Δημοσιεύτηκε στις 11 Αυγούστου 2020
Το τεράστιο ενδιαφέρον του κοινού έχει προκαλέσει η τοιχογραφία που δημιούργησε ο καλλιτέχνης (mural artist) Ανατόλιο Σπυρλίδης (Royal Venom) σε κτίριο στην κοινότητα της Χλώρακας στην Πάφο, ελκύοντας τόσο τους κατοίκους της περιοχής όσο και τους λάτρεις του Street Art Graffiti και γενικά των Τεχνών.
Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Αφηγήσεις στη Θαλασσοφίλητη Γη» της Ομάδας Νέων ANTAMOSIS, με τη στήριξη του Σχεδίου ReCOVer20 του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας. Τον συντονισμό του έργου εκ μέρους της Ομάδας ANTAMOSIS είχε η Δήμητρα Σωκράτους.

Η τοιχογραφία φέρει τίτλο «ELEMENTS: Γη | Θάλασσα | Ήλιος | Ζωή» και για τη δημιουργία της αξιοποιήθηκαν μικτές τεχνικές τοιχογραφίας (σε επιφάνεια 4x6 τ.μ.), με έμφαση στο αφαιρετικό, γραφικά στοιχεία, τέχνη του δρόμου και καλλιγραφία/ καλλιγκράφιτι. Στον κεντρικό κύκλο αναγράφεται καλλιγραφικά η λέξη «art» ενώ στους υπόλοιπους ομόκεντρους κύκλους αναγράφονται οι λέξεις «know-dream-thrive | passion-inspiration-energy-truth-freedom | harmony-metamorphosis-unity».
Προσδοκία της εν λόγω δράσης της Ομάδας ANTAMOSIS είναι να μυήσει το κοινό στην τέχνη της μνημειώδους τοιχογραφίας και την τεχνική της καλλιγραφίας, προωθώντας την ως σημαντικό μέρος της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας το οποίο ενισχύει την κοινωνική αλληλεπίδραση στον δημόσιο χώρο εν μέσω πανδημίας.
Ο δημιουργός της τοιχογραφίας, Ανατόλιο Σπυρλίδης, έλαβε Πτυχίο Art Design and Technology στο Πανεπιστήμιο του Derby στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ασχολείται με την τέχνη της τοιχογραφίας για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια και με την καλλιγραφία τα τελευταία πέντε χρόνια. Συμμετείχε σε τοπικές και διεθνείς δράσεις, επιδεικνύοντας ένα ιδιαίτερα πλούσιο και καταξιωμένο πορτφόλιο (instagram: royalvenom). Το 2019 συμμετείχε στο ‘International Graffiti Mural Event Meeting of Styles’ στην Πριστίνα (Κόσοβο), και ως καλλιτέχνης καλλιγραφίας/ καλλιγκράφιτι συνεργάστηκε με τα ελληνικά streetwear brand KushComa και Vertigo Athens.

Ο Ανατόλιο Σπυρλίδης στα τέλη του 2020 θα συντονίσει σεμινάριο Καλλιγκράφιτι για το Deutsche Pop – Köln στο Βερολίνο (Γερμανία) ενώ τον Απρίλιο του 2021 θα συμμετέχει ως προσκεκλημένος καλλιτέχνης στο 7th Cyprus International Tattoo Convention (Κύπρος). Το 2021 αναμένεται να συμμετάσχει στο International Street Art Festival ‘Urban Morphogenesis Graffiti’ στο Καζάν στη Ρωσία, δημιουργώντας έργο τοιχογραφίας μεγάλης κλίμακας σε πολυόροφο κτίριο της πόλης στο χρονικό πλαίσιο ενός μηνός.
Το πρόγραμμα για παιδιά και νέους «Αφηγήσεις στη Θαλασσοφίλητη Γη» της Ομάδας ANTAMOSIS, στο οποίο εντάσσεται η συγκεκριμένη δράση, προωθεί την ψυχοσυναισθηματική ενδυνάμωση και τη δυναμική διαχείριση των αρνητικών συνεπειών και προκλήσεων της πανδημίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν κατά τον μήνα Ιούλιο θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια από την εμψυχώτρια Δήμητρα Σωκράτους, εργαστήρια κινούμενου σχεδίου από τον animator-γραφίστα Μάριο Ματθαίου, όπως και μια δράση δημιουργίας βοτανόκηπου στο Πάρκο Αγίου Νικολάου στη Χλώρακα.

Η ακριβής διεύθυνση του σημείου δημιουργίας της τοιχογραφίας είναι: Οδός Ζήνα Κάνθερ 33, 8221 Χλώρακα, Πάφος. Η πρόσβαση είναι εύκολη και το κοινό μπορεί να επισκεφθεί και να φωτογραφηθεί στο σημείο οποιαδήποτε ώρα.
Για ενημέρωση γύρω από τις δράσεις της ομάδας ANTAMOSIS μπορείτε να επισκεφθείτε την ομώνυμη σελίδα στο Facebook.

Σχετικά
Οι 20 νέες σειρές που έρχονται τον Νοέμβριο στο Netflix
Το φθινόπωρο συνεχίζεται με νέες προσθήκες στην τηλεοπτική ατζέντα του streamer, από punk animation μέχρι δράματα εποχής και σύγχρονα horror
Η Φιλομίνα Κανκ βάζει στο στόχαστρο το σινεμά και επιστρέφει στο Netflix
Το «Cunk on Cinema» έρχεται στις 15 Νοεμβρίου, με την Ντιάν Μόργκαν να εξερευνά την ιστορία του κινηματογράφου μέσα από αφοπλιστικά παράλογες ερωτήσεις και συνεντεύξεις γεμάτες αμηχανία.
Το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου ενισχύει το μήνυμα της πρόληψης μέσα από τη συλλογική συμμετοχή
31 εργαζόμενοι του Κέντρου, από διαφορετικές ειδικότητες και επαγγελματικούς ρόλους, μοιράστηκαν μέσα από σύντομα βίντεο τι συμβολίζει για τους ίδιους το ροζ χρώμα
Βροχές και καταιγίδες το Σαββατοκύριακο-Αλλάζει το σκηνικό από τη Δευτέρα
Αναλυτικά το δελτίο καιρού
Μεμονωμένες βροχές σήμερα – Στους 25 βαθμούς η θερμοκρασία
Το Σαββατοκύριακο θα παρατηρούνται κατά διαστήματα τοπικά αυξημένες νεφώσεις
«Περηφάνια και Προκατάληψη»: Πρώτο τρέιλερ της νέας σειράς του Netflix με Έμα Κόριν και Τζακ Λόουντεν
Η νέα παραγωγή φιλοδοξεί να παραμείνει πιστή στο πνεύμα του μυθιστορήματος της Όστεν, που εκδόθηκε το 1813.
Πάνω από 5.000 επισκέπτες στο 3ο Cybersecurity for ALL Festival
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο της κυβερνοασφάλειας μέσα από εκθεσιακά περίπτερα, δράσεις εικονικής πραγματικότητας, θεατρικά δρώμενα, παιχνίδια, επιδείξεις και βιωματικές εμπειρίες
Αυτή η κυπριακή πόλη είναι ανάμεσα στους πιο οικονομικούς προορισμούς για city break στην Ευρώπη
Το συνολικό ημερήσιο κόστος για έναν επισκέπτη
6 παραμυθένιοι προορισμοί της Ευρώπης -Πύργοι, μεσαιωνικά τείχη και υπέροχη αρχιτεκτονική
Πόλεις που εντυπωσιάζουν με τα ατμοσφαιρικά σοκάκια τους, την μεσαιωνική αύρα τους και την ιστορία τους.
«Πάφος 2017–2027»: Ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες με στήριξη έως €40.000 ανά έργο
Η πόλη ετοιμάζει το επετειακό της πρόγραμμα για το 2027 και δέχεται προτάσεις από την Κύπρο και το εξωτερικό μέχρι τις 23 Νοεμβρίου.
Ryanair: Τι αλλάζει για τις αποσκευές από τις 10 Νοεμβρίου – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιβάτες
Η αλλαγή αφορά όλα τα αεροδρόμια του δικτύου της
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες- Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό του καιρού το σαββατοκύριακο