Δημοσιεύτηκε στις 12 Αυγούστου 2020
Ο Αύγουστος επιφυλάσσει κάθε χρόνο μια ευχάριστη έκπληξη, τη βροχή διαττόντων των Περσείδων. Καθώς το χρονικό σημείο της κορύφωσης των Περσείδων συμπίπτει με τις θερινές διακοπές των περισσότερων και η πρόσβαση σε σκοτεινούς ουρανούς είναι πιο εύκολη, το φαινόμενο έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στη δημοσιότητα.
Φέτος, οι συνθήκες θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές καθώς το μέγιστο πέφτει πολύ κοντά στη Νέα Σελήνη, γεγονός που θα επιτρέψει την παρατήρηση του φαινομένου σε σκοτεινό ουρανό με αποτέλεσμα να είναι ορατοί περισσότεροι διάττοντες.
Σύμφωνα με το Κίτιον Πλανητάριο τη νύχτα της 12ης Αυγούστου θα υπάρχει κορύφωση του μετεωρολογικού φαινομένου των Περσείδων. Με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που ξεκινούν τα μεσάνυχτα, μπορείτε να παρατηρήσετε έως και 110 μετεωρίτες την ώρα (ή 1-2 μετεωρίτες το λεπτό)!

Η καλύτερη κατεύθυνση για να κοιτάξει κανείς είναι προς τα εκεί όπου ο ουρανός είναι πιο σκοτεινός, προτιμότερα ανάμεσα στον Περσέα και την Κασσιόπη μόλις λίγο ανατολικά από το γνωστό «διπλό σμήνος του Περσέα». Ίσως να δείτε κάποιον διάττοντα να πέφτει περίπου κάθε ένα ή δύο λεπτά. Η συχνότητα που θα εμφανίζονται τα μετέωρα εξαρτάται από το πόσο σκοτεινός θα είναι ο ουρανός. Αν είμαστε τυχεροί θα δούμε και μερικές βολίδες (οι πιο λαμπροί μετεωρίτες). Τα μετέωρα μπαίνουν στη γήινη ατμόσφαιρα με μια ταχύτητα 60 χλμ/sec (134.000 μίλια ανά ώρα), με κατεύθυνση κοντά στα σύνορα ανάμεσα στους αστερισμούς του Περσέα και της Κασσιόπης. Το ακτινοβόλο σημείο θα είναι κάτω από το 'W' της Κασσιόπης, η οποία και ανεβαίνει ψηλότερα στον βορειοανατολικό ουρανό όσο περνάει η νύχτα.

Το καλύτερο μέρος για να παρατηρήσετε μετεωρίτες είναι φυσικά βουνά ή ένα σημείο μακριά από τα φώτα των πόλεων.
Δεν χρειάζεστε συσκευές για να παρατηρήσετε, οπότε, αν υπάρχει καλός καιρός, ο καθένας μπορεί να απολαύσει το νυχτερινό καλοκαιρινό θέαμα.
Σας ευχόμαστε καθαρό ουρανό και καλή επιτυχία στις παρατηρήσεις σας!



Σχετικά
Ένα σπάνιο ουράνιο υπερθέαμα θα καθηλώσει τον κόσμο στις 12 Αυγούστου
Mια ολική έκλειψη ηλίου θα δημιουργήσει ένα ουράνιο θέαμα στον ουρανό για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από δύο χρόνια, στις 12 Αυγούστου.
Στον Πρωταρά οι βάρκες μεταμορφώθηκαν σε βιβλιοθήκες κι έπιασαν θέση στις παραλίες
Oι βάρκες-όνειρο στον Δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας, έβαλαν πλώρη για τη γνώση.
Ο Πρωταράς φέτος έχει 18 βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία παραλίες
Πρώτη θέση παγκύπρια για τον Δήμο Παραλιμνίου - Δερύνειας στις Γαλάζιες Σημαίες 2026
Την πρώτη ανατολή της Ευρώπης θα την δεις στη χερσόνησο της «Ξησταριάς»
Αυτό θα είναι το απόλυτο μέρος για φωτογραφίες το φετινό καλοκαίρι
Καλοκαίρι γεμάτο προστασία και ξεγνοιασιά για όλη την οικογένεια με τη σειρά αντηλιακών Cien Sun
Κορυφαία ποιότητα, αξιοπιστία και ασφάλεια κάτω από τον ήλιο των προϊόντων Cien Sun που είναι διαθέσιμα στα καταστήματα της Lidl Κύπρου, με τιμές που ξεκινούν από μόλις 2,19€
Επίσημη τελετή εγκαινίων του Limassol Greens
Θέτοντας ένα νέο ορόσημο για τον τουρισμό, το lifestyle και το επενδυτικό τοπίο της Κύπρου
Βραβεία Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς 2026: Αρχίζει η ψηφοφορία - Μάθε τις υποψήφιες
Η ψηφοφορία ξεκινά στις 5 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 19 Ιουλίου 2026
Όλα όσα έρχονται στο Netflix τον Ιούνιο: Από το Sweet Magnolias μέχρι το Outlast
Κάθε μήνας στο Netflix φέρνει νέες ιστορίες, δυνατές συγκινήσεις και απρόσμενες ανατροπές, κι ο Ιούνιος δεν αποτελεί εξαίρεση
Διαγωνισμός: Ζήσε το απόλυτο adults-only island escape στην Πάφο
Λάβε μέρος στο διαγωνισμό και κέρδισε μία πολυτελή διαμονή για δύο στο Cali Resort and Spa - Design for Adults by Louis Hotels
Οι τελετές έναρξης του Μουντιάλ στο Σίγμα
Μεξικό, Καναδάς και ΗΠΑ καλωσορίζουν τον πλανήτη στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός