Τα καλύτερα της Κύπρου , Bars & Clubs

Το Lost + Found μάς διηγείται την ιστορία του

Μία ιστορία που σήμερα έχει πρωταγωνιστές bartender, ποτά, μουσική και διασκέδαση... και φυσικά τους θαμώνες του!

Δημοσιεύτηκε στις 18 Απριλίου 2020

Όλοι οι Λευκωσιάτες (και όχι μόνο) έχουν μία ιστορία να σου διηγηθούν από το Lost + Found, ένα ξενύχτι, ένα ποτό, μία συζήτηση, μία συνάντηση! Αλλά μη νομίζεις, έχει κι αυτό τη δική του. Μία ιστορία που τοποθετείται χρονικά πολλά χρόνια πριν!

Και σίγουρα αξίζει να την διαβάσεις! 

"Λένε πως κάθε χώρος διαθέτει ενέργεια, η οποία παραμένει όσο κι αν αλλάζουν οι συνθήκες που τον διέπουν, αλλά και το εξωτερικό του περιβάλλον. Τούτο επιβεβαιώνεται και επαληθεύεται ως ειμαρμένη και στη δική μας περίπτωση. Ο ελεύθερος χρόνος που έχουμε αυτή την περίοδο μας έδωσε την ευκαιρία να ψάξουμε για την ιστορία του χώρου μας. Το Lost + Found πήρε σάρκα και οστά στο ισόγειο του κτηρίου «Ανεμόμυλος», και μοιάζει σχεδόν καρμικό το ότι βρεθήκαμε εδώ.

Το κτήριο είναι κτισμένο ακριβώς δίπλα στον Πεδιαίο, τον μεγαλύτερο ποταμό της Κύπρου, αυτόν που όρισε κάποτε την πρωτεύουσα. Γύρω από τον «Πηθκιά» όπως τον γνωρίζουμε εμείς, κτίστηκαν οι πρώτοι οικισμοί της Λευκωσίας, καθώς ζωή μπορούσε να υπάρξει όπου υπήρχε και νερό. Το 1190, ο ποταμός διέσχιζε τη Λευκωσία με κατεύθυνση προς την Παλλουριώτισσα, στη βόρεια του πλευρά εμφανίστηκαν τα πρώτα αρχοντικά, ενώ η νότια προσφερόταν για τις λιγότερο πλούσιες οικογένειες. Οι δύο πλευρές ενώνονταν με γεφύρια και η πρωτεύουσα εκείνη την περίοδο τροφοδοτείτο από τον Πεδιαίο, ο οποίος της χαρίζει ζωή και χρώματα που μοιάζουν να ξεπηδούν από πίνακες του Κλωντ Λορραίν. Βενετοί και Οθωμανοί, στη συνέχεια επεμβαίνουν και κόβουν τη ροή του ποταμού προς την πόλη, αν και δύο φορές ασυγκράτητος πέρασε μέσα από τη Λευκωσία πνίγοντας αρκετούς κατοίκους.

Ένας απλός νερόμυλος –το κτήριό μας- αποτέλεσε σταθερό, μέσα στα χρόνια, πέρασμα του Πεδιαίου, μαζεύοντας νερό για να το διαθέσουν οι νεροπούληδες στους κατοίκους της πόλης. Στη σύγχρονη εποχή του και τη δεκαετία του ‘60, ξεκινά να λειτουργεί στο χώρο το καλοκαιρινό χορευτικό κέντρο «Ανεμόμυλος», που φιλοξενεί γιορτές οργανώσεων και σωματείων καθώς και τα καλλιστεία για την ανάδειξη της «Μις Λευκωσία». Σε αυτό ακριβώς το σημείο, η τύχη, έφερε ένα πρωτοπόρο μπαρ φτιαγμένο με πολλή αγάπη, να λειτουργεί και, σχεδόν 7 χρόνια μετά το άνοιγμα του, να διατηρεί αναλλοίωτο το σκοπό του· να προσφέρει στους κατοίκους της Λευκωσίας (και όχι μόνο), καινούριες γεύσεις, πρωτοπόρες συνταγές και «ζωή». Όχι τη ζωή που χάριζε απλόχερα ο Πεδιαίος, αφού χωρίς νερό θα πέθαινε η πόλη, αλλά εκείνη που χρειάζεται ο καθένας μας για να δημιουργεί όμορφες στιγμές και να τις κάνει αξέχαστες, όπως και να μετατρέπει τις δύσκολες σε υποφερτές. Την ζωή που φέρνει τον έναν δίπλα στον άλλον ενώνοντάς τους σε μια μαγική οντότητα. Και μπορεί αυτό το διάστημα να μη μπορούμε να κάνουμε αυτό που γνωρίζουμε καλύτερα, υποσχόμαστε όμως πως θα επιστρέψουμε όταν μας το επιστρέψουν οι συνθήκες και τότε θα έρθουμε πιο κοντά από ποτέ, το έχουμε άλλωστε ανάγκη.

Το Lost + Found, με το επιβλητικό χάλκινο μπαρ, δίπλα στον ποταμό, ως τοπωνύμιο και με την ενέργεια που εξακολουθεί να το περιβάλλει, συνεχίζει να γράφει ιστορία, οι σύγχρονες σελίδες της οποίας αφορούν ποιοτική διασκέδαση με ποτά, μουσική, χορό και γλέντια. Με μια μικρή παύση, επανερχόμαστε..."

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close