News , Guide

Ιούνιος με βροχές και καταιγίδες – Η πρόγνωση του καιρού

Βροχερά προβλέπονται τα απογεύματα του Ιουνίου

Δημοσιεύτηκε στις 09 Ιουνίου 2020

Ο Ιούνιος, είναι ο πρώτος μήνας της θερμής και με ξηρικά χαρακτηριστικά περιόδου του έτους, του παραδοσιακού καλοκαιριού.
 
Όπως σημειώνει το Τμήμα Μετεωρολογίας, ο Ιούνιος όπως και ολόκληρη η επόμενη τριμηνία (Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος) χαρακτηρίζεται από επεισόδια με καταιγιδοφόρο δραστηριότητα τις απογευματινές ώρες στο εσωτερικό και στα ορεινά, λόγω κυρίως θερμικής αστάθειας των παρεδαφίων της στρωμάτων της ατμόσφαιρας. Η έλευση βαροκλινικών συστημάτων στην περιοχή της Κύπρου είναι πολύ σπάνια. Κατά το δεύτερο μισό της περιόδου αυτής καταγράφονται οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες.
 
Ο Ιούνιος αναμένεται ότι θερμοκρασιακά θα είναι κανονικός. Αναφέρεται σχετικά ότι τα Βαλκάνια και η Μικρά Ασία θα είναι θερμότερες του κανονικού, ενώ δεν αναμένονται ουσιαστικά αθροιστικά ύψη βροχής που να προέρχονται από δυναμικά βαρομετρικά συστήματα.
 
Προκαταρκτικά μετεωρολογικά στοιχεία Μαΐου
 
Από τα αρχικά δεδομένα, όπως αυτά καταγράφηκαν από το Τμήμα Μετεωρολογίας, φαίνεται ότι το Μάιο η θερμοκρασία ήταν πάνω όχι μόνο από την κανονική μέγιστη αλλά και για την κανονική ελάχιστη.
 
Ειδικά σε σχέση με την καταγραφείσα μέση ημερήσια μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, αυτή ήταν σε όλους τους σταθμούς πάνω από την κανονική για την εποχή. Καταγράφηκαν φυσικά πολλές ακραίες μέγιστες θερμοκρασίες όπως η μέγιστη θερμοκρασία στο αερ. Πάφου με 42.5°C και στην Πόλη Χρυσοχούς με 41.7°C με τις κανονικές να είναι αντίστοιχα 24.5°C και 25.8°C. Σημειώθηκαν όμως και ακραίες ελάχιστες θερμοκρασίες  με θετική απόκλιση από τις κανονικές όπως η ελάχιστη στο αερ. Λάρνακας με 29.5°C και στην Αθαλάσσα με 27.5°C με τις κανονικές να είναι αντίστοιχα 15.7 °C και 14.8°C.
 
Αναφορικά με την αθροιστική βροχή φαίνεται ότι ο Μάιος κατέγραψε αθροιστική βροχή κοντά στην κανονική κάτι που δεν υποστήριζε το μοντέλο. Όπως φαίνεται και από τον πιο κάτω χάρτη κατανομής της προκαταρκτικής αθροιστικής βροχής για το Μάιο, η μέση επιφανειακή κατανομή έφτασε το 14.3mm ή 89% της κανονικής.
 
Αναφέρεται ότι καταγράφηκαν τοπικές βροχές που κάποιες φορές συνοδεύονταν από καταιγίδες την 1η, 2η, 4η, 5η, 8η, 9η , 20η, 22η, 23η και 28η ημέρα του Μαΐου.
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι από τα προκαταρκτικά στοιχεία φαίνεται ότι σημειώθηκε χαλάζι στις 5 και 23 Μαΐου.
 
Για τις 5 Μαΐου είχε εκδοθεί προειδοποίηση EMMA στο κίτρινο επίπεδο σημαντικότητας η οποία αφορούσε καταιγίδες και για τις  16, 17, 18, 19, 20 και 21 Μαΐου είχαν εκδοθεί προειδοποιήσεις EMMA στο κίτρινο και πορτοκαλί επίπεδο σημαντικότητας οι οποίες αφορούσαν ψηλές θερμοκρασίες.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close