Δημοσιεύτηκε στις 13 Ιανουαρίου 2020
Την πασίγνωστη κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι, "Ένας υπηρέτης με δύο αφεντικά" ανεβάζει η Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Μαριάννας Καυκαρίδου. Πρόκειται για μια ανανεωμένη εκδοχή μίας από τις ωραιότερες κωμωδίες παρεξηγήσεων, η οποία μας μεταφέρει στη δεκαετία του '50, με φόντο τη Νάπολη και την Ιταλική Μαφία.
Βασικός ήρωας του έργου, είναι ο πολύ άτυχος και μονίμως πεινασμένος Τρουφαλντίνο, ο οποίος για να επιβιώσει αναγκάζεται να δουλέψει κρυφά, ως μπράβος και υπηρέτης, για δύο αφεντικά: το Σικελιανό μαφιόζο Φεντερίκο Ρασπόνι και τον ερωτομανή στρατιωτικό Φλορίντο Αρετούτσι. Στην προσπάθειά του να μην συναντηθούν ποτέ τα δύο του αφεντικά ώστε να μη αποκαλυφθεί το ψέμα του, ο Τρουφαλντίνο προκαλεί σωρεία μπερδεμάτων, ευτράπελων καταστάσεων και ξεκαρδιστικών παρεξηγήσεων και θα πρέπει τώρα με μαεστρία και πονηριά να διορθώσει το χάος το οποίο έχει δημιουργήσει.
"Θύματα" του Τρουφαλντίνο είναι μια μεταμφιεσμένη γυναίκα που παριστάνει τον νεκρό αδελφό της, ο καταζητούμενος από την αστυνομία αρραβωνιαστικός της, ένας μαφιόζος επιχειρηματίας με την αφελή του κόρη, ένας πομπώδης δικηγόρος και ο ξιπασμένος ερασιτέχνης ηθοποιός γιος του, ένας γκάνγκστερ σεφ, μια φεμινίστρια βοηθός και ένα υπέργηρο γκαρσόνι, οι οποίοι συνθέτουν ένα τρελό γαϊτανάκι διασκεδαστικών χαρακτήρων που απογειώνουν το χιούμορ του έργου και χαρίζουν άφθονο γέλιο.
Το "Υπηρέτης Δύο Αφεντάδων" είναι μια καυστική κοινωνική σάτιρα για τον έρωτα, τα πάθη, την καλοσύνη, την αναζήτηση της ευτυχίας αλλά και για την αγωνία της καθημερινής επιβίωσης. Η παράσταση με "άρωμα" Commedia dell' arte, αλλά με σύγχρονους χαρακτήρες και επίκαιρο χιούμορ και με όπλα την σκηνική επιδεξιότητα, τον κωμικό οίστρο και τη δημιουργική επικοινωνία με το κοινό, υπόσχεται ένα αποτέλεσμα γνήσια ψυχαγωγικό που ταυτόχρονα θα καυτηριάζει κοινωνικά προβλήματα τα οποία διαχρονικά ταλανίζουν τον άνθρωπο: το πρόβλημα της ανεργίας και της αγωνίας για επιβίωση, την εξουσία του πλούτου, τις διακρίσεις λόγω φύλου ή κοινωνικής τάξης, την υποκρισία και τη διαφθορά.
Υπόθεση του έργου:
Το έργο διαδραματίζεται στην Ιταλία, στα τέλη της δεκαετίας του '50. Στο σπίτι του επιχειρηματία Πανταλόνε, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με τη Ναπολιτάνικη Μαφία, την Καμόρα, γίνεται το πάρτυ αρραβώνων της Κλαρίσα, κόρης του Πανταλόνε με τον γιο του δικηγόρου Λομπάρντι, Σίλβιο. Μια νεαρή γυναίκα, η Μπεατρίτσε, μεταμφιέζεται σε άνδρα και παριστάνοντας τον νεκρό αδελφό της, τον Σικελιανό μαφιόζο Φεντερίκο Ρασπόνι, εμφανίζεται στο σπίτι του Πανταλόνε. Δεδομένου ότι ο πατέρας της Κλαρίσα είχε παλαιότερα υποσχεθεί στο Φεντερίκο το χέρι της κόρης του, η Μπεατρίτσε προσποιείται ότι επιμένει να τηρηθεί το γαμήλιο συμβόλαιο και ζητά τα χρήματα της προίκας. Ταυτόχρονα ψάχνει τον αγαπημένο της, τον Φλορίντο, ο οποίος είναι καταζητούμενος επειδή πάνω σε ένα καβγά σκότωσε τον αδελφό της.
Στο μεταξύ ο Τρουφαλντίνο, μπράβος και υπηρέτης της Μπεατρίτσε, στην προσπάθειά του για επιβίωση, γίνεται υπηρέτης και του Φλορίντο. Έχοντας κρύψει την διπλή του ιδιότητα από τα αφεντικά του, ο Τρουφαλντίνο προσπαθεί να εκτελέσει τις διαταγές τους, πράγμα που αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο...
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Διασκευή/Σκηνοθεσία: Μαριάννα Καυκαρίδου
Σκηνικά/Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Κίνηση/Σκηνική μάχη: Αντρέι Κρουπά
Μουσική επιμέλεια: Μαριάννα Καυκαρίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριαλένα Παπαδοπούλου
Βοηθός Σκηνογράφου: Μικαέλλα Κάσινου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Βικέντιος Χριστιανίδης
Ζωγραφική εκτέλεση σκηνικού: Martin Meason
Οπτική Επικοινωνία: Λέανδρος Ταλιώτης
ΔΙΑΝΟΜΗ:
Παναγιώτης Κυριάκου (Τρουφαλντίνο), Μαρία Φιακά (Μπεατρίτσε), Ανδρέας Ρόζου (Φλορίντο), Βασίλης Μιχαήλ (Πανταλόνε), Μάριος Δημητρίου (Μπρικέλα), Σπύρος Γεωργίου (Λομπάρντι), Αντρέι Κρουπά (Αλφρέντο), Ζήνα Καυκαρίδου (Σμεραλντίνα), Αλέξανδρος Μαρτίδης (Σίλβιο), Μαρία Ανδρέου (Κλαρίσα) Νικόλας Κουρουζίδης (Σαλβίνο), Εστέλα Τεμπριώτη (Ραφαέλλα), Μιχάλης Αναγιωτός (Οδηγός Ταξί)
Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Χριστιανόπουλος
Πρεμιέρα:
ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020, 8.30μ.μ.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
• ΛΕΥΚΩΣΙΑ, Σατιρικό Θέατρο
Κάθε ΣΑΒΒΑΤΟ στις 8.30μ.μ. και ΚΥΡΙΑΚΗ στις 6.30μ.μ. από 18 Ιανουαρίου μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2020. (Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου δεν θα πραγματοποιηθεί παράσταση)
Email: satirikotheatro@cytanet.com.cy
Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com
Πληροφορίες/Κρατήσεις: ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 22312940, 22421609
• ΛΕΜΕΣΟΣ, Θέατρο Ριάλτο
ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ στις 8.30μ.μ.
http://rialto.com.cy/ Πληροφορίες/Κρατήσεις: 77777745
ΕΙΣΟΔΟΣ: €15 | €12 (μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι)
-
Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης (Σατιρικό Θέατρο)
18 Ιανουαρίου 2020
Σχετικά

Μάρκος Σεφερλής: Επιστρέφει στην Κύπρο για οκτώ ξεκαρδιστικές παραστάσεις
Η περιοδεία του στην Κύπρο περιλαμβάνει στάσεις σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό


Η παράσταση «STILL!» ταξιδεύει στο Μαυροβούνιο
Η παραγωγή θα συμμετάσχει στην 33η έκδοση του ιστορικού φεστιβάλ θεάτρου για παιδιά και νεαρά άτομα του Δήμου του Κοτόρ

"Φουκού": Επιπλέον παράσταση για το θεατρικό έργο του Φώτη Γεωργίδη
Ένα έργο βασισμένο σε μία αλήθεια που καίει

7 θεατρικές παραστάσεις που φέρνουν την Ευρώπη (και την Αθήνα) στην Κύπρο το επόμενο διάστημα
Από μεγάλες παραγωγές της Αθήνας μέχρι διεθνείς αφίξεις, η θεατρική σκηνή της Κύπρου υποδέχεται 7 παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Ακυρώθηκε η παράσταση "Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης" με τους Πέτρο Γαϊτάνο και Προκόπη Αγαθοκλέου
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

10+2 θεατρικές παραστάσεις που θα απολαύσουμε τον Ιουλίο στην Κύπρο
Μοναδικές βραδιές με τέχνη, γέλιο και συγκίνηση

Οι Underdogs της κυπριακής stand‑up comedy σκηνής επιστρέφουν στη Λάρνακα
Μετά από 6 sold-out παραστάσεις στην Λευκωσία

Βλέπουμε τον Φιλοκτήτη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, στο Κούριο
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Ιλιάδα του Ομήρου: Για μία μόνο παράσταση η Ομηρική Μάχη στην πιο ροκ διασκευή της κατευθείαν από την Ελλάδα
Μέσα από τη σύγχρονη σκηνοθετική ματιά του Τάσου Ράτζου, γεμάτη χιούμορ και ευαισθησία

Οι «Οικογενειακές Ιστορίες των Κρητικών» περιοδεύουν σε όλη την Κύπρο
Επιτέλους η πιο αστεία οικογένεια θα μοιράσει ασυγκράτητα γέλια και στην Κύπρο

Η καθηλωτική "Ανδροµάχη" του Ρηγίνου Ρηγίνου, με τη Δένεια Μιµερίνη, στην Κύπρο
Μια σπάνια θεατρική εµπειρία έρχεται στην Κύπρο για δύο µόνο βραδιές.