα με κάποιες από τις σύντομες ιστορίες του, ιστορίες με παιδιά, όχι όμως “για παιδιά”.. Ιστορίες κάποτε αστείες και τρυφερές, μα τις πιο πολλές φορές σκληρές και ζοφερές.. Στο διπλανό δωμάτιο ανακρίνεται και ο αδελφός του συγγραφέα, άτομο με νοητικά προβλήματα. Τί συνέβη άραγε όταν ήταν παιδιά και τί σχέση μπορεί να έχει αυτό με τους φόνους;  Τί συνέβη σε όλους μας όταν ήμασταν παιδιά; Μέσα σε ένα λαβύρινθο αφηγήσεων, η φαντασία με την πραγματικότητα συγχέονται, τα φαντάσματα του παρελθόντος επιστρέφουν, όλα ανατρέπονται, και η αλήθεια αποκαλύπτεται... Στο έργο ο συγγραφέας καταγγέλει την κοινωνία που γεννά τη βία και κατ’ επέκταση την οικογένεια που την αναπαράγει. Μας καλέι να εισέλθουμε σε έναν μακάβριο κόσμο, να δούμε κατάματα βίαιες ιστορίες και να αναγνωρίσουμε τις κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις τους. Τελικά, είμαστε άραγε αυτό που γεννιόμαστε ή αυτό που οι άλλοι ορίζουν για μας; Συνεχείς ανατροπές, αστυνομική πλοκή, μαύρο χιούμορ, ευφυείς διάλογοι, στοιχεία θρίλερ-με τη βία και την τρυφερότητα να συνυπάρχουν- εξελίσσουν ένα παραμύθι που ισορροπεί ανάμεσα στον κωμικό παραλογισμό και στη γνήσια κλασική τραγωδία. Παρά το πολιτικό σχόλιο για τη βία της εξουσίας, πρόκειται ουσιαστικά για έργο που μιλάει για την τρυφερότητα της παιδικής ηλικίας. Και για την ανάγκη μας να επιστρέψουμε εκεί..
Μτφρ.-σκηνοθ.: Βαρνάβας Κυριαζής, σκηνικά-κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου, φωτιστικός σχεδιασμός: Βασίλης Πετεινάρης, μουσική επιμέλεια: Βαρνάβας Κυριαζής. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρίνος Ξενοφώντος, Χάρης Κκολός, Χριστόφορος Χριστοφόρου, Γιάννα Λευκάτη, Γιώργος Ιωσήφ και ο Αντρέας Τηλεμάχου. Συμμετέχει: Μαρία Χρυσοστόμου.
>> Σάββατο19 & Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Ανεμώνα, Λευκωσία. Η παράσταση δεν θα περιοδεύσει στις άλλες πόλεις λόγω των περιοριστικων μέτρων. Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 20:30. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 70007721, 99344702.

Άνω Κατω
Η νέα κωμωδία της Θεατρικής Ομάδας Παρωδία με τίτλο Άνω Κατω κάνει (οφφίσιαλ που λένε) πρεμιέρα το Σάββατο 19/9/2020 στις 8.30.μ.μ στο Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας.
4 διαφορετικές ιστορίες που διαδραματίζονται την ίδια ώρα σε 4 διαφορετικούς όμως χώρους. Μια «διακοπή» της καθημερινότητας αναγκάζει άγνωστα μεταξύ τους άτομα να γνωριστούν, να αλληλοεπιδράσουν και να «αποκαλύψουν» τα μυστικά τους! Ένα παζλ ευτράπελων κωμικών μέχρι δακρύων, ασύνδετων φαινομενικά ιστοριών που όμως τελικά δεν είναι και τόσο άσχετες μεταξύ τους. Έρωτες, πάθη τζαι καμώματα. Απάτες, καυκάες τζαι μαλλώματα. Ιδιοτροπίες, φοβίες τζαι νεκατώματα. Τι μπορεί να τους συμβεί; Τι μπορεί να μάθουν; Να πάθουν; Πως συνδέονται μεταξύ τους; Που θα εγκλωβιστούν; Αυτά και όλα τα ευτράπελα του ιδιαίτερου εγκλεισμού θα δείτε επί σκηνής με άφθονο και απεριόριστο γέλιο που θα σας κάνει Άνω Κάτω όπως και τις ζωές όλων των πρωταγωνιστών! Το σενάριο, καθώς και η σκηνοθεσία ανήκουν στον Δωρόθεο Δωροθέου, η μουσική επιμέλεια στον Ανδρέα Λιασή και ο σχεδιασμός των σκηνικών στον Μηνά Αλαμπρίτη. Στην παράσταση θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα σε συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας που είναι υποστηρικτής της παράστασης. Λόγω των μέτρων δεν θα λειτουργήσει ταμείο την ημέρα της παράσταση και η προπώληση γίνεται μόνο ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα της tickethour και τα καταστήματαACS, τιμή εισιτηρίου €5.
>> Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας, 20.30. 

Ο Πάπας
Πριν επτά χρόνια ο Πάπας Βενέδικτος 16ος εξέπληξε τον κόσμο με την παραίτησή του – ο πρώτος Πάπας σε 700 χρόνια που έπραξε έτσι. Τι ώθησε αυτό τον αρχισυντηρητικό να σπάσει την ιερά παράδοση και να παραχωρήσει το δρόμο στον Καρδινάλιο Μπεργκόλιο – κάποτε φρουρός σε κλαμπ ταγκό, ποδοσφαιρόφιλος και ένας λαϊκός αναμορφωτής – για να γίνει ο Πάπας Φραγκίσκος, ένας από τους ισχυρότερους άνδρες στη γη. Μια συναρπαστική, ακόμα και κωμική ιστορία δύο πολύ διαφορετικών ανδρών, οι οποίοι παλεύουν με το πολύπλοκο παρελθόν τους και το αβέβαιο μέλλον τους. Από την ενηλικίωσή τους κάτω από τις δικτατορίες της Γερμανίας και της Αργεντινής μέχρι το σκάνδαλο περί σεξουαλικής κακοποίησης στον κλήρο, «Ο Πάπας» ρίχνει φως σε έναν από τους πιο μυστικοπαθείς θεσμούς. Θέτει ένα διαχρονικό ερώτημα: σε καιρό κρίσης, ακολουθούμε τους κανόνες ή το ένστικτό μας;  Το έργο του προτεινόμενου για τέσσερα Όσκαρ Anthony McCarten μετέφρασε και σκηνοθετεί ο Ανδρέας Αραούζος, με σκηνικά και κοστούμια του Λάκη Γενεθλή, μουσική του Γιώργου Κολιά και φωτισμούς του Βασίλη Πετεινάρη. Τους δύο «παπικούς πόλους» υποδύονται οι Βαρνάβας Κυριαζής και Φώτης Αποστολίδης ενώ τις καλόγριες στο πλευρό του καθενός η Στέλα Φυρογένη και η Νιόβη Χαραλάμπους. Μαζί τους ο Εύρος Βασιλείου. 
>> ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία. Παραστάσεις κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 20.30. Εισιτήρια: tickethour.com.cy / 7777 7040 / ACS Courier.

Η Βασίλισσα της Ομορφιάς
Το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» μετά την αναστολή της λειτουργίας του λόγω πανδημίας και τον επαναπρογραμματισμό των θεατρικών του παραγωγών, παράλληλα και με τις παραστάσεις της καλοκαιρινής του παραγωγής («Η Γιαλλούρα») επιστρέφει στον χώρο του – στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» – για την επίσημη πρεμιέρα της αναβληθείσας παραγωγής – «Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μάρτιν Μακντόνα που θα έδινε πρεμιέρα στις 14 Μαρτίου.
H πρεμιέρα της μαύρης κωμωδίας – ανατομίας των οικογενειακών σχέσεων, σε σκηνοθεσία Νίκου Νικολαΐδη, θα δοθεί το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020, ώρα 8.30μ.μ.
«Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μάρτιν Μακντόνα, είναι το έργο που έκανε γνωστό παγκοσμίως τον συγγραφέα σε ηλικία 26 ετών. Είναι ένα σύγχρονο, κλασικό έργο, μια τραγωδία για την ανθρώπινη μοναξιά, με μαύρο, διαβρωτικό χιούμορ, με έντονο σασπένς και μεγάλες ανατροπές.
Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ιρλανδίας στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δύο γυναίκες ζουν μόνες τους, η εβδομηντάχρονη αυταρχική Μαγκ Φόλαν και η σαραντάχρονη κόρη της Μωρήν, η οποία την φροντίζει. Η σχέση τους είναι μια σχέση αγάπης και μίσους, που κάνει τη συμβίωσή τους σχεδόν αφόρητη σε έναν ανελέητο αλληλοσπαραγμό. Τη μίζερη καθημερινότητά τους θα ανατρέψει η εμφάνιση του Πάτο Ντούλυ, ενός άνδρα που επιστρέφει για λίγο στην πόλη του και συναντά, είκοσι χρόνια μετά, τη «βασίλισσα της ομορφιάς» Μωρήν, προσφέροντάς της ουσιαστικά μια τελευταία ευκαιρία να αγαπήσει και να αγαπηθεί. «Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» συνδυάζει την ακραία γραφή, την εντυπωσιακή ρυθμολογία, το έντονο σασπένς και το διαβρωτικό χιούμορ. Αποτελεί μια βαθιά τομή στη σύγχρονη ζωή, μια ανατομία των σχέσεων με επιθετικό και βίαιο τρόπο αλλά και βαθιές ανθρώπινες ρωγμές, έργο αντίστοιχο του in-yer face-theatre που αναπτύχθηκε στη Μεγάλη Βρετανία τη δεκαετία του ‘90. Πώς βιώνουν οι άνθρωποι τη ζωή; Μπορούν οι σχέσεις γονιών και παιδιών ν’ αυτονομηθούν; Μπορεί η αγάπη να λειτουργήσει εγκλωβιστικά και να φυλακίσει τον άνθρωπο;
>> Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 8.30 μ.μ. μέχρι 4 Οκτωβρίου 2020 στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο «ΣΚΑΛΑ». Προκρατήσεις (απαραίτητες): Τηλ. 24652800/1 – 99490102.
*Κατάλληλο για θεατές άνω των 16 ετών. 

Περί Έρωτος και άλλων Τινών
Η Πάνω Σκηνή του Σατιρικού θεάτρου παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Γιώργου Νεοφύτου «Περί Έρωτος και άλλων Τινών», μια σύνθεση με ποιήματα, κείμενα και τραγούδια του Μπέρτολντ Μπρεχτ,  σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους. Η Αννίτα Σαντοριναίου σε μια πρώτη συνεργασία με το Σατιρικό Θέατρο συναντά επί σκηνής τον σκηνοθέτη της παράστασης Νεοκλή Νεοκλέους, τη Μάρα Κωνσταντίνου, τη Χριστιάνα Λάρκου και τον μουσικό Σάββα Σάββα σε ένα ταξίδι στο παρόν, το παρελθόν και το μέλλον, μέσα από την ποίηση και τα τραγούδια του εμβληματικού συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρέχτ.
Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ είναι γνωστός σε όλους μας ως θεατρικός συγγραφέας και ως θεωρητικός του θεάτρου. Έχει αφήσει όμως και ένα τεράστιο ποιητικό έργο, που τον κατατάσσει ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές του 20ου αιώνα.
Στο «Περί Έρωτος και άλλων Τινών» παρουσιάζεται η συναισθηματική πορεία του ανθρώπου. 
Ο κεντρικός άξονας της παράστασης βασίζεται στο ερώτημα «Πόσο είναι δυνατόν να υπάρξει πραγματική αγάπη και έρωτας μέσα από τον έλεγχο και την υποταγή του ανθρώπου σε μια σαθρή και άνιση κοινωνία;».
Η κυκλική δραματουργική διαδρομή του έρωτα και της αγάπης εκφράζει άμεσα, με καυστική ειλικρίνεια την πραγματικότητα, σχολιάζοντας μια κοινωνία σε κρίση, όπως επίσης και τον υποβιβασμό του ανθρώπου σε εξάρτημα ενός συμπλέγματος το οποίο τον χειραγωγεί και τον ελέγχει, μια ζωή μολυσμένη από την ανάσα του πολιτισμού του.  
Υπόθεση του έργου: Τρείς γυναίκες και ένας άντρας καταλήγουν σε ένα υπόγειο μπαρ,για να προστατευτούν από μια ξαφνική καταιγίδα. Όταν όμως ο μουσικός του μπαρ αρχίζει να παίζει πιάνο και να τραγουδά, αυτό έχει απάνω τους μια αιφνιδιαστική εξομολογητική επίδραση. Οι τέσσερις χαρακτήρες υπόκεινται σε μια αναδρομή στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον, χωρίς κοινωνικούς φραγμούς, χωρίς πρέπει και μη. Μιλούν, τραγουδούν, σχολιάζουν, διερωτώνται για τον
έρωτα, τον άνθρωπο και την πορεία του μέσα από σημαντικά ιστορικά γεγονότα και τα κατάλοιπα τους: τη φτώχια, την κακουχία, την πείνα, την εκπόρνευση, τον πόλεμο.
Ιδέα/Σύνθεση κειμένων: Γιώργος Νεοφύτου, Σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους, Σκηνικά/Κοστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη, Μουσική Επιμέλεια/Σύνθεση: Σάββας Σάββα, Σχεδιασμός Φωτισμού: Σταύρος Τάρταρης, Οπτική Επικοινωνία:  Λέανδρος Ταλιώτης
Ζωγραφική Eκτέλεση Σκηνικού: Martin Meason, Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Χριστιανόπουλος.
ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:  Αννίτα Σαντοριναίου, Νεοκλής Νεοκλέους, Μάρα Κωνσταντίνου, Χριστιάνα Λάρκου και ο μουσικός Σάββας Σάββα.
>> Παρασκευή 18, Σάββατο 19 & Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020, Σατιρικό Θέατρο, Λευκωσία, 20.30. ΕΙΣΟΔΟΣ:  €15 | €12 (μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι). Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com. Πληροφορίες/Κρατήσεις: 22312940. 
Email: satiriko.tameio@cytanet.com.cy.

Ένας Ελέφαντας στο Δωμάτιο
Πέντε άνθρωποι αντιμετωπίζουν επί σκηνής «την απόσταση». Μέσα από διαλόγους που ξεδιπλώνουν υπαρξιακές ανησυχίες καλούνται να βρουν έναν κοινό παρονομαστή για να επικοινωνήσουν και να παραμείνουν συνδεδεμένοι.
Μια συμπαραγωγή του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ και enacttheatre.
Ιδέα/Σκηνοθεσία: enacttheatre, Κείμενο: enacttheatre (με την συμβολή των ηθοποιών), Καλλιτεχνικός Συνεργάτης: Κωνσταντίνα Peter, Ηθοποιοί: Ανδρέας Δανιήλ, Έλενα Καλλινίκου, Ανδρέας Μακρής, Μαρίνα Μακρή και Λουκία Πιερίδου. Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Αλέξης Θεμιστοκλέους, Ηχητικό Τοπίο: Μαριάννα Μιχαήλ, Βοηθός Παραγωγής: Εβίτα Ιωάννου, Σχεδιασμός Φωτισμού: Ευριπίδης Δίκαιος, Φωτογραφία: Στέλιος Καλλινίκου.
>> Σάββατο 19 & Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, Παλιό Ξυδάδικο, Λεμεσός, 19:30 & 21:30. Είσοδος: €12. Πληροφορίες και κρατήσεις: 99-629610.

Τούτη η δουλειά π' αρκέψαμεν
Μετά την επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία σε Δήμους και Κοινότητες της Κύπρου το έργο Τούτη η δουλειά π' αρκέψαμεν, του Χάρη Πισία επιστρέφει για τέσσερις μόνο παραστάσεις, στην Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, το Σάββατο 19 και 26 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 20 και 27 Σεπτεμβρίου στις 8.30μ.μ. Το έργο επίσης θα περιοδεύσει σε Δήμους και Κοινότητες της Επαρχίας Λευκωσίας. Πρόκειται γιαι μια εύθυμη κωμωδία που με αστείρευτο χιούμορ, διασκεδαστικές παρεξηγήσεις και έξυπνες ανατροπές, σατιρίζει τα ήθη και τα έθιμα του νησιού μας τη δεκαετία του '50, τα οποία αγγίζουν και τη σύγχρονη πραγματικότητα και ειδικότερα τις αντιλήψεις των Κυπρίων γύρω από το θεσμό του γάμου και της προίκας. Ταυτόχρονα μέσα από περιστατικά της απλής, καθημερινής ζωής, σκιαγραφούνται με  πολύ γλαφυρό τρόπο διαχρονικά κοινωνικά φαινόμενα όπως είναι η κοινωνική απόρριψη, οι λαϊκές προλήψεις και δοξασίες, η διπλοθεσία των δημόσιων υπάλληλων, η πλεονεξία και η σύγκρουση του ατομικού συμφέροντος με την ηθική,  αλλά πάνω από όλα η αναζήτηση της ευτυχίας και η ανάγκη του ανθρώπου να αγαπήσει και να αγαπηθεί.
>> Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, Λευκωσία, 20.30. ΕΙΣΟΔΟΣ:  €15 | €12 (μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι). Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com.
 

Ιστορία χωρίς όνομα
Τον θυελλώδη έρωτα του Ίωνα Δραγούμη και της Πηνελόπης Δέλτα μεταφέρει στη σκηνή ο Κώστας Γάκης, σε μια θεατρική διασκευή του βραβευμένου με τρία βραβεία κοινού βιβλίου του Στέφανου Δάνδολου «Ιστορία χωρίς όνομα» από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Τον εμβληματικό και για πολλούς αμφιλεγόμενο διπλωμάτη, λόγιο και πολιτικό Ίωνα Δραγούμη θα ενσαρκώσει επί σκηνής, ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του, ο Τάσος Νούσιας, ενώ η εξαιρετική Μπέτυ Λιβανού και η αποκαλυπτική Μαρία Παπαφωτίου θα μοιραστούν δύο διαφορετικές εποχές της σπουδαίας συγγραφέως και ιστορικής προσωπικότητας, Πηνελόπης Δέλτα.
Ίων Δραγούμης και Πηνελόπη Δέλτα. Μια ψυχή χωρισμένη σε δύο σώματα.
Ένας θαμμένος πόνος που δεν εκτονώθηκε ποτέ. Δύο λυγμοί που συνορεύουν. Ο έρωτας και η πατρίδα. Μια ιστορία ηδονής και οδύνης. Ο εμβληματικός διπλωμάτης και η σπουδαία συγγραφέας σε μια νοερή ζωή επιθυμίας, ονείρων, υψηλών ιδανικών, υψηλών δεσμεύσεων, υψηλών οραμάτων. Με τους Τάσο Νούσια, Μπέτυ Λιβανού, Μαρία Παπαφωτίου και άλλους
>> Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20:30.
>> Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Λεμεσός, 20:30.
Διάρκεια: 105΄ / Κατάλληλο 12+. Εισιτήρια: €10 & €15, στο https://shop.tickethour.com.

Η πρώτη ατομική έκθεση της Ελένης Φύλα
Η Ελένη Φύλα είναι μια πολυδιάστατη εικαστικός καλλιτέχνης η οποία ασχολείται κυρίως με την εννοιολογική τέχνη. Μέσα από τη δουλειά της προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό για περιβαλλοντικά ζητήματα, να προτείνει νέους τρόπους σκέψης και να καταγράψει την ομορφιά του κόσμου πριν να είναι πολύ αργά. Επιτυχία για την Φύλα είναι να καταφέρει να επικοινωνήσει με το κοινό και να μεταφέρει τις προσωπικές της εμπειρίες και ανησυχίες σε καθολικό επίπεδο. Στόχος της είναι να προκαλέσει συναισθήματα, να αλλάξει την αντίληψή μας και να προωθήσει τη θετική κοινωνική αλλαγή. Στην έκθεση ‘It’s Getting Hot in Here’, η Ελένη Φύλα εστιάζει την προσοχή της στο περιβάλλον και τη ζημιά που έχει υποστεί. Με διάφορα μέσα, όπως ζωγραφική, φωτογραφία, βίντεο και γλυπτική, η καλλιτέχνης εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την υποβάθμιση του οικοσυστήματος μας, η οποία έχει  καταστροφικές επιπτώσεις για την ανθρωπότητα. Αντλώντας έμπνευση από τους θερμικούς χάρτες, χρησιμοποιεί έντονα νέον, χρώματα με μεγάλη αντίθεση και φτιάχνει έργα μεγάλα σε διαστάσεις τα οποία δρουν και σαν πανό διαμαρτυρίας. Με αυτό το τρόπο θέλει να τονίσει την έντονη κλιματική αλλαγή και τις ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας.
>>  Παρασκευή 18, 18:00-21:00 & Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, 18:00-21:00, The Edit Gallery, Λεμεσός. Πληρ. 25251710. 

"Σερενάτες" από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου
Η σερενάτα συνιστά μια μουσική σύνθεση με λυρική και γαλήνια διάθεση, ένα μουσικό αφιέρωμα σε μια ρομαντική περίσταση. Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου έχει ετοιμάσει τρία θαυμάσια έργα για πνευστά για μια βραδιά εκλεπτυσμένης και καλαίσθητης μουσικής. Tο Oκτέτο πνευστών του Ludwig van Beethoven, ένα έργο με«ανάλαφρη» διάθεση ανοίγει το πρόγραμμα. Η ευχάριστη ατμόσφαιρα εμπλουτίζεται περαιτέρω από τη Σερενάτα για πνευστά και τη Σουίτα για πνευστά του Richard Strauss, δύο έργα που θεωρούνται από τα καλύτερα που γράφτηκαν ποτέ για σύνολο πνευστών.
>> Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020, Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, Πάφος, 20:30. Τιμές εισιτηρίων: €12, €7 (18-26 ετών, συνταξιούχοι), €5 (κάτω των 18). Σύμφωνα με τα μέτρα ασφάλειας που έχουν ανακοινωθεί σχετικά με την πανδημία, δεν θα γίνεται προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία των θεάτρων τη μέρα της συναυλίας. Εισιτήρια για όλες τις συναυλίες διατίθενται μόνο στην ιστοσελίδα www.cyso.org.cy.

Ζήσε τη στιγμή
Το πιο hot νεανικό σχήμα έρχεται στο Theama Venue, για να ταρακουνήσει τα μουσικά νερά της Κύπρου! Ο αγαπημένος λαϊκός τραγουδιστής Λούκας Γιώρκας, η εκρηκτική Μαρία Κορέλλι και οι ανεβαστικοί Παπιγιόν Band σε συνεργασία με τον Όμιλο Breeze, παρουσιάζουν τη νέα μουσική πρόταση «Ζήσε τη στιγμή!».
>> Πρεμιέρα Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, Theama Venue, Λεμεσός. Πληροφορίες & κρατήσεις 99 04 47 11.

Νίκος Μακρόπουλος 
Παρόλο που, όπως μας είχε ενημερώσει, ήταν έτοιμο να αποχαιρετήσει το φετινό καλοκαίρι με τον Στέλιο Ρόκκο, το Nava Seaside στον Πρωταρά αποφάσισε να δώσει παράταση στο καλοκαίρι μας! Εξ ου και ανακοίνωσε μία ακόμα συναυλία, αυτήν τη φορά με τον αγαπημένο Ελλαδίτη καλλιτέχνη Νίκο Μακρόπουλο. Ο Θεσσαλονικιός τραγουδιστής ο οποίος μας προσφέρει με την βαριά αλλά συνάμα και ερωτική φωνή του, τρελές νύχτες διασκέδασης, θα βρεθεί το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου στο Nava Seaside. "Τα έχω όλα", "Είμαστε Ένα", "Πού είσαι", "Κάνε Χιλιοστά Τα Χιλιόμετρα" κ.ά. είναι μόνο μερικές από τις επιτυχίες που θα μας διασκεδάσουν! 
>> Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, Nava Seaside, Πρωταράς, 21.00. Πληρ. 22777744.

Hope Lives On
Με το ελπιδοφόρο μήνυμα 'Hope Lives On, το Sistema Cyprus επιστρέφει για μια άλλη συναυλία, κάτω από τον ανοιχτό ουρανό το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο Σκαλί Αγλαντζιάς. Στη μουσική εκδήλωση θα παρουσιαστούν η ορχήστρα και η χορωδία του Sistema Cyprus από Λευκωσία και Λάρνακα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Σαντιάγο Οσσά Αλζάτε και της Λουκίας Λαζάρου αντίστοιχα. Η είσοδος για την συναυλία θα είναι 5 ευρώ. 
>> Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, Αμφιθέατρο Σκαλί Αγλαντζιάς, 18.00.

15ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού
Το 15o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, που θα διεξαχθεί από τις 16 μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου 2020, στον Χαρουπόμυλο Λανίτη (Ceronia Hall), ανακοινώνει το φετινό πρόγραμμα προβολών του που περιλαμβάνει κορυφαία διεθνή και εγχώρια ντοκιμαντέρ, αναδεικνύοντας ένα σύγχρονο κινηματογράφο δημιουργικής πρωτοπορίας. Μέσα από 18 κινηματογραφικές πρεμιέρες, το Φεστιβάλ προβάλλει αθέατες πτυχές του κόσμου μας με επίκεντρο τον σύγχρονο άνθρωπο και το κοινωνικό, φυσικό και πολιτικό του περιβάλλον, ρίχνοντας μια ανήσυχη ματιά στην κοινωνική πραγματικότητα.
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ.
>> Μέχρι 23 Σεπτεμβρίου, Χαρουπόμυλος Λανίτη, Λεμεσός. 

Από την Κύπρο με Τζαζ / Γιώργος Κρασίδης & Jazzologia Cyprus Big Band
Κλασικές συνθέσεις γραμμένες για τζαζ ορχήστρα, κομμάτια «λάτιν», μοντέρνες, λιγότερο γνωστές συνθέσεις Ευρωπαίων συνθετών και πρωτότυπες τζαζ διασκευές κυπριακών παραδοσιακών τραγουδιών του διεθνούς εμβέλειας Κύπριου συνθέτη Άρη Αντωνιάδη, γραμμένες ειδικά για την Jazzologia Big Band. Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια.
>> Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 20:30. Διάρκεια: 115΄. Εισιτήρια €15/€10 μειωμένο. Για πληροφορίες: τηλ. 70002212 / www.kypria.org.cy. 

Τραγούδια του Νερού / Ελλάδα - Τυνησία
Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera en Salonico, μαζί με τη Lamia Bedioui από την Τυνησία, επιχειρούν να μας ταξιδεύσουν μουσικά μέσα από τραγούδια για το νερό και την έρημο, τη ζωή και το θάνατο, τη γονιμότητα, τη μαγεία, την επιθυμία, τον εξαγνισμό. Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια. Διάρκεια: 90’
>> Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20:30
>> Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Λεμεσός, 20:30. Εισιτήρια €15/€10 μειωμένο. Για πληροφορίες: τηλ. 70002212 / www.kypria.org.cy. 

Ράλι παλαιού αυτοκινήτου στη Λεμεσό
Η Λέσχη Παλαιού Αυτοκινήτου Λεμεσού και ο Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων παιδιών με ειδικές ανάγκες διοργανώνουν το 14ο Φιλανθρωπικό ράλλυ Παλαιού Αυτοκινήτου το οποίο θα πρααγμαατοποιηθεί την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, 2020 στη Λεμεσό. Η εκκίνηση θα πραγματοποιηθεί από το χώρο στάθμευσης έναντι του Costa Cafe στις 10:00π.μ. Ο τερματισμός θα βρίσκεται στην στην Πλατεία του χωριού Δωρός στην επαρχία Λεμεσού, στις 1:10μ.μ. Συμμετοχές και Πληροφορίες: 99642799 Σ. Φράγκος, 99484859 Ν. Νικολάου, 99791109 Μαρία. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για ενίσχυση των προγραμμάτων του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close