News , Guide

Εισηγήσεις για τον τρόπο λειτουργίας των ξενοδοχείων

Πρωινός μπουφές, καθαριότητα στα δωμάτια κ.λπ. σε ένα πολυσέλιδο έγγραφο τουΠΑΣΥΔΙΞΕ

Δημοσιεύτηκε στις 07 Μαΐου 2020

Έναν λεπτομερή οδηγό με εισηγήσεις για την επόμενη μέρα στον τουρισμό ετοίμασε ο Παγκύπριος Συνδέσμος Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΑΣΥΔΙΞΕ). Έπειτα το κάλεσμα του υφυπουργείου Τουρισμού, ο ΠΑΣΥΔΙΞΕ με ένα πολυσέλιδο έγγραφο εισηγείται τον τρόπο λειτουργίας των ξενοδοχείων με στόχο την προστασία τόσο του επισκέπτη όσο και του προσωπικού.
 
Οι εισηγήσεις των Συνδέσμων αναμένεται να συγκεντρωθούν από το υφυπουργείο Τουρισμού με στόχο να καταρτιστεί ένα πρωτόκολλο που θα διέπει την τουριστική βιομηχανία.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΙΞΕ Χρήστος Αγγελίδης, βασική προϋπόθεση είναι η έγκαιρη οριστικοποίηση τον κανόνων λειτουργιάς ούτως ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος προετοιμασίας και εκπαίδευσης όλου το ανθρωπινού δυναμικού των ξενοδοχείων καθώς και λειτουργικών αναπροσαρμογών.
 
Ωστόσο, ο κ. Αγγελίδης σημείωσε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο να μην μετακυληστεί ένα δυσανάλογα μεγάλο φορτίο ευθύνης και άγχους για τα μέτρα προστασίας στον πελάτη, διαφορετικά η χαρά των διακοπών θα χαθεί.

Αναφορικά με την άφιξη των τουριστών, ο ΠΑΣΥΔΙΞΕ σημειώνει ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί η ροή προσέλευσης πελατών στο σημείο υποδοχή εξυπηρέτησης με βάση τη χωρητικότητα του χώρου και τις οδηγίες κοινωνικής απόστασης. Η προσέγγιση στο πάγκο υποδοχής θα πρέπει να γίνεται ανά άτομο [ανά άτομο εξυπηρέτησης] αφού τα δύο άτομα τηρούν την ενδεδειγμένη απόσταση ασφαλείας. Επίσης, θα πρέπει να ενθαρρύνονται διαδικασίες online pre-checking ή διαδικασίες express checking ώστε η ώρα παραμονής στο χώρο να μειωθεί στο ελάχιστο απαραίτητο. Σημειώνεται ότι η καταγραφή και άλλες συναλλαγές όπως έλεγχος διαβατηρίων ή έλεγχος voucher ταξιδιωτικών πρακτόρων θα πρέπει να γίνονται όσο πιο ανέπαφα είναι εφικτό.

Μπουφέ
Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΔΙΞΕ, ο χώρος έκθεσης των φαγητών και ποτών πρέπει να τηρεί αυστηρά τις προδιαγραφές HACCP της ασφάλειας τροφίμων, της αποφυγής επιμόλυνσης από άλλα τρόφιμα, ή από άτομα ή περιβαλλοντικές συνθήκες. Τονίζεται ότι ο χώρος έκθεσης των φαγητών θα πρέπει να τηρεί αυστηρά τις ισχύουσες οδηγίες για αποφυγή συνωστισμού, ενώ σε ώρες αιχμής, όπου ο αριθμός πελατών υπερβαίνει τον μέγιστο αριθμό διαθέσιμων θέσεων, η ρύθμιση εισόδου – εξόδου και γραμμής αναμονής θα πρέπει να ελέγχεται από καταρτισμένο άτομο. Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΔΙΞΕ, για σκοπούς καλύτερης εξυπηρέτησης περισσοτέρων ταυτόχρονα πελατών, μπορεί να αραιωθούν τα διάφορα τμήματα του μπουφέ στην νενομισμένη απόσταση, εντός αυστηρά ελεγχόμενου σημείου υψηλής ευαισθησίας. Παράλληλα, θα πρέπει να διευκολύνεται η γρήγορη εξυπηρέτηση των πελατών, και να μειώνεται η επαφή με φαγητά ή εργαλεία όπως λαβίδες, παρέχοντας ανάλογα προετοιμασμένες μερίδες ή εύκολα αυτοεξυπηρετούμενα φαγητά ή ποτά.  

Καθάρισμα δωματίων
Η ετοιμασία δωματίου απαιτεί αυστηρό πρωτόκολλο καθαρισμού – απολύμανσης, με ιδιαίτερο σχολαστικό έλεγχο όλων των επιφανειών και εξοπλισμών. Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΔΙΞΕ, η μεταφορά και αποκομιδή λινών θα πρέπει να γίνεται πάντα καλυμμένα ή πακεταρισμένα διασφαλίζοντας αποφυγή περιβαλλοντικής μόλυνσης τους, ή μόλυνση περιβάλλοντος ή προσωπικού από τυχόν μολυσμένα λινά πελατών. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται η παρουσία ποτηριών ή φλιτζανιών στο δωμάτιο, εκτός αν είναι ατομικά πακεταρισμένα με ασφάλεια ή αν είναι μίας χρήσης. Τέλος, σημειώνεται ότι το στρώμα στο δωμάτιο θα πρέπει να επικαλύπτεται με υποσέντονο, που αντικαθίσταται σε κάθε καινούργια άφιξη.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close