Δημοσιεύτηκε στις 12 Μαΐου 2020
Από την Δευτέρα άρχισαν να ταξιδεύουν προς τα νησιά οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι στους κλάδους που επιχειρήσεις άνοιξαν, ωστόσο φαίνεται πως στην κυβέρνηση υπάρχουν σκέψεις να υπάρξει ελεύθερη μετακίνηση ως τις 18 Μαΐου, τουλάχιστον προς τα μεγαλύτερα νησιά της χώρας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνιζε στον ΣΚΑΪ πως υπάρχει ένα ενδεχόμενο να άρει η κυβέρνηση τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων στα μεγάλα νησιά, όπως η Ρόδος, η Κρήτη και η Κέρκυρα, καθώς και όσα άλλα νησιά έχουν τις κατάλληλες υποδομές προκειμένου να μπορέσει ο τομέας της Υγείας να ανταπεξέλθει στο ενδεχόμενο κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Μάλιστα, ο κ. Πέτσας αποκάλυψε πως είναι κάτι το οποίο ήδη συζητείται μεταξύ κυβέρνησης και επιστημόνων και πιθανότατα τις επόμενες ημέρες θα δρομολογηθούν εξελίξεις. «Περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τα τρία στάδια ανοίγματος των νησιών
Από χθες έχει ξεκινήσει το πρώτο στάδιο ανοίγματος των νησιών με τις μετακινήσεις εργαζομένων και επιχειρηματιών, με το δεύτερο στάδιο να ακολουθεί στις 18 Μαΐου. Οπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, στο δεύτερο στάδιο θα μπορούν να μεταβούν στα νησιά εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού και τα απαραίτητα συνεργεία, πάντα με βεβαίωση του εργοδότη. Την ίδια ημέρα ισχύει και η άρση απαγόρευσης των μετακινήσεων για την ηπειρωτική χώρα.
Οσον αφορά στο τρίτο στάδιο, αυτό αναμένεται να έρθει στις 25 Μαΐου ή την 1η Ιουνίου, με την ελεύθερη πρόσβαση στα νησιά σε όλους. Ωστόσο, όπως φαίνεται υπάρχουν οι σκέψεις να γίνει αυτό νωρίτερα, τουλάχιστον στα μεγάλα νησιά που διαθέτουν κατάλληλες υποδομές Υγείας.
Με βεβαιώσεις η μετάβαση στα νησιά
Υπενθυμίζεται ότι η μετάβαση στα νησιά σε αυτό το στάδιο, είτε αφορά σε εργοδότη είτε σε εργαζόμενο επιτρέπεται με έγγραφη δήλωση των αυτοαπασχολούμενων και εφόσον πρόκειται για εργαζόμενους με έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη.
Οι βεβαιώσεις θα πρέπει να αναφέρουν τα εξής:
Ονοματεπώνυμο εργαζομένου ή αυτοαπασχολούμενου
Διεύθυνση
Τηλέφωνο
ΑΜΚΑ.
Ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιο πρόσφατου εντύπου που έχει συμπεριληφθεί ο εργαζόμενος και έχει υποβληθεί στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Π.χ., είτε το Ε3 της πρόσληψής του, είτε το Ε4 του συμπληρωματικού πίνακα ωραρίου, είτε το Ε8 των υπερωριών, είτε το Ε9 πρόσληψης ορισμένου χρόνου.
Το είδος της επιχείρησης με τον αντίστοιχο ΚΑΔ στον οποίο ανήκει.
Το ΑΦΜ της επιχείρησης.
Το νησί της εργασίας.
Να τονιστεί πως οι εν λόγω βεβαιώσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση έκδοσης του εισιτηρίου και επιβίβασης στο πλοίο. Ο επιβάτης υποχρεούται να τις έχει συνεχώς μαζί του και να τις επιδεικνύει σε κάθε έλεγχο. Κανένας εργαζόμενος δεν θα μπορεί να ταξιδέψει στα νησιά χωρίς τα έγγραφα αυτά.
Συζητήσεις και για το σχέδιο του τουρισμού
Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο γίνονται συζητήσεις μεταξύ των αρμοδίων για το θέμα του τουρισμού. Πώς δηλαδή θα υποδεχθούμε τουρίστες και ειδικά η χώρα μας αλλά και η Ελλάδα, που βρίσκονται στον χάρτη των "ασφαλών χωρών" τόσο ως προς την διαχείριση του ιού όσο και ως προς την επιδημιολογική καμπύλη.
Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ,στην Ελλάδα, για τα ξενοδοχεία, προτείνεται να μην λειτουργήσουν τα εστιατόρια με μπουφέ προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός και για τα μεγάλα ξενοδοχέια να ενισχυθεί η λειτουργία εστιατορίων σε υπαίθριους χώρους. Επίσης, για τις υπαίθριες ομάδες προτείνεται να πηγαίνουν σε πισίνες και τις παραλίες έως τις 12 το μεσημέρι.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τις πτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι 13 Μαίου θα δοθούν οι προτάσεις τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, θερμομέτρηση και κάποια από τα ερωτήματα είναι το τι θα γίνει με την καραντίνα των 14 ημερών και αν θα ελέγχονται οι επιβάτες και στην επιστροφή τους.
Πηγή: iefimerida.gr / skai.gr
Σχετικά
Το ήσυχο ελληνικό νησί που αναμένεται να γίνει top τουριστικός προορισμός το 2027
Διεθνή μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν, ότι μετά την κινηματογραφική επιτυχία της «Οδύσσειας» του Κρίστοφερ Νόλαν, η Ιθάκη θα είναι από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς το 2027
The Deck: Εκεί όπου οι ξεχωριστές βραδιές αποκτούν νόημα
Το ιδανικό περιβάλλον για να απολαύσεις κάθε στιγμή
Η Cyprus Airways βάζει τον κόσμο σε mood ταξιδιού με εισιτήρια από €80 (μετ' επιστροφής)
Ετοιμάσου να ταξιδέψεις σε Ρώμη, Παρίσι, Μόναχο, Ηράκλειο κ.ά. με μόνο €80
5 λόγοι για να κάνεις διακοπές τον Σεπτέμβριο στο AYA Resort
Από το day pass μέχρι μια ονειρεμένη διαμονή
Προσφορές σε 6 υπέροχα ξενοδοχεία του νησιού, ιδανικά για Weekend Escapes
Weekend Escapes στα ξενοδοχεία της Louis Hotels σε Λεμεσό, Πρωταρά και Πάφο
Το BoC Fintech Hackathon 7.0 είναι γεγονός! | Build The Future!
27-29 Νοεμβρίου 2026 στο IDEA Innovation Center, στη Λευκωσία
Αίθριο το σκηνικό με αυξημένες νεφώσεις - Στους 38 βαθμούς ο υδράργυρος
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Το Enavsma Foundation επενδύει ξανά στα όνειρα και το μέλλον των νέων
Απονομή υποτροφιών για την ακαδημαϊκή περίοδο 2026-2027
Αίθριος καιρός με βροχές στα ορεινά - Το σκηνικό μέχρι και την Κυριακή
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Αυτοί είναι οι πιο φθηνοί προορισμοί για ένα city break στην Ευρώπη
Πόσο κοστίζει ένα Σαββατοκύριακο στις πιο οικονομικές πόλεις της Ευρώπης - Το εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης
Η Ryanair ανακοίνωσε προσφορές για 9 προορισμούς, με τις τιμές να ξεκινούν από μόλις €14.99
Για τρεις μόνο μέρες