News , Guide

Πότε (αναμένεται) να ανοίξουν αεροδρόμια και ξενοδοχεία

Ti θα ανοίξει στην τρίτη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων;

Δημοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου 2020

​Μετά και την δεύτερη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, σειρά παίρνουν οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν στην τρίτη φάση. 

Το πότε θα επανεκκινήσει η τουριστική βιομηχανία είναι το ζητούμενο των ημερών. Η πρώτη ημερομηνία σταθμός θα είναι το άνοιγμα των αεροδρομίων. Ενόψει των καλών επιδημιολογικών δεδομένων, η Κυβέρνηση κάνει τον προγραμματισμό της για άνοιγμα των αεροδρομίων στις 9 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι πρώτες πτήσεις θα αφορούν εργαζομένους, επενδύτες και ασφαλείς χώρες ενώ από 1η Ιουλίου θα επιτραπούν οι αφίξεις των πρώτων τουριστών. Αυτή τουλάχιστον είναι η θέση των επιδημιολόγων στο παρόν στάδιο.
 
Τα ξενοδοχειακά καταλύματα, οι τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και οι τουριστικοί πράκτορες, αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις και την τελική ημερομηνία ανοίγματος των αεροδρομίων προκειμένου να οργανωθούν. Μάλιστα, ασκείται πίεση και γίνονται προσπάθειες ώστε τα ξενοδοχεία να ανοίξουν πιο νωρίς, αν και το τουριστικό ρεύμα αναμένεται από τον Ιούλιο.  Οι οικονομίες των παραθαλάσσιων περιοχών, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επισκεψιμότητα των τουριστών (σε μερικές παραθαλάσσιες πόλεις, οι μισές θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τον τουρισμό) κάνουν επιτακτικό το σταδιακό άνοιγμα των αεροδρομίων και των καταλυμάτων τους όσο το δυνατόν συντομότερα.
 
Η 15η Ιουνίου είναι μια πρώτη πιθανή ημερομηνία ανοίγματος των ξενοδοχείων. Μέχρι τότε, η Κύπρος  θα είναι έτοιμη να ανοίξει για τους τουρίστες, όπως  ανέφερε στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ενώ όπως σημείωσε, είναι έτοιμα και τα πρωτόκολλα για τον τουρισμό. Επομένως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν μετά τις 12 Ιουνίου, όταν λήξουν και τα σχέδια πλήρους και μερικής αναστολής του υπουργείου Εργασίας. 
 
Ο αρχικός σχεδιασμός ανέφερε ότι τα ξενοδοχεία θα άνοιγαν κατά την τρίτη φάση χαλαρώσεων των μέτρων μεταξύ 9 Ιουνίου – 13 Ιουλίου μαζί με τα εμπορικά Κέντρα/Πολυκαταστήματα, λιμάνια, εξυπηρέτηση και κρουαζιερόπλοιων, υπηρεσίες εστίασης, εξυπηρέτηση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, θέατρα και σινεμά ανοιχτού χώρου και γυμναστήρια.

Επομένως, εάν τα αεροδρόμια ανοίξουν στις 9 Ιουνίου, θα μπορέσουν και τα ξενοδοχεία να ανοίξουν προκειμένου να οργανωθούν με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να υποδεχτούν τους πρώτους τουρίστες.

Οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές για τον τουρισμό της φετινής χρονιάς.  Κρίσιμη είναι η σημερινή σύσκεψη των επιδημιολόγων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μετά το πράσινο φως του τουριστικού πρωτοκόλλου και του σχεδίου δράσης για άνοιγμα των αεροδρομίων από την επιδημιολογική επιτροπή, θα συνέλθει και το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να εγκρίνει τις εν λόγω αποφάσεις. Τότε, θα γίνουν και διμερείς συμφωνίες με χώρες που τηρούν τα ίδια επιδημιολογικά δεδομένα με την Κύπρο.

Κλειδί θα είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ακολουθηθούν στον τουρισμό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», πέραν του τεστ κορωνοϊού που είναι η καυτή πατάτα, οι Αρχές θα ζητούν από τους τουρίστες να υπογράφουν τουλάχιστον τρία έγγραφα: ότι δεν ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ότι δεν πήγαν πρόσφατα σε χώρα με κρούσματα κι ότι δεν θα ζητήσουν αποζημίωση από τη Δημοκρατία ή το ξενοδοχείο σε περίπτωση που ασθενήσουν.
 
Πάντως, το εάν θα χρειάζεται τεστ κορωνοϊού ή όχι είναι κάτι που θα το αποφασίσει το υπουργείο Υγείας σε συνεννόηση με τους εμπλεκομένους. Και σ’ αυτό ζήτημα, υπάρχουν απόψεις που λένε πως από τις χώρες με καλά επιδημιολογικά στοιχεία δεν θα πρέπει να ζητείται από τους τουρίστες να παρουσιάζουν πιστοποιητικό ότι δεν έχουν κορωνοϊό. Ειδικά αν αυτό πράξουν και ανταγωνιστικοί προορισμοί.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close