Δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου 2020
Η αμερικανική εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας ZecOps έφερε στο φως ένα κενό ασφάλειας στο λειτουργικό σύστημα των συσκευών iPhones και iPads της Apple, το οποίο μπορεί εδώ και χρόνια, από τις αρχές του 2018 έως σήμερα, να έχει εκθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια χρηστών στον κίνδυνο χάκερ.
Η Apple έκανε γνωστό ότι το σχετικό «μπάλωμα» που θα διορθώνει το πρόβλημα, θα περιλαμβάνεται στην επόμενη ανανέωση του λογισμικού της iOS. Η «κερκόπορτα» εντοπίστηκε στην εφαρμογή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Mail, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το BBC. Η ZecOps ενημέρωσε εμπιστευτικά την Apple τον Μάρτιο και δημοσιοποίησε το πρόβλημα με καθυστέρηση για να δώσει χρόνο στην Apple να προχωρήσει στην επιδιόρθωση.
Για να εκμεταλλευθεί κάποιος κακόβουλος χάκερ το κενό ασφαλείας, θα μπορούσε να στείλει ένα φαινομενικά κενό ηλεκτρονικό μήνυμα σε iPhone ή iPad. Όταν ο χρήστης άνοιγε το μήνυμα, η εφαρμογή θα κατέρρεε και ο χρήστης θα υποχρεωνόταν να την ενεργοποιήσει ξανά, δίνοντας στους χάκερ πρόσβαση στη συσκευή του και δυνατότητα να υποκλέψουν εξ αποστάσεως δεδομένα (φωτογραφίες κ.α.). Στη συγκεκριμένη περίπτωση, διαφορετική από άλλες που εκμεταλλεύθηκαν χάκερ, οι χρήστες δεν χρειαζόταν να «κατεβάσουν» κάποιο εξωτερικό κακόβουλο λογισμικό ή να επισκεφθούν κάποια ιστοσελίδα-παγίδα που περιείχε τέτοιο λογισμικό (malware).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζουk 'Αβραχαμ (πρώην στέλεχος κυβερνο-ασφάλειας του στρατού του Ισραήλ), που έκαναν την ανακάλυψη, ανακοίνωσαν ότι ένας χάκερ θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί το κενό ακόμη και στις πιο πρόσφατες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος iOS. Μάλιστα η ZecOps ισχυρίζεται ότι βρήκε ενδείξεις για επιθέσεις σε γνωστούς στόχους, μεταξύ άλλων στελέχη μεγάλων εταιρειών από τη Βόρεια Αμερική, την Ιαπωνία, τη Σαουδική Αραβία, τη Γερμανία και το Ισραήλ, καθώς και έναν Ευρωπαίο δημοσιογράφο, χωρίς πάντως να αποκαλύψει τις ταυτότητες των «θυμάτων».
H Apple αρνήθηκε να σχολιάσει αυτούς τους ισχυρισμούς. Το 2019 η εταιρεία είχε γνωστοποιήσει ότι περίπου 900 εκατομμύρια iPhones βρίσκονταν σε χρήση παγκοσμίως.
Σχετικά
Το ήσυχο ελληνικό νησί που αναμένεται να γίνει top τουριστικός προορισμός το 2027
Διεθνή μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν, ότι μετά την κινηματογραφική επιτυχία της «Οδύσσειας» του Κρίστοφερ Νόλαν, η Ιθάκη θα είναι από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς το 2027
The Deck: Εκεί όπου οι ξεχωριστές βραδιές αποκτούν νόημα
Το ιδανικό περιβάλλον για να απολαύσεις κάθε στιγμή
Η Cyprus Airways βάζει τον κόσμο σε mood ταξιδιού με εισιτήρια από €80 (μετ' επιστροφής)
Ετοιμάσου να ταξιδέψεις σε Ρώμη, Παρίσι, Μόναχο, Ηράκλειο κ.ά. με μόνο €80
5 λόγοι για να κάνεις διακοπές τον Σεπτέμβριο στο AYA Resort
Από το day pass μέχρι μια ονειρεμένη διαμονή
Προσφορές σε 6 υπέροχα ξενοδοχεία του νησιού, ιδανικά για Weekend Escapes
Weekend Escapes στα ξενοδοχεία της Louis Hotels σε Λεμεσό, Πρωταρά και Πάφο
Το BoC Fintech Hackathon 7.0 είναι γεγονός! | Build The Future!
27-29 Νοεμβρίου 2026 στο IDEA Innovation Center, στη Λευκωσία
Αίθριο το σκηνικό με αυξημένες νεφώσεις - Στους 38 βαθμούς ο υδράργυρος
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Το Enavsma Foundation επενδύει ξανά στα όνειρα και το μέλλον των νέων
Απονομή υποτροφιών για την ακαδημαϊκή περίοδο 2026-2027
Αίθριος καιρός με βροχές στα ορεινά - Το σκηνικό μέχρι και την Κυριακή
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Αυτοί είναι οι πιο φθηνοί προορισμοί για ένα city break στην Ευρώπη
Πόσο κοστίζει ένα Σαββατοκύριακο στις πιο οικονομικές πόλεις της Ευρώπης - Το εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης
Η Ryanair ανακοίνωσε προσφορές για 9 προορισμούς, με τις τιμές να ξεκινούν από μόλις €14.99
Για τρεις μόνο μέρες