Δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουνίου 2020
Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο θα σημειωθεί στις 21 Ιουνίου του 2020, το οποίο θα είναι πλήρως ορατό σε όλη την Κύπρο.
Πρόκειται για το φαινόμενο της Δακτυλιοειδούς Έκλειψης του Ηλίου, το οποίο θα σημειωθεί το πρωινό της Κυριακής, 21 Ιουνίου 2020.
Ωστόσο, συστήνεται η προσοχή του κοινού, αφού η παρατήρηση του φαινομένου απαγορεύεται δια γυμνού οφθαλμού.
Ως Μερική Έκλειψη του Ηλίου θα φανεί από την Κύπρο
Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος της Αστρολογικής Εταιρείας Κύπρου, Χρύσανθος Φάκας, ανέφερε ότι από την Κύπρο το φαινόμενο θα φανεί ως Μερική Έκλειψη του Ηλίου.
«Στην Κύπρο δεν θα έχουμε τη χαρά να δούμε την Δακτυλιοειδή Έκλειψη Ηλίου, εντούτοις είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρακολουθήσουμε μέρος της ηλιακής αυτή έκλειψης ηλίου», είπε.
Σε κάποια μέρη του πλανήτη θα δουν ένα πύρινο δακτυλίδι
Επεξηγώντας περαιτέρω το εντυπωσιακό φαινόμενο, ο κ. Φάκας είπε ότι «σε κάποια μέρη του πλανήτη θα δουν ένα πύρινο δακτυλίδι να εμφανίζεται στον ουρανό και αυτό συμβαίνει επειδή εκείνη τη στιγμή ο δίσκος της σελήνης θα επικαλύψει τον ηλιακό δίσκο», για να σημειώσει ότι «εκείνη την ημέρα οι συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ ήλιου σελήνης και γης είναι τέτοιες, που ο φαινόμενος δίσκος της σελήνης είναι λίγο μικρότερος από του ηλίου και τον επικαλύπτει, αφήνοντας στο πίσω μέρος ένα δακτυλίδι να εμφανίζεται».
Όπως πρόσθεσε «εάν η απόσταση μεταξύ γης και σελήνης ήταν λίγο μικρότερη, τότε ο φαινόμενος δίσκος της σελήνης για ένα γήινο παρατηρητή, θα ήταν λίγο μεγαλύτερος και θα επικάλυπτε πλήρως τον ηλιακό δίσκο και θα είχαμε τότε το φαινόμενο της ολικής έκλειψης ηλίου», εξηγώντας ότι «εκείνη η απόσταση γης σελήνης αυξομειώνεται και κάποιες φορές είναι πιο κοντά ή πιο μακριά και αναλόγως έχουμε ολική ή δακτυλιοειδή έκλειψη».
Μόνο ένα μικρό κομμάτι του πλανήτη θα δει τη Δακτυλιοειδή Έκλειψη του Ηλίου
Σύμφωνα με τον κ. Φάκα «μόνο ένα μικρό κομμάτι του πλανήτη θα δει τη Δακτυλιοειδή έκλειψη του Ηλίου», για να συμπληρώσει ότι «όσο απομακρύνεται από εκείνο το κέντρο θα το βλέπουν μερικώς, δηλαδή μερική έκλειψη ηλίου».
Εξάλλου, ο κ. Φάκας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η έκλειψη για την Κύπρο είναι μερική και θα ξεκινήσει στις 07:34, με τη λήξη του να καταγράφεται στις 09:27.
Επίσης, είπε ότι το μέσον της έκλειψη στην Κύπρο θα καταγραφεί στις 08:28, ενώ το φαινόμενο θα έχει διάρκεια στην Κύπρο 1 ώρα και 53 λεπτά.
Σημειώνεται, ότι το μέγεθος της έκλειψης για τους Κυπρίους είναι 0,37%.
Ο πρώτος άνθρωπος στη γη που θα δει το φαινόμενο
Ο κ. Φάκας ανέφερε ακόμα ότι ο πρώτος άνθρωπος στη γη που θα δει το φαινόμενο είναι στις 06:46, ενώ ο τελευταίος στις 12:34, για να σημειώσει ότι την ημέρα εκείνη ο ήλιος θα ανατείλει 05:31 και θα δύσει στις 20:03.
Η έκλειψη θα είναι ορατή από μια περιοχή που περιλαμβάνει ολόκληρη σχεδόν την Αφρικανική Ήπειρο, την Ευρώπη , την Ασία και τη Βόρειο Αυστραλία.
Μόνο με τη χρήση μόνο κατάλληλων ειδικών γυαλιών και φίλτρων
Ο Πρόεδρος της Αστρολογικής Εταιρείας Κύπρου προειδοποιεί ότι η παρατήρηση του φαινομένου απαγορεύεται δια γυμνού οφθαλμού, τονίζοντας ότι αυτή μπορεί να γίνει μόνο με τη χρήση κατάλληλων ειδικών γυαλιών και φίλτρων.
Αντίθετα, σημείωσε υπάρχει κίνδυνος βλάβης στην όραση.
Ειδικά, ανέφερε, όσοι θα κάνουν χρήση τηλεσκοπίων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί τα τηλεσκόπια πρέπει να διαθέτουν ειδικά φίλτρα.
Τι είναι η δακτυλιοειδής έκλειψη του Ηλίου
Οι εκλείψεις Ηλίου συμβαίνουν όταν η Σελήνη, ενώ εκτελεί την περιφορά της γύρω από την Γη, ευθυγραμμίζεται και περνά μπροστά από τον Ήλιο, ρίχνοντας έτσι την σκιά της στην επιφάνεια της Γης και αποκρύπτοντας είτε μέρος είτε ολόκληρο τον Ήλιο.
Όταν αποκρύπτεται μέρος του Ηλίου η έκλειψη ονομάζεται μερική, ενώ όταν αποκρύπτεται ολόκληρος ο Ήλιος, η έκλειψη ονομάζεται Ολική.
Όταν η Σελήνη βρίσκεται κοντά στο απόγειο της – όταν δηλαδή βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς της- και ταυτόχρονα συμβεί ηλιακή έκλειψη, τότε από την επιφάνεια της Γης η Σελήνη φαίνεται να έχει μικρότερη διάμετρο από τον Ήλιο και έτσι η έκλειψη δεν μπορεί να είναι ολική, αλλά δακτυλιοειδής.
Σχετικά
Τελετή λήξης FIDE Candidates Tournament 2026 στο Cap St Georges Hotel & Resort
Ολοκληρώθηκε η πιο Σημαντική Διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Σκακιού
Δωρεάν ξεναγήσεις, πεζοπορίες και εκδηλώσεις σε χώρους Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Κύπρου
Με αφορμή τη νέα έκδοση της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO «Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου: Ιστορία, Μύθος, Θρησκεία»
Lidl Κύπρου: Δυναμική παρουσία και ουσιαστική στήριξη στο Ayia Napa Youth Soccer Festival 2026
Ως Platinum Sponsor, η Lidl Κύπρου συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία της φετινής διοργάνωσης, προσφέροντας χιλιάδες θρεπτικά γεύματα και αναδεικνύοντας έμπρακτα τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής στον αθλητισμό
Η Ryanair ανακοίνωσε πτήσεις σε 22 προορισμούς, με τιμές από €19 (μόνο για σήμερα)
Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαλέξεις προορισμό
Ζήσαμε την απόλυτη εμπειρία διαμονής στο πρώτο πολυθεματικό θέρετρο του νησιού
Μείναμε για 24 ώρες στο City of Dreams Mediterranean και σου μεταφέρουμε εικόνες και εντυπώσεις
Πότε αρχίζει το Κύπρος-Ελλάδα με το πλοίο «AF Marina»
Η έναρξη των κρατήσεων και η αγορά των εισιτηρίων για την φετινή χρονιά, θα ξεκινήσει την Τετάρτη 22 Απριλίου
Τιτανικός: Η ιστορία του πιο διάσημου ναυαγίου που έγινε σαν σήμερα το 1912
Το παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού ξεκίνησε σαν μια θριαμβευτική στιγμή της ναυπηγικής ιστορίας και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα κατέληγε σε μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες όλων των εποχών
Το «The Floor» επιστρέφει και... παίζεται αλλιώς
Πρεμιέρα, την Παρασκευή 17 Απριλίου στις 21:00 και κάθε Παρασκευή την ίδια ώρα
Η νέα τηλεοπτική σεζόν στο ΣΙΓΜΑ φέρνει στις οθόνες μας το «DRAGONS’ DEN»
Με παρουσιαστή τον Σάκη Τανιμανίδη
«Το μικρό σπίτι στο λιβάδι»: Πρώτο τρέιλερ της νέας σειράς του Netflix – Η ιστορία μιας οικογένειας στην Αμερικάνικη Δύση
Η πρώτη σεζόν είναι εμπνευσμένη από το τρίτο βιβλίο της πολυαγαπημένης σειράς της Λόρα Ίνγκαλς Ουάιλντερ.