News , Guide

Μάιος με καταιγίδες και σκόνη

Το Τμήμα Μετεωρολογίας, εξέδωσε το αγρομετεωρολογικό δελτίο για τον μήνα που διανύουμε.

Δημοσιεύτηκε στις 07 Μαΐου 2020

Στο δελτίο παρουσιάζεται η εποχική πρόγνωση του μήνα που σύμφωνα με τα στοιχεία επιφυλάσσει βροχές και καταιγίδες. 
 
Ο Μάιος, , είναι ο τρίτος μήνας της μεταβατικής περιόδου, από τη ψυχρή και βροχερή περίοδο του έτους, του παραδοσιακού δηλαδή χειμώνα, προς τη θερμή και με ξηρικά χαρακτηριστικά περίοδο του έτους, του παραδοσιακού καλοκαιριού.
 
Ο Μάιος όπως και ολόκληρη η επόμενη τριμηνία (Μάιος, Ιούνιος και Ιούλιος) χαρακτηρίζεται από επεισόδια με καταιγιδοφόρο δραστηριότητα τις απογευματινές ώρες στο εσωτερικό και στα ορεινά, λόγω κυρίως θερμικής αστάθειας των παρεδαφίων στρωμάτων της ατμόσφαιρας. Η έλευση βαροκλινικών συστημάτων στην περιοχή της Κύπρου είναι πολύ σπάνια. Κατά το τέλος της περιόδου αυτής καταγράφονται οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες.
 
Γενικά ο Μάιος (όπως και οι προηγούμενοι 2 μήνες) χαρακτηρίζεται σε κλιματικό επίπεδο εκτός των άλλων και από επεισόδια σκόνης τα οποία μερικές φορές είναι έντονα.
 
Ο Μάιος αναμένεται ότι θερμοκρασιακά θα είναι κανονικός, αν και στα δυτικά παράλια είναι πιθανό να είναι κατά 1° με 2°C θερμότερος του κανονικού, καθώς η ευρύτερη περιοχή θα κυμανθεί θερμοκρασιακά από κανονική μέχρι πάνω από την κανονική για το μήνα. Σε σχέση με το αναμενόμενο ύψος βροχής αυτό θα κυμανθεί κάτω του 50% του κανονικού ύψους σε όλη την Κύπρο.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close