Δημοσιεύτηκε στις 06 Ιουλίου 2020
«Θετική έκβαση είχε και η πολυπόθητη θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας» επεσήμανε η κα Πηλείδου. Μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες άρχισαν το Ιούλιο του 2019, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας έχει εξασφαλίσει την έγκριση της ΕΕ για την παροχή επιδότησης μέγιστου ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως με σκοπό την επαναλειτουργία της θαλάσσιας σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας.
Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού ημερομηνίας 3 Ιουλίου 2020, η λειτουργία της θαλάσσιας επιβατικής γραμμής μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας θεωρείται Υπηρεσία Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ) σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από κρατικά κονδύλια.
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη θετική αυτή εξέλιξη», τόνισε η Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω, κα Νατάσα Πηλείδου. «Έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του έργου αυτού, αφού η εξασφάλιση της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι κομβική και αποτελεί προϋπόθεση για τις περαιτέρω συναφείς ενέργειες. Ωστόσο, παραμένει ακόμα αρκετός δρόμος μπροστά μας καθώς επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή ανοικτού διαγωνισμού», εξήγησε η κα Πηλείδου.
Οι όροι των εγγράφων του διαγωνισμού έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι η επιδότηση θα καλύπτει μόνο το κόστος που απαιτείται για τη διαχείριση της ΥΓΟΣ (δηλαδή μόνο το κόστος μεταφοράς των επιβατών και όχι του φορτίου), ότι δεν θα προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός και ότι θα αποφεύγεται η υπεραντιστάθμιση (overcompensation). «Η Σύμβαση Ανάθεσης που θα υπογραφεί με τον επιτυχόντα προσφοροδότη θα είναι για τρία χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα τρία χρόνια», ανέφερε η κα Πηλείδου.
Η Θαλάσσια Σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας θα πραγματοποιείται με επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο, Ro-Pax, το οποίο θα μεταφέρει επιβάτες και τα συνοδευόμενα αυτοκίνητά τους καθώς και φορτίο, και θα περιλαμβάνει το δρομολόγιο μετ’ επιστροφής από το λιμάνι Λεμεσού ή Λάρνακας προς Πειραιά και ενδεχομένως ένα ενδιάμεσο σταθμό.
Το δρομολόγιο που θα εκτελείται μια φορά τη βδομάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Μάϊο - Σεπτέμβρη) και μια φορά κάθε δύο βδομάδες κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβρη - Απρίλη), αναμένεται να εμπλουτίσει τα διαθέσιμα μέσα μεταφοράς και να δημιουργήσει ένα νέο τμήμα της αγοράς για καταναλωτές/ ταξιδιώτες προς/ από την Κύπρο και την Ευρώπη.
«Στόχος του Υφυπουργείου Ναυτιλίας», σημείωσε η κα Πηλείδου «είναι όπως το εγχείρημα αυτό ενισχύσει τη συνδεσιμότητα της Κύπρου με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Επί του παρόντος, το μόνο διαθέσιμο μέσο μεταφοράς προς και από την Κύπρο είναι οι αερομεταφορές».
Σχετικά
Οι 10 χώρες όπου οι άνθρωποι δηλώνουν πιο ευτυχισμένοι και ζουν φθηνότερα
Μια δεκάδα χωρών που υπόσχονται καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά και πιο βιώσιμη οικονομική καθημερινότητα για όσους σκέφτονται να αφήσουν την ακριβή ζωή
Αυτό το ελληνικό νησί για τον Μάιο προτείνει το Taste Atlas -Ένας γαστρονομικός παράδεισος
Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση, ο Μάιος προβάλλεται ως χρονικό σημείο υψηλής αξίας για την ταξιδιωτική εμπειρία
Καλοκαίρι με 35% έκπτωση σε Κύπρο και Ελλάδα από την Louis Hotels
Mε επιλογές από 25 ξενοδοχεία και επαύλεις σε Πάφο, Πρωταρά και Λεμεσό, καθώς και στην Ελλάδα, η Louis Hotels συνθέτει το απόλυτο καλοκαιρινό σκηνικό
«Dai Dai»: Η Shakira αποκάλυψε το νέο τραγούδι του Μουντιάλ 2026
Στο βίντεο, η Σακίρα εμφανίζεται στον αγωνιστικό χώρο του ιστορικού γηπέδου μαζί με χορευτές, ερμηνεύοντας στίχους στα αγγλικά
Αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες – Δεν υποχωρεί η σκόνη
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Επαναπιστοποίηση ISO 50001 για το σύνολο των εγκαταστάσεων της Lidl Κύπρου
Η εταιρεία ενδυναμώνει σταθερά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα με στόχο τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση
TUS Airways: Οι νέοι, υπέροχοι προορισμοί που θα μας ταξιδέψει
Η TUS Airways ανακοίνωσε την περαιτέρω ενίσχυση του στόλου της με την προσθήκη ακόμη ενός αεροσκάφους Airbus A320, το οποίο αφίχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας
Αυτό είναι το νέο ξενοδοχείο-κόσμημα της Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean
Η Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean εδραιώνει την παρουσία της στη Βόρεια Ελλάδα με το MERAVIA – Leonardo Limited Edition
Η ευρωπαϊκή πόλη που ανακηρύχθηκε ως η πιο πολύχρωμη στον κόσμο -Ποιες άλλες είναι στη 10άδα
Σε μια εποχή όπου η ταξιδιωτική εμπειρία συνδέεται με την εικόνα μια νέα μελέτη από την JustCover επιχειρεί να αναδείξει τις πιο πολύχρωμες πόλεις του κόσμου
5* Premium All-Inclusive Imperial Island Resort: Μία όαση οικογενειακών αναμνήσεων άνοιξε στην Πάφο
Οι φετινές διακοπές στο 5* Imperial Island Resort ξεκινούν με 35% έκπτωση και δωρεάν διανυκτερεύσεις.
Harry Potter: Το HBO ανανέωσε από τώρα τη δεύτερη σεζόν - Πότε ξεκινούν τα γυρίσματα
Η πρώτη σεζόν της σειράς αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τα Χριστούγεννα του 2026